גל חום כבד ממשיך לפקוד היום (חמישי) חלקים נרחבים מאירופה, ולדרום-מערב היבשת, בעיקר לחצי האי האיברי ולצרפת, הוא הביא איתו טמפרטורות של 40 עד 45 מעלות – ושריפות יער קטלניות. כבאים המשיכו היום להיאבק בלהבות בשלל מדינות ביבשת, מפורטוגל וספרד עד לקרואטיה וטורקיה. בסוף השבוע צפוי להגיע גל החום לעומק צרפת ולבריטניה, ובהן כבר נערכים לשבירת שיאים.
בספרד מכה החום בראש ובראשונה בחבל אנדלוסיה שבדרום, באקסטרמדורה שבאזור הדרום-מערבי ובגליסיה שבצפון-מערב המדינה. השירות המטאורולוגי הספרדי התריע כי בחלקים גדולים בדרום ספרד יגיעו היום הטמפרטורות ל-44 מעלות, אחרי שאתמול נרשמו מידות חום כאלה בסביליה ובקורדובה, ובעיר אלמונטה שבאנדלוסיה אף נמדדו 45.6 מעלות. השירות הזהיר כי האזורים האלה "נחנקים" בחום, ומשרד הבריאות הספרדי קרא לתושבים בהם להרבות בשתיית מים, ללבוש בגדים דקים ולהישאר במקומות מוצלים וממוזגים.
ביומיים האחרונים דווח על לא פחות מ-20 שריפות יער בספרד ובפורטוגל השכנה. בספרד, שריפה שפרצה שלשום באזור אקסטרמדורה התפשטה היום אל מחוז סלמנקה, ו-49 ילדים פונו ממחנה קיץ סמוך בעוד הכבאים נאבקים בלהבות. מעבר לגבול, בפורטוגל, המצב חמור עוד יותר: שריפה מדאיגה במיוחד משתוללת בלייריה שבמרכז המדינה, שם האש הולכת ומתקרבת לבתי התושבים.
"הכול נשרף אתמול חוץ מהבתים, כי אנשים גילו אומץ רב והגנו עליהם", סיפר היום אלדינו רודריגס, תושב המקום בן 77. "הכבאים הגיעו הרבה יותר מאוחר, זה נראה כמו סוף העולם". את הלהבות בלייריה מלבות רוחות עזות, ובתמונות מהאזור נראה עשן סמיך מכסה את השמיים ונישא מעל כביש מהיר. שריפות משתוללות גם באזורים אחרים בפורטוגל, ועד כה דווח במדינה על הרוג אחד, כ-60 נפגעים וכ-700 תושבים שפונו מבתיהם. קרוב ל-30 בתים נהרסו. התמונות מהמאבק בלהבות מזכירות לרבים את שריפות היער הקטלניות שפקדו את פורטוגל ב-2017, ושבהן נהרגו יותר מ-100 בני אדם.
יוון: שני הרוגים בהתרסקות מסוק כיבוי
בדרום-מערב צרפת נלחמים כ-1,000 כבאים בשתי שריפות גדולות שפרצו ביום שלישי ושטרם הושגה שליטה עליהן. הגדולה מבין השתיים היא זו המשתוללת סביב העיירה הקטנה לונדירה, מדרום לבורדו, ושם נסגרו כבישים ו-500 תושבים פונו. השריפה השנייה משתוללת ליד החוף האטלנטי, בסמוך ל-Dune du Pilat, דיונת החול הגבוהה ביותר באירופה. אתמול פונו שם כ-6,000 איש מחמישה אתרי קמפינג סמוכים, והיום כיסה עשן שחור סמיך את שמי האזור.
שריפות יער קשות פוקדות כעת גם אזורים בדרום-מזרח אירופה. בקרואטיה מנסים כבאים – בסיוע חיילים – להשתלט על שתי שריפות חורש גדולות בזאדאר ובסיבנק, ובחצי האי דאצ'ה שבדרום-מערב טורקיה פונו אלפי בני אדם מבתיהם בגלל שריפה גדולה שפרצה שם אתמול ובמהלך הלילה החלה להתפשט לעבר אזורי מגורים בגלל הרוחות העזות. היום הושגה שליטה עליה. שריפות נרשמו אתמול גם ביוון, ובאי סאמוס התרסק לים האגאי מסוק כיבוי יווני שסייע בהשתלטות על שריפת יער. שני אנשי הצוות שהיו בו נהרגו.
באירופה לא מתעלמים מהנסיבות שבהן מגיע גל החום הנוכחי, ומזכירים שם כי מדענים מזהירים כל העת ששינויי האקלים שגורם האדם תורמים תרומה דרמטית להפיכתם של אירועי מזג אוויר קיצוני לתכופים, ממושכים ואינטנסיביים יותר, בכלל זה גלי החום הכבדים הפוקדים את היבשת. גל החום השורר כעת בדרום-מערב אירופה הוא השני שם בקיץ הנוכחי – הראשון נרשם כבר בחודש יוני, שלב מוקדם מאוד במונחים של אירופה יחסית לשנים עברו. בימים האחרונים מכה החום גם בחלקים מסין ומארה"ב.
במרכז הקורונה, עם קרח על החליפה
החום הכבד לא ייעלם בימים הקרובים, אלא רק ישנה את מיקומו. בספרד וסביבתה אמנם צפויה ממחר הקלה בטמפרטורות, אבל החום ינדוד לעומק צרפת ולבריטניה, ובלונדון כבר הוכרזה דרגת הכוננות השנייה בגובהה. גורמים בבריטניה מזהירים כי בתחילת השבוע עלולה הטמפרטורה להגיע לגובה חסר תקדים, ולשבור את השיא של 38.7 מעלות שנקבע ב-26 ביולי 2019 בקיימברידג'. בצרפת הזהיר השירות המטאורולוגי כי החום יהיה קיצוני במיוחד בין ראשון לשלישי, והטמפרטורות עלולות להגיע אז ל-40 מעלות. ביום רביעי תחול הקלה.
החום הקיצוני מורגש גם הרחק מאירופה: את שנגחאי, העיר עם מספר התושבים הגדול ביותר בסין, 25 מיליון, פוקד כעת גל החום השלישי בקיץ הנוכחי, והיום שוב הכריזו הרשויות שם על כוננות "אדומה", והזהירו כי ב-24 השעות הקרובות צפויות טמפרטורות של לפחות 40 מעלות. אתמול נמדדו שם 40.9 מעלות, ובכך הושווה שיא החום שנמדד בעיר, שיא שנקבע ב-2017. בחמשת הימים האחרונים פרסמו הרשויות בשנגחאי שלוש התרעות אדומות על גל חום קיצוני, ועד כמה חריג הצעד מלמד הנתון הבא: מאז תחילת הרישומים ב-1873 הוכרזה כוננות כזו רק 17 פעמים.
גל החום האדיר בא בשעה שבכמה אזורים בשנגחאי מתנהל מבצע בדיקות קורונה המוני בעקבות התפרצויות קטנות, ועובדה זו מגבירה את דאגתם של התושבים ואנשי הרפואה הלבושים חליפות מגן. חלק מנוטלי הדגימות נראו היום מניחים בקבוקים של מים מינרליים קפואים על חליפות המגן הלבנות שלהם בעודם עובדים בניסיון להצטנן מעט. אחרים נראו יושבים ליד גושי קרח ענקיים. "חם נורא בחליפה הזו", סיפרה פנג ליי, העובדת במרכז בדיקות. "הבגדים אף פעם לא מתייבשים. כל היום הם רטובים מזיעה".