נשיא התאחדות הכדורגל העולמית (פיפ"א) ג'אני אינפנטינו הגן הבוקר (שבת) על קטאר בצל הביקורת הקשה הנמתחת עליה בעולם, בשל הפרה של זכויות אדם וטענות לניצול מחפיר של הפועלים הזרים שסייעו לבנות את התשתיות והאצטדיונים שישמשו אותה בגביע העולם הכדורגל – שייפתח בה מחר אחרי 12 שנות היערכות. במסיבת עיתונאים שכינס ערב פתיחת המונדיאל הכריז אמנם אינפנטינו על תמיכתו בהמוני הפועלים הזרים שחיים בקטאר ובקהילת הלהט"ב שנרדפת בנסיכות המפרצית, אבל הדגיש כי הביקורת עליה נגועה ב"צביעות".
מונדיאל 2022 בקטאר – עוד כותרות:
• היתום, העיוור וזה שנותר מרושש: סיפורי הפועלים שבנו לקטאר את המונדיאל
• מ"יד האלוהים" של מראדונה עד הקונצרטים של ברזיל: מסע בין מונדיאלים
• "גזענים לא רוצים שמדינה ערבית תארח מונדיאל". קטאר נגד "היהירות האירופית"
• מכות, בעיטות וחודשיים מתחת לאדמה: "קטאר עצרה להט"בים לקראת המונדיאל"
"מה שקורה כרגע הוא ממש ממש לא הוגן", אמר הבוקר במסיבת העיתונאים שנערכה בדוחא. "אני אירופאי. על מה שהאירופאים עשו ב-3,000 השנים האחרונות, אנחנו צריכים להתנצל ב-3,000 השנים הבאות לפני שנוכל לתת שיעורים במוסר לאחרים. שיעורי המוסר הללו הם פשוט צביעות", אמר. בהתייחסות לטענות לניצול הפועלים הזרים הוא הוסיף כי פיפ"א דואגת לשלומם, והדגיש: "אם להיות הוגנים, גם לקטאר אכפת".
כדי להמחיש את דבריו טען אינפנטינו כי בעוד למסיבת העיתונאים הבוקר הגיעו 400 עיתונאים לסקרה, רק ארבעה עיתונאים הגיעו לאירוע אחר שכינס לפני ימים אחדים על מנת להציג את הפעולות שביצעו מארגני המונדיאל כדי לסייע לאנשים עם מוגבלויות. "יש מיליארד אנשים עם מוגבלויות בעולם. לאף אחד לא אכפת. לאף אחד. ארבעה עיתונאים", אמר.
אינפנטינו הדגיש כבר בפתח דבריו כי הוא מזדהה עם הקהילה הגאה, אבל באותה נשימה הביע הזדהות גם עם קטאר: "היום אני מרגיש קטארי. היום אני מרגיש ערבי. היום אני מרגיש אפריקאי. היום אני מרגיש גיי. היום אני מרגיש כמו מהגר עבודה", אמר נשיא פיפ"א. "אני יודע מה זה להיות מופלה. סבלתי מבריונות בגלל שהייתי ג'ינג'י". בהמשך התייחס אינפנטינו בהרחבה לעובדה שיחסים חד-מיניים אסורים לחלוטין על פי החוק הקטארי, וטען כי פתיחות להומוסקסואליות דורשת "תהליך". הוא השווה את המונדיאל הנוכחי לזה שנערך בשווייץ ב-1954, והזכיר שגם במדינה האירופית הזו הומוסקסואליות הייתה אסורה אז בחוק.
המונדיאל בקטאר, נזכיר, יהיה הראשון אי-פעם שמארחת מדינה במזרח התיכון, והוא מלווה כבר שנים בטענות שלפיהן זכות האירוח הוענקה לקטארים בחטא ובתמורה למעשי שוחד ושחיתות. קטאר רחוקה מלהיות מדינה בעלת טביעת רגל משמעותית בכדורגל העולמי, נבחרתה מעולם לא העפילה למונדיאל, וכדי לאפשר לה לארח את הטורניר במזג האוויר המדברי שלה הועברו המשחקים, באופן חריג ביותר, מהקיץ לחורף, תוך שינוי לוח השנה של הכדורגל העולמי כולו.
כדי להקים את האצטדיונים והתשתיות לקראת המונדיאל העסיקו שליטי קטאר עשרות אלפי פועלים זרים, וארגוני זכויות אדם ועיתונאים טוענים שאלה קיבלו תנאי העסקה מחפירים, ושאלפים מביניהם מתו בחום או בתאונות כתוצאה מהיחס המזלזל. גם הפרות אחרות של זכויות אדם, בהן האיסורים המחמירים על גילויי חיבה בפומבי בין בני זוג והרדיפה של להט"בים, גררו אזהרות מצד פעילים, ועם התקרבות הטורניר הן זוכות לתשומת לב הולכת וגדלה.
לקראת שריקת הפתיחה פורסמו דיווחים על רדיפת להט"בים בנסיכות הקטנה שבמפרץ, וחברים בקהילה הגאה טענו כי המשטרה עצרה אותם והתעללה בהם. החוק בקטאר אוסר לחלוטין על קיום יחסים הומוסקסואליים, ועובדה זו מעוררת דאגה לקראת בואם של המוני תיירים למדינה בחודש הבא. בין מיליון האוהדים שיגיעו במהלך הטורניר לקטאר יהיו גם הומואים, לסביות, טרנסג'נדרים ומיעוטים מיניים אחרים.
מבקריה של קטאר טוענים שהיא מנצלת את אירוח הטורניר כדי לנקות את תדמיתה ולטשטש את יחסה הבעייתי לזכויות אדם. קטאר טוענת להגנתה כי ההאשמות כלפיה "מקוממות", ובימים האחרונים אף איימה לנקוט צעדים משפטיים נגד מי שימשיכו – מנקודת מבטה – להכפיש את שמה. בין היתר דחתה את הדיווחים על אלפי פועלים זרים שנהרגו במהלך בניית התשתיות למונדיאל, וטענה כי המספר שננקב בתחקיר בנושא של ה"גרדיאן" הבריטי – 6,500 הרוגים – כולל את כל מקרי המוות של עובדים זרים בקטאר במשך עשור, ומיוחס באופן שגוי לעבודות הקשורות למונדיאל. לדבריה, רק 37 פועלים זרים מתו באתרים הקשורים לאירוח הטורניר, ורק שלושה מהם נהרגו בתאונות עבודה של ממש.
סוגיה נוספת שמעוררת כעת זעם במערב היא ההחלטה ברגע האחרון של שלטונות קטאר לאסור מכירת אלכוהול לאוהדים בסמוך לשמונת האצטדיונים שישרתו את המונדיאל. ההחלטה שהוכרזה אתמול היוותה סיבוב פרסה יוצא דופן מצד הנסיכות שהחוק בה מתבסס על פרשנות מחמירה של השריעה (ההלכה האיסלאמית), ואוסר על שתיית אלכוהול. רק לפני חודשיים הסכימו השלטונות בה למכירת בירות בשעות ספציפיות ובמתחמים מיוחדים, כמו בתי מלון. בפיפ"א הדגישו כי בבתי מלון ובמתחמי האוהדים שמכונים "פאן-זון" יימשכו מכירות האלכוהול.
גם בסוגיה הזו הגן הבוקר נשיא פיפ"א על קטאר, אף שהמהלך עלול לעלות להתאחדות הכדורגל העולמית מיליוני דולרים, שאותם ייתכן שתדרוש חברת הבירה האמריקנית "באדווייזר", מנותני החסות הגדולים של פיפ"א. "אני חושב שנוכל לשרוד בלי לשתות בירה למשך שלוש שעות", אמר. לדבריו ההחלטה על איסור מכירת האלכוהול באצטדיונים התקבלה ביחד עם ארגונו, והוסיף: "אם זו הבעיה הכי גדולה שיש לנו, אוכל ללכת לחוף ולהירגע עד 18 בדצמבר (מועד סיום המונדיאל)".