ברוסיה הצהירו הבוקר (שני) על פתיחת מסדרונות הומניטריים באוקראינה – שיאפשרו פינוי של תושבים מערים שנמצאות במוקד הלחימה. רוסיה התחייבה לנצור את האש באזור הערים קייב, חרקוב מריופול וסומי, ולפתוח את נתיבי הפינוי ב-10:00 שעון מוסקבה (09:00 שעון ישראל). אלא שכמה שעות לאחר מכן אמרה אוקראינה שהמסדרונות ההומניטריים לא נפתחו - ושהירי הרוסי נמשך. משרד החוץ האוקראיני מסר שהכוחות הרוסיים ממשיכים לירות טילים לקייב, מריופול וערים נוספות. לפי משרד החוץ בקייב, ההפגזות הרוסיות מונעות פינוי של אזרחים וחלוקת סיוע הומניטרי.
יש לציין שאוקראינה ממילא התנגדה לנתיבי הפינוי שהציעו הרוסים - נתיבים שמובילים לרוסיה ולבלארוס. בינתיים הלחימה נמשכת: בצהריים הודיעה אוקראינה שחיל הים שלה פגע בכלי שיט רוסי ליד אודסה שבדרום אוקראינה - העיר השלישית בגודלה במדינה, שנמצאת לחופי הים השחור. אוקראינה חוששת מהפגזות כבדות של הרוסים על אודסה, כפי שהיה בערים נוספות בדרום.
המלחמה באוקראינה – כתבות נוספות:
• דקה אחר דקה: עדכונים שוטפים מהמלחמה
• ההדף הצמיד אותי למכונית – ואז הגיע הפגז השני | רון בן ישי
• מוסקבה הודיעה על מסדרון הומניטרי – לרוסיה ובלארוס
• מי נגד מי במשבר באוקראינה? מדריך
• נמצאים באוקראינה או בגבולותיה? רוצים לדווח ולצלם? לחצו כאן
בממשלה האוקראינית ציינו שקרוב ל-300,000 איש זקוקים לפינוי ממריופול שבדרום-אוקראינה – שמכותרת על-ידי הרוסים כבר כמה ימים. המצב ההומניטרי בעיר הנצורה מחריף, ותושביה סובלים ממחסור במים, מזון וחשמל. רוסיה הודיעה אתמול ושלשום על הפסקות אש זמניות שיאפשרו פינוי של תושבים ממריופול - אך שני הפינויים כשלו. קייב טענה שמוסקבה הפרה את הבטחותיה לנצור את האש, והמשיכה בירי. בכיר בוועד הבינלאומי של הצלב האדום אמר בצהריים ל-BBC שחלק מאנשי הארגון ניסו לצאת ממריופול אתמול דרך המסדרון ההומניטרי, וגילו שהרוסים הטמינו בדרך מוקשים.
אירינה ורשצ'וק, סגנית ראש ממשלת אוקראינה, אמרה שנתיבי הפינוי שעליהם הודיעו הבוקר הרוסים "אינם מקובלים". מבין ארבע הערים שהוזכרו בהצעה הרוסית – קייב, חרקוב, מריופול וסומי – רק הנתיבים של השתיים האחרונות מובילים את התושבים לערים באוקראינה. המסדרונות ההומניטריים מקייב וחרקוב מובילים בסופו של דבר לרוסיה. לפי ההצעה הרוסית, התושבים שרוצים לברוח מקייב יגיעו במסדרון הומניטרי לבלארוס – וימשיכו ממנה ברכבת אווירית לרוסיה.
"זו דרך בלתי מקובלת לפתוח מסדרונות הומניטריים", אמרה ורשצ'וק. "האזרחים שלנו לא יגיעו מקייב לבלארוס, ואז יטוסו לפדרציה הרוסית". ורשצ'וק קראה לארה"ב, בריטניה וצרפת לסיוע בהקמת מסדרונות הומניטריים. הדובר של נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי אמר שההצעה הרוסית "בלתי מוסרית לחלוטין" וכי אזרחים שרוצים לעזוב את בתיהם רשאים להתפנות לשטח אוקראיני.
לפי הדובר, רוסיה מנסה "לנצל את הסבל של האנשים" לצרכי תעמולה. הוא אמר: "זו אחת הבעיות שגורמות למסדרונות ההומניטריים לקרוס. נראה שהם מסכימים עליהם, אבל הם רוצים להעניק את הסיוע ההומניטרי בעצמם בשביל תמונה בטלוויזיה, ורוצים שהמסדרונות יובילו לכיוון שלהם". רוסיה מנגד האשימה בצהריים את האוקראינים בחסימת נתיבי הפינוי ואמרה שמדובר ב"פשע מלחמה".
מוסקבה טענה הבוקר כי ההחלטה לנצור את האש באזורי הקרבות בערים הגדולות, ולהקים מסדרונות הומניטריים, התקבלה לבקשתו של נשיא צרפת עמנואל מקרון. ארמון האליזה הכחיש את הדברים, ובצהריים אמר מקרון שנתיב הפינוי שהציעה רוסיה מראה על "צביעות" מצדו של פוטין.
הלילה חידש הצבא הרוסי את ההפגזות על עיר הנמל מיקולאייב שבדרום אוקראינה, שבה 476 אלף תושבים. ראש העיר אמר שהכוחות הרוסיים תקפו גם בנייני מגורים בעיר. המתקפה חודשה יום אחרי שהכוחות האוקראיניים בלמו מתקפה רוסית על העיר והשתלטו מחדש על שדה התעופה שלה. המושל האזורי הודיע אחר הצהריים שטנקים רוסיים פתחו באש לעבר שדה התעופה.
הלחימה נמשכה גם באזור העיר חרקוב, ושירותי החירום האוקראיניים הודיעו הבוקר כי ביממה האחרונה נהרגו שם שמונה בני אדם בהפצצות באזורי מגורים. לפי שירותי החירום תשעה בני אדם נהרגו בהפצצה רוסית בשדה התעופה הצבאי ויניציה – כ-200 ק"מ דרום-מערבית לקייב.
ההערכה במערב היא שאחרי שרוסיה כשלה בניסיונה להביא לניצחון בזק במלחמה, היא עברה לטקטיקת לחימה שאותה אימצה בעבר בקרבות בצ'צ'ניה ב-1999 ובסוריה ב-2016: כוחותיה מכתרים ערים וכותשים אותן בהפצצות אוויריות או בהפגזות ארטילריות, עד לכניעת תושביהן. השיטה הזו מביאה לפגיעה קשה בחיי אזרחים חפים מפשע. "מדובר ככל הנראה במאמץ שנועד לשבור את המורל האוקראיני", מסר משרד ההגנה הבריטי בדו"ח מודיעיני על מצב המלחמה באוקראינה.
רשת CNN דיווחה כי במהלך הלילה היו קרבות קשים באזור קייב, ברקע האזהרות במערב שהרוסים נערכים להסתערות על הבירה. ראש העיר קייב, ויטלי קליצ'קו, דיווח על הרס רב ביישובים באזור: "בזעם קיצוני האויב משמיד את באקה, הוסטומל, וורזל ואירפין. הם רוצחים אזרחים במכוון. אנחנו עושים כל מה שאפשר בבירה כדי לתמוך בעיר, וליצור מאגר של אוכל, תרופות ומוצרים חיוניים".
"סיוע הומניטרי נשלח גם לצ'רנייב (עיר מצפון לקייב). אנחנו מנסים לשלוח סיוע לבאקה ולהוסטומל", אמר ראש העיר קייב וציין שהרשויות יעבירו סיוע גם ליישובים נוספים. "הבירה מתכוננת להגנתה. אני מבקש מכל תושבי קייב להישאר רגועים, להישאר בבתים – או במקרה של אזעקה במקלטים".
רשת CNN דיווחה שבעמוד הפייסבוק של העיירה הוסטומל באזור קייב הודיעו שראש העיירה, יורי פריליפקו, נהרג בזמן ש"חילק לחם לרעבים ותרופות לחולים". לפי ההודעה הוא נורה למוות יחד עם שני בני אדם נוספים. "הוא מת למען התושבים, למען הוסטומל. הוא מת כגיבור". בעיירה הוסטומל נמצא שדה התעופה הצבאי אנטונוב – שהותקף על-ידי הרוסים ביום הראשון של המלחמה.
המשטרה האוקראינית מסרה בצהריים שעד כה פונו כ-2,000 תושבים מהעיר אירפין בפרברי קייב. לא ברור מתי אותם תושבים הצליחו לעזוב את האזור. במהלך מבצע הפינוי אתמול היו באירפין נתונים התושבים להפגזות כבדות של הרוסים, ונאלצו לתפוס מחסה.
אתמול, ביום ה-11 למלחמה, הגיע מספר הפליטים האוקראינים שברחו מארצם מתחילת הפלישה הרוסית ליותר ממיליון וחצי. בצהריים מסר משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים שכתוצאה מהמצור הרוסי על כמה ערים באוקראינה מאות אלפי תושבים מנותקים מסיוע מציל חיים.
"יותר מ-900 יישובים בלי מים, חשמל וחימום"
יועץ לנשיא אוקראינה זלנסקי אמר שיותר מ-900 יישובים אוקראיניים נותרו ללא מים, חשמל וחימום. היועץ, מיכאליו פודוליאק, אמר על הרוסים: "הברברים של המאה ה-21. רוסיה גרמה נזק או הרסה 202 בתי ספר, 34 בתי חולים ויותר מ-1,500 בנייני מגורים". משרד האנרגיה האוקראיני דיווח ש-646,000 תושבים מנותקים מחשמל ו-130,000 ללא גז.
נציבות זכויות האדם של האו"ם עדכנה היום כי לפחות 406 אזרחים – בהם 27 ילדים – נהרגו באוקראינה מתחילת המלחמה. בהודעה הדגישה הנציבות כי ההערכה היא שהמספרים גבוהים בהרבה.
לפי האו"ם כ-30 משאיות עם סיוע לא מסוגלות להיכנס לעיר חרסון בדרום אוקראינה – שנכבשה על-ידי הרוסים בשבוע שעבר – בעקבות קרבות בלתי פוסקים באזור. בערים נוספות המים והתרופות הולכים ואוזלים. הרוסים השתלטו בסוף השבוע על בית חולים פסיכיאטרי בעיירה בורודיאנקה בפרברי קייב – שבו מאושפזים מאות בני אדם, חלקם זקוקים לסיוע מתמשך. בבתי החולים אוזלת אספקת החמצן לחולי הקורונה, ומאות אלפי בתים מנותקים מגז בעקבות הקרבות.
נשיא אוקראינה זלנסקי דרש היום להטיל סנקציות בינלאומיות נוספות על רוסיה, וקרא להחרים נפט רוסי ולאסור על ייבוא מוצרים נוספים מרוסיה. "אם הפלישה נמשכת ורוסיה לא זונחת את התוכניות שלה נגד אוקראינה, אז צריך חבילה חדשה של סנקציות", אמר זלנסקי. הנשיא האוקראיני קרא למערב להעביר לארצו מטוסי קרב, ואמר שההתנגדות האוקראינית "תקבע את עתידה של אירופה". משרד החוץ הרוסי הזהיר בהמשך שהעברת נשק לאוקראינה תוביל ל"קריסה עולמית".
אחר הצהריים ייפגשו נציגים רוסים ואוקראינים לסבב שלישי של שיחות להפסקת אש. כמו בסבבים הקודמים, גם הפעם אין ציפיות גדולות מהמגעים בין הצדדים. השיחות יחלו ב-16:00 (שעון ישראל). בתוך כך הודיע שר החוץ הטורקי, מבלוט צ'בושולו, כי בהמשך השבוע הוא יארח את שרי החוץ של רוסיה ואוקראינה, סרגיי לברוב ודמיטרו קולבה, לפגישה משותפת בתקווה לפתור את המשבר.
היום החרימה רוסיה דיון בבית הדין הפלילי הבינלאומי, שהתקיים לבקשתה של אוקראינה שבו היא דרשה להפסיק את התוקפנות נגדה. הדיון התקיים למרות שנציגים רוסים לא השתתפו בו.
דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב הציג היום בראיון לרויטרס את התנאים שרוסיה הציבה לאוקראינה כדי לסיים את המלחמה. רוסיה דורשת שאוקראינה תפסיק את הפעולות הצבאיות שלה, תשנה את החוקה שלה כדי להבטיח שהיא מדינה ניטראלית ותכיר בחצי האי קרים וב"רפובליקות העממיות" של הבדלנים הפרו-רוסים (במחוזות דונייצק ולוהנסק במזרח אוקראינה) כטריטוריות רוסיות.
פסקוב אמר לרויטרס שרוסיה הדגישה בשיחות עם אוקראינה שהיא מוכנה להפסיק את המלחמה "בכל רגע", במידה וקייב תעמוד בדרישות שלה. דובר הקרמלין ציין שרוסיה לא רוצה להחזיק שטחים באוקראינה. "אנחנו נשלים את הפירוז של אוקראינה. אבל הדבר העיקרי הוא שאוקראינה תפסיק את הפעילות הצבאית שלה. הם צריכים להפסיק את הפעילות הצבאית – ואז אף אחד לא יירה".