באוקראינה שוררת היום (יום ד') מתיחות רבה לקראת יום העצמאות ה-31 שיצויין היום, שבו יציינו האוקראינים יותר משלושה עשורים לפרישה של ארצם מברית המועצות ולפרידתה מהשלטון המרכזי במוסקבה. השנה ייערך יום העצמאות בצל אזהרותיו של הנשיא וולודימיר זלנסקי כי יש חשד שארצו של ולדימיר פוטין נערכת לבצע "משהו מרושע במיוחד ואכזרי במיוחד" ביום החג. אחת ההשערות היא כי בכוונת רוסיה להפציץ מטרות בבירה, ובכלל זאת את מרכזי קבלת ההחלטות של ממשלת אוקראינה.
בצל החשש מתקיפה רוסית חריגה בוטלו השנה החגיגות בקייב, והשלטונות בבירה החליטו לאסור התקהלויות החל משלשום ועד ליום חמישי. ממשלת אוקראינה אף קראה לכל תושבי המדינה לעבוד מהבית מאתמול עד ליום חמישי אם יש להם אפשרות לעשות זאת, ולהתייחס ברצינות לכל אזעקה ולרוץ לתפוס מחסה. קייב מאיימת כי אם רוסיה אכן תתקוף בבירה ובסביבותיה – תגובתה תהיה מוחצת.
אלכסיי רודניאבסקי, אחד מיועציו של נשיא אוקראינה זלנסקי, טען היום בשיחה עם BBC כי אזרחים רבים מנסים כעת לעזוב את קייב בצל החשש מתקיפה רוסית, והודה כי יש "דאגה מסוימת" שרוסיה תפציץ את "מרכזי קבלת ההחלטות" בבירה כדי "לפצות" על חוסר ההתקדמות שלה בשדה הקרב בדרום אוקראינה ובמזרחה. כתבים זרים דיווחו כי בקייב שררה היום אווירה רגועה ורבים הסתובבו עדיין ברחובות מחייכים, אבל סוכנות רויטרס דיווחה כי בצל האזהרות יש בבירה תחושה גם שזהו "השקט שלפני הסערה".
אתמול קיבלו אזהרותיה של ממשלת אוקראינה גיבוי מהממשל האמריקני: שגרירות ארה"ב בקייב פרסמה אזהרת מסע חדשה שבה קראה לאזרחים האמריקנים לעזוב את אוקראינה מיד, תוך שהיא מציינת כי יש מידע שלפיו רוסיה נערכת "להגביר את התקפותיה על תשתיות אזרחיות ומוסדות ממשלה בימים הקרובים". השגרירות האמריקנית אף פרסמה הנחיות לאזרחיה כיצד לנהוג בעת מתקפת טילים או אזעקה. וושינגטון וקייב לא חשפו על מה נשענות הערכותיהן שרוסיה עלולה לבצע תקיפה חריגה, אבל יש דיווחים שלפיהם הצבא הרוסי מרכז טילים בדרום בלארוס, שכנתה של אוקראינה מצפון, ושהחשד הוא כי הם מיועדים לשמש למתקפת טילים גדולה.
באוקראינה יציינו היום לא רק את יום העצמאות, אלא גם שישה חודשים בדיוק לפלישה הרוסית אל המדינה. אתמול ציינו באוקראינה את "יום הדגל הלאומי", והנשיא זלנסקי ניצל אותו כדי לקרוא לאזרחיו להפגין עמידה איתנה ולא חשש: "דגל הכחול-צהוב של אוקראינה ישוב ויתנוסס בכל המקומות שבהם יש לו הזכות להתנוסס", הבטיח, "בכל הערים הכבושות והכפרים הכבושים של אוקראינה". בפורום הזדהות עם אוקראינה שבו השתתפו עשרות מנהיגים מרחבי העולם הקפיד זלנסקי להדגיש כי בין השטחים שישוחררו גם חצי האי קרים, שעליו השתלטה רוסיה כבר ב-2014: "זה יסתיים איפה שזה התחיל", אמר.
חלק מתושבי קייב ניצלו את השעות שלפני יום העצמאות כדי לצאת למרכז הבירה ולהצטלם שם - במפגן של התרסה נגן פוטין - עם טנקים ונגמ"שים רוסיים שהושמדו על-ידי צבא אוקראינה במהלך המלחמה, והובאו לקייב לאות ניצחון. "פוטין חלם לערוך כאן מצעד", אמר בלעג פאבל פידרצה, חייל בדימוס בן 62, "ובכן – הנה המצעד". יבהן פלמרצ'וק, בן 38, אמר: "סביר להניח שאף אחד לא עשה יותר מפוטין כדי לאחד את אוקראינה. תמיד היו לנו מתיחויות פנימיות, אבל מאז 2014 (שנת הפלישה הרוסית לקרים) ובמיוחד מאז פברואר השנה (תחילת הפלישה הרוסית לעומק אוקראינה) אנחנו מאוחדים יותר מאי פעם".
מדליית כבוד ליד ארונה של דוגינה: "היא מתה בחזית"
הלחימה בין אוקראינה לרוסים נמשכת בלי הפסקה מאז 24 בפברואר, אבל ביממות האחרונות מורגשת מתיחות גוברת גם באזורים בעומק אוקראינה, שמאז סוף מרץ היו בעיקרם מחוץ למעגל הלחימה. המתיחות הזו נובעת בין השאר מהמתקפות המסתוריות נגד יעדים רוסיים בחצי האי קרים, שנטען כי אוקראינה היא העומדת מאחוריהם, ומהפיצוץ בתחילת השבוע בפרברי מוסקבה שבו חוסלה העיתונאית הלאומנית דריה דוגינה, בתו של הפילוסוף אלכסנדר דוגין. דוגין מכונה "המוח של פוטין", ונטען כי הוא השפיע מאוד על הנשיא הרוסי בהחלטתו לפלוש לאוקראינה. לפי הערכות, הוא עצמו היה היעד לחיסול.
שלשום האשימה רוסיה באופן רשמי כי החיסול הוא פעולה של ממשלת אוקראינה, וכי מי שביצעה אותו בשמה היא אזרחית אוקראינית בשם נטליה וובק שנכנסה לרוסיה עם בתה – ואחרי החיסול הספיקה להסתלק לאסטוניה. ממשלת אוקראינה דוחה בתוקף את הטענות, אבל בין שהן נכונות ובין שלא – הן עשויות לספק לפוטין תירוץ לעוד התקפה קטלנית נגד אוקראינים. שר החוץ של רוסיה סרגיי לברוב הצהיר אתמול כי מדובר ב"פשע ברברי שאין עליו מחילה", ואמר כי "אסור שיהיו רחמים כלפי המתכננים, המממנים והמבצעים של הפשע הזה".
מאות בני אדם השתתפו אתמול בטקס האשכבה של דוגינה במוסקבה והניחו פרחים לזכרה. הפילוסוף דוגין ורעייתו, שניהם לבושים שחור, ישבו ליד ארונה. "היא מתה למען העם, למען רוסיה, בחזית. החזית היא כאן", אמר דוגין בטקס. "כבר כשהייתה ילדה כמה מהמילים הראשונות שלה – מילים שלימדנו אותה כמובן – היו 'רוסיה', 'המדינה שלנו', 'העם שלנו', 'האימפריה שלנו'". את מותה של בתו ניסה דוגין לגייס כדי להפיח רוח לחימה: "המחיר האדיר ששילמנו יכול להיות מוצדק רק על-ידי ההישג הגדול ביותר – ניצחוננו. היא חיה למען הניצחון ומתה למען הניצחון. הניצחון הרוסי שלנו".
שלשום, אחרי מותה של דוגינה, הכריז פוטין כי יוענק לה אות "מסדר האומץ", ואתמול הונחה המדליה ליד ארונה. בכירים רוסים אחרים ניצלו את הטקס והאירועים סביבו לאיומים מרומזים. לאוניד סלוצקי, ראש ועדת החוץ של הבית התחתון בפרלמנט הרוסי, אמר כי לחיסול יהיו השלכות: "אנחנו רואים שקייב לא רוצה לקיים שיחות, ודעתי האישית כאיש צוות המשא ומתן היא שיהיה קשה לנהל שיחות אחרי טרגדיה איומה כזו".
השלטון האוקראיני מצדו ממשיך להכחיש בתוקף שהיה מעורב בדרך כלשהי ברצח דוגינה. ראש המועצה לביטחון לאומי של אוקראינה, אולכסיי דנילוב, אמר אתמול לטלוויזיה האוקראינית: "אנחנו לא פועלים בדרך הזו. יש לי משימות חשובות יותר לבחורים ולבחורות שלנו". הוא האשים כי ה-FSB, השירות החשאי הרוסי, הוא שביצע את החיסול, והזהיר כי להערכתו בתקופה הקרובה יבצעו שלטונות רוסיה פיגועי טרור נוספים בערים רוסיות, כדי לפגוע באזרחים רבים ולאחר מכן להאשים במעשים את אוקראינה, וכך לגייס את תמיכת הציבור הרוסי במלחמה.
רוסיה "הפילה מטוסים", בקייב חזרו לשחק כדורגל
אתמול נמשכה הלחימה בשלל זירות באוקראינה, ובין השאר נרשמו הפגזות על חרקוב, העיר השנייה בגודלה במדינה. בית נפגע שם, אך איש לא נפצע. ראש העיר דניפרו שבמרכז אוקראינה דיווח כי גם על בתים בעירו נורו היום רקטות רוסיות, והוא קרא לתושבים לתפוס מחסה. מנגד דיווחה אתמול רוסיה כי כוחות אוקראיניים הפציצו את מטה הממשל של המורדים הפרו-רוסים במרכז העיר דונייצק, וכי שלושה בני אדם נהרגו שם. משרד ההגנה הרוסי טען גם כי צבא רוסיה הפיל אתמול שני מטוסי SU-27 אוקראיניים באזור חרקוב.
במחוז זפוריז'יה שבדרום אוקראינה, שם השתלטה רוסיה על המתקן הגרעיני הגדול ביותר באירופה, ביצעו אתמול הרוסים לדברי אוקראינה מתקפות ארטילריות והפצצות בכמה אזורים. בשבועות האחרונים מאשימות קייב ומוסקבה זו את זו בירי באזור המתקן הגרעיני עצמו, וגורמים בינלאומיים מזהירים כי אם חילופי האש שם לא ייפסקו מיד ואם לא יתאפשר לפקחים חיצוניים לבקר במתקן – עלול להתרחש במקום אסון גרעיני, כמו זה שאירע בצ'רנוביל ב-1986.
בצל כניסתה של המלחמה לחודש השביעי שלה פרסמו אתמול בכירים במערב שלל הודעות תמיכה בממשלת אוקראינה, ונשיא פולין אנדז'י דודה אף ביקר אתמול בקייב כדי להדגיש שארצו עומדת לצד האוקראינים. מזכ"ל נאט"ו ינס סטולטנברג הכריז כי זלנסקי יכול להמשיך לסמוך על הברית הצפון-אטלנטית, וכי היא תמשיך לסייע לאוקראינה להגן על עצמה ב"מלחמת ההתשה", כלשונו, שנכפתה עליה.
רגע קטן של נחת ותקווה קיבלו אתמול האוקראינים כשעונת הכדורגל המקומית החלה – החזרה הראשונה של שחקנים למגרשים באוקראינה מאז פרוץ המלחמה, אף שמשחקים מתקיימים ללא קהל. העונה החלה במשחק בקייב בין שחטאר דונייצק לבין מטליסט 1925 מחרקוב, שתיהן קבוצות מערים הנמצאות בחזית הלחימה במזרח. המשחק, שנערך באצטדיון ריק המסוגל להכיל 65 אלף צופים, הסתיים ב-0:0. "זאת עבודה – להראות לעולם שהחיים באוקראינה לא נפסקים", אמר מאמן שחטאר, איגור יוביצ'ביץ'.
פורסם לראשונה: 21:46, 23.08.22