בשבועות האחרונים סוכלו כמה ניסיונות הברחה משמעותיים בגבול ירדן-סוריה. ירדן חזרה לתקוף אווירית כפרים בסוריה הקרובים לגבול עימה, כשלפי פרסומים התקיפות מכוונות בעיקר למרכזים, מחסנים ובתים שקשורים לסחר בסם הקפטגון - שבו מעורבים גם חיזבאללה, מיליציות פרו-איראניות והמשטר הסורי עצמו. לפי פרסומים בתקשורת הערבית, לא פעם נהרגים בתקיפות הללו גם אזרחים שלא מעורבים בסחר בסמים.
הלילה (בין רביעי לחמישי) בוצעה תקיפה אווירית נוספת כזאת, מעט אחרי חצות, שעוררה כעס גדול בקרב התושבים המיואשים במחוז א-סווידא שבדרום-מערב סוריה - אזור שהפך בשבועות האחרונים ליעד לתקיפות הירדנים. לפי פרסום של המרכז הסורי למעקב אחר זכויות אדם, מטוסי קרב ירדניים תקפו הלילה בתים ומחסן במחוז א-סווידא שבסוריה והביאו למותם של כמה בני אדם ולנזקים חומריים משמעותיים.
לפי המרכז הסורי, לפחות שני בתים בכפר ערמאן שבמחוז הותקפו. לפי דיווחים ערביים נהרגו שם 10 בני אדם, בהם שתי ילדות מהעיירה. התקיפות הלילה כוונו גם למחסן באזור מלח שבדרום א-סווידא, שם לא דווח על הרוגים.
התושבים במחוז א-סווידא הגבירו את מחאתם בימים האחרונים נגד הברחות הסמים באזורם ונגד המשטר שמאפשר זאת, שכן ההברחות הפכו את עריהם ליעדי תקיפות של הירדנים. לצד תמונות המחאה שפורסמו היום אחרי התקיפה ברשתות החברתיות, ולצד תמונות ההריסות מהאזור, ניתן היה לראות גם את תמונתן של שתי ילדות שנטען כי נהרגו בתקיפה הלילה, דימא ופרח בנות החמש. אחת המפגינות נשאה שלט שעליו כתוב: "סוחר הקפטגון נמצא בארמון שלו, ולא בערמאן או במלח (האזורים שהותקפו)" - כשהכוונה היא לארמון הנשיאות בסוריה.
הקפטגון הוא סם נפוץ מאוד במזרח התיכון בשנים האחרונות. ירדן ולבנון מתמודדות עם ניסיונות הברחה של הסם למדינותיהן, בעיקר משטח סוריה. אורכו של הגבול בין ירדן לסוריה הוא יותר מ-375 ק"מ, מה שהופך את המשימה ללא פשוטה.
לפי פרסומים, גורמים סורים שונים מעורבים בסחר הקפטגון, וגם המשטר הסורי עצמו - שהסחר בסמים מהווה לו מקור הכנסה. גם חיזבאללה מעורב בסחר בסם, אך הוא מכחיש זאת. לפי פרסומים, חיזבאללה מעורב בכך אך נזהר ששותפיו לא ישחקו תפקידים מרכזיים בהובלות ובהברחות. לפי מאמר שפורסם בתחילת החודש ברשת אל-ג'זירה, סוריה מייצרת 80% מסך הקפטגון העולמי, ופרסומים אחרונים הראו כי הצבא הסורי אף פועל להקמת מפעלים ומעבדות לייצור הסם בסוריה ובאל-בקאע בלבנון, בשיתוף עם חיזבאללה.
סוריה מכוונת למכירה לשווקי ירדן, המפרץ הערבי והשוק האירופי. באל-ג'זירה נכתב כי לפי פרסומים, ירדן תפסה בשנת 2022 65 מיליון כדורי קפטגון שהיו בדרך לשטחה, כולם מסוריה. לפי אותם פרסומים, מחוז א-סווידא בסוריה הוא אזור מרכזי של הסחר בסם, ושם גם נמצאים רוב מפעלי הייצור שלו. מיליציות בסוריה ומנגנוני המדינה פעמים רבות משכנעים אזרחים סורים להבריח עבורם את הסם בתמורה לתשלום מכובד, שמפתה רבים להצטרף לפעילויות.
מדובר בפעם השלישית מתחילת השנה שבה מטוסים ירדניים תקפו בשטח סוריה, לפי דיווח של המרכז הסורי למעקב אחר זכויות אדם. ב-9 בינואר נהרגו שלושה בני אדם בתקיפה ירדנית שבוצעה גם היא באזור א-סווידא, כחלק מניסיון לתפיסת סוחרי סמים ולהגבלת ההברחות.
ב-7 בינואר דיווח המרכז הסורי על עימותים שנמשכו שעות ארוכות בין ירדנים לסורים בגבול, שהביאו למותם של חמישה מבריחי סמים. ברשות המבריחים נמצאה אז כמות גדולה של סמים, כולל יותר מ-670 אלף כדורים של הסם קפטגון. המרכז הסורי דיווח כי גם ב-5 בינואר נהרג אדם מתקיפות אוויריות ירדניות נגד סוחרי סמים באזור א-סווידא.
בדצמבר האחרון הודיע הצבא הירדני על סיכול ניסיון הברחה של כמויות גדולות של סמים, נשק וטילים בגבול עם סוריה. רשת אל-ערביה הסעודית פרסמה מפי מקור מקומי כי הקבוצות החמושות של המבריחים גורשו לתוך שטח סוריה, וכי יש פצועים ממשמר הגבול הירדני. המקור ציין כי יש עלייה לאחרונה בניסיונות ההברחה, ההסתננות והעימותים מול חמושים בגבול עם סוריה, ושירדן עושה כל שביכולתה כדי לרדוף את הקבוצות האלה.