"הרפורמה לא תפתור את כל הבעיות של מערכת המשפט, אבל צריך להתחיל מאיפשהו", אומר פרופ' ישראל אומן, חתן פרס נובל לכלכלה ומחותמי "מכתב הפרופסורים" בעד הרפורמה המשפטית שמקדמת הממשלה.
"המתנגדים לרפורמה צועקים דמוקרטיה, אבל ההיפך הוא הנכון", מסביר פרופ' אומן. "הדיקטטורה היא בידי בית המשפט ומערכת המשפט, הם יכולים להחליט מה שהם רוצים ואין שום דבר שיכול לעצור אותם".
מה דעתך על מתווה הנשיא?
"פשרה ברוח מתווה הנשיא היא אפשרות טובה. יש דברים מסוימים שאפשר להתפשר עליהם. עמדתי היא לאו דווקא כמו של רוטמן ולוין. הם לא מוכנים לעצור את החקיקה, אבל בדרך לחקיקה הם בהחלט מוכנים לשמוע ומוכנים לדבר".
אתה תומך בשינוי בוועדה למינוי שופטים?
"זה הסעיף הכי חשוב ברפורמה בעיניי. לשופטים יש היום כוח מאוד מכריע בוועדה, ומי שלא הולך לפי האידיאולוגיה והערכים של בית המשפט נכשל. בכל מקום בעולם שופטים נבחרים על ידי גורמים פוליטיים, ואני חושב שזה לא יהיה נורא אם לקואליציה יהיה קול מכריע בוועדה. בכל מקרה יש 15 שופטים ורק ארבעה עשויים להתחלף בשנים הבאות, אז אין מה לחשוש שבית המשפט יהפוך פתאום לדיקטטורה".
מה לגבי פסקת ההתגברות ופסילת חוקים?
"לפסול חוקים צריך להיות אפשרי, אבל לא קל כמו שזה עכשיו. היום הרכב של שלושה שופטים יכול לפסול חוק שחוקקה הכנסת, כשיש שני שופטים בעד ואחד נגד, וצריך לשנות את זה. ראוי שהרשות השופטת תוכל לפסול חוקים מצד אחד, מצד שני צריך לקחת פסילת חוקים בצורה רצינית, בהרכב של כל השופטים וברוב מכריע. היום אין שום גוף שיכול לגבור על הרשות השופטת ועל היועצים המשפטיים לראש הממשלה ולממשלה. צריך שהיועצים המשפטיים יהיו מייצגים של המשרדים ולא של מערכת המשפט".
איפה הבעיה המרכזית במערכת המשפט היום?
"העובדה שבית המשפט מאוד אקטיביסטי, ונוקט בעמדות שהן לא העמדות של רוב העם, כפי שהתברר בבחירות האחרונות. צריך שינוי במערך המשפטי כי היום אין שום דבר שבולם אותו וזה לא יתכן. דמוקרטיה היא לא רק זכויות הפרט, היא גם שלטון העם ולא שלטון האליטה המשפטית".
מה אתה חושב על אזהרות הכלכלנים מפני הרפורמה?
"אין שום דבר ברפורמה הזו שיכול להשפיע על הכלכלה לרעה, להיפך. היא יכולה לחזק את הכלכלה כשאין התערבות של הרשות השופטת על העסקים. מה שכן יכול להזיק זה עצם הדיבורים על הנזק לכלכלה מצד כלכלנים שיש להם שם, וכשהם אומרים שזה יכול להזיק לכלכלה אז אנשי עסקים או משקיעים שומעים את זה. זה חוסר אחריות משווע. הכלכלנים שחתמו על ההצהרות האלה, הם מזיקים לכלכלה".