היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה כתבה לשר המשפטים יריב לוין כי חוק המעונות שאותו מקדמת הממשלה "יעודד השתמטות פסולה משירות בצה״ל, יגביר את הפגיעה במשרתים ואינו חוקתי". הודעתה הועברה זמן קצר לפני שוועדת השרים לענייני חקיקה תדון בחוק.
3 צפייה בגלריה
טקס פרישת כבוד ממלא מקום נשיא בית המשפט העליון השופט עוזי פוגלמן
טקס פרישת כבוד ממלא מקום נשיא בית המשפט העליון השופט עוזי פוגלמן
בהרב-מיארה ללוין: החוק שמקדמת הממשלה יפגע במשרתים
(צילום: שלו שלום)
את חוק המעונות יזם ח"כ ישראל אייכלר מיהדות התורה, לאחר שאפסו הסיכויים להתנות את אישור התקציב באישור חוק פטור מגיוס. על הצעת החוק חתומים כל חברי יהדות התורה וכן חברי כנסת מש"ס ומסיעות נוספות בקואליציה. הוא ידרוש לאפשר לסבסד מעונות יום לילדים רק לפי המצב התעסוקתי של אימם – כלומר, גם כשאביהם אינו עובד. במילים אחרות, החוק יאפשר לגברים חרדים לא לעבוד, כיוון שיקבלו מימון לחינוך ילדיהם במעונות, ובכך לאפשר להם תנאים נוחים יותר שלא להתגייס.
בדברי ההסבר להצעת החוק נטען כי "ביטול ההנחה במעונות יום ומשפחתונים לנשים עובדות, בזיקה לבני זוגם שבחרו להקדיש את חייהם ללימוד התורה, סותר את יסודות כבוד האדם וחירותו וחופש העיסוק. לא ייתכן שבמדינת היהודים נמנע מאימהות לצאת לעבוד ולהביא פת לחם לפי הטף".
בחוות דעתה שהוגשה לוועדת השרים לפני מספר ימים, כבר קבעה בהרב-מיארה שתכלית החוק לפי חוות הדעת היא לממן את הפטור של חרדים מגיוס, בניגוד לפסיקת בג"ץ האחרונה שביטלה כבר את מתווה הגיוס הלא-שוויוני של הממשלה. "במסגרת הניסיון 'לבטל' את ההשלכות הנובעות", מפקיעת החוק שהתיר לחרדים להשתמט, "ההסדר המוצע פוגע בשוויון בין הורים הנזקקים לסבסוד למעונות יום ובאופן אשר מעצים את הפגיעה בשוויון בנטל אל מול ציבור המשרתים", כתבה הבוקר היועמ"שית.
כמו כן, היא הסבירה שהחוק לא יכול להיחשב חוקתי אם המשמעות שלו היא עידוד של המדינה להימנע מגיוס בניגוד לצרכים של צה"ל ובניגוד לחובת השוויון בנטל - "ההצעה הנוכחית נכשלת בדיוק בכך".

פגיעה גם באוכלוסייה הכללית, במעמד האישה ובקהילה הגאה

לפי מבחני התמיכה שהיו בתוקף עד לאחרונה לצורך עמידה בתנאים לסבסוד המדינה, נדרש כי שני בני הזוג יעבדו או ילמדו לימודים מוכווני תעסוקה או לימודים תורניים. לצד הפגיעה בשוויון בנטל, הסבירה היועמ"שית כי השינוי רק בתנאי הסבסוד ולא בתנאי הקבלה - פוגע גם באלו שלפי החוק החדש יהיו זכאים לסיוע אך לא ניסו לרשום את ילידהם למעונות לשנת הלימודים הנוכחית.
"בנסיבות אלה, יש להניח כי משפחות שבהן רק האם עבדה והאב לא עבד או למד, למשל היה מובטל, שלא היו זכאיות לסבסוד או לתעדוף בקבלה, לא התקבלו ואף לא ניסו להתקבל למעונות", כתבה. על כן, עניין זה יפגע גם באוכלוסייה הכללית שעשויה להיות זכאית לסיוע מהמדינה. "התחולה המיידית של ההסדר מובילה לתוצאה לפיה ההטבה תינתן רק למשפחות שבהן האם עובדת והאב לומד לימודים תורניים ואינו מתייצב לשירות".
3 צפייה בגלריה
יום גיוס חרדים בתל השומר - מחאת חרדים כנגד הגיוס
יום גיוס חרדים בתל השומר - מחאת חרדים כנגד הגיוס
הפגנת חרדים נגד גיוס בתל השומר
(צילום: מאיר תורג'מן )
בחוות דעתה, מסבירה בהרב-מיארה כי ההסדר המוצע בחוק לא מבוסס על תשתית מקצועית ופוגע במשפחות שנזקקות לסיוע אך האב לא לומד לימודים תורניים. ראשית, היא פירטה, מתן הטבה על בסיס מגדר חייבת להיות מבוססת על תשתית מקצועית. "במסגרת הבחינה המקצועית יש להידרש גם לכך שישנן קבוצות באוכלוסייה שבהן קיים צורך מובהק בתמרוץ גברים לצאת לשוק העבודה. ואולם, ההסדר לא יחול על קבוצות אלה, ובחלקו אף יהווה תמריץ שלילי עבורן להשתלב בשוק העבודה, משההסדר כלל אינו בוחן את מצבם התעסוקתי".
שיעור תעסוקת הנשים בישראל גבוה מזה הממוצע בעולם - ושיעור תעסוקת נשים חרדיות אף הוא גבוה מאוד וכמעט זהה לזה של כלל הנשים בישראל. "מכתבו של היועץ המשפטי למשרד האוצר מלמד כי קיימת חשיבות גבוהה דווקא בתמרוץ גברים להשתלב בשוק העבודה, באשר שיעורי תעסוקת הגברים בישראל נמוכים באופן משמעותי ביחס לעולם ואף מצויים במגמת ירידה ניכרת. הדברים אמורים ביתר שאת ביחס לגברים חרדים, ששיעורי התעסוקה שלהם נמוכים במיוחד, באופן המדגיש את החשיבות הטמונה בתמרוץ יציאתם של שני בני הזוג לשוק העבודה באמצעות סבסוד מעונות היום".
כמו כן, ההסדר החדש פוגע במשפחות שבהן שני בני הזוג עובדים. ייתכן שהם ימצאו עצמם מחוץ לרשימת העדיפות, נוכח הגדלת אוכלוסיית הזכאים בעקבות השינוי בחוק.
3 צפייה בגלריה
מחאת חרדים כנגד הגיוס
מחאת חרדים כנגד הגיוס
מחאת חרדים נגד הגיוס
(צילום: Menahem KAHANA / AFP)
בנוסף מסבירה היועמ"שית כי הצעת החוק "מתעלמת ממקומו של הגבר בתא המשפחתי, מאחריותו לחלוק עם רעייתו את עול הטיפול בילדים וגידולם, וממצבו התעסוקתי המשליך על הפניות שלו לטפל בילדיו". היא מדגישה כי "התעלמות זו יוצרת הפליה מגדרית הפוגעת בגברים עובדים, שלא יזכו כלל בסבסוד למעונות היום של ילדיהם, ככל שרעייתם איננה עובדת. כמו כן, היא מבוססת על הנחות יסוד מפלות לעניין תפקידן של נשים בטיפול בילדים במשפחה. שכן, בתרחיש שבו האב עובד והאם אינה עובדת לא יינתן סבסוד".
קרי, לדבריה, "ההנחה היא שתפקידה של האם הוא לטפל בילד, בעוד שבתרחיש שבו האם עובדת והאב אינו עובד ופנוי לטפל בילדים בשעות העבודה של האם, יש להעניק פתרון אלטרנטיבי לטיפול האב בילדים על-ידי מתן סבסוד למסגרת מחוץ לבית. שימת הדגש בהצעת החוק על עידוד תעסוקת נשים בלבד, מניחה מיניה וביה כי הן היחידות אשר נדרשות לשאת בעול גידול הילדים".
לבסוף, הסבירה היועמ"שית, מיקוד ההסדר רק בעידוד אימהות להשתלב בשוק העבודה, גורע מהאפשרות לקבלת סבסוד למעון יום ממשפחות הכוללות שני אבות, יהא מצבם הכלכלי או התעסוקתי אשר יהא. "אף לכך אין מענה בהצעת החוק", כתבה.