בג"ץ קבע הבוקר (יום ג') בפה מלא כי המדינה חייבת לגייס את בני הישיבות ולהפסיק לממן ישיבות שתלמידיהן לא פטורים מגיוס, ובמערכת הפוליטית ומחוצה לה מיהרו להגיב על ההחלטה. יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן בירך: "יש שופטים בירושלים. לאחר שנים של מריחות ושל ניסיונות להגיע לפשרות ולהבנות, בית המשפט העליון קיבל החלטה שעושה צדק עם הציבור שנושא בנטל". יו"ר יהדות התורה השר יצחק גולדקנופף תקף: "החלטה צפויה ומאוד מאכזבת, התורה הקדושה תנצח", שר החינוך יואב קיש הצהיר: "נקיים את כל מה שכתוב בפסיקה". ראש האופוזיציה יאיר לפיד במסר לקואליציה: "נוודא שאתם לא מנסים להעביר כסף לישיבות מתחת לשולחן".
לפיד לקואליציה: "נוודא שאתם לא מנסים להעביר כסף לישיבות מתחת לשולחן ובתרגילים"
(צילום: צילום: גו לייב, כנס הרצליה)

אדלשטיין על הפסיקה בבג"ץ: "אם הדרישה תהיה מעשית, אז תהיה תרומה לשוויון בנטל"
(צילום: גו לייב, כנס הרצליה)

מתוך הדיון בבג"ץ, בתחילת החודש
(צילום: דוברות בתי המשפט)

2 צפייה בגלריה
בג"ץ
בג"ץ
תשעת שופטי ההרכב שדן בבג"ץ הגיוס
( צילום: עמית שאבי)
לדבריו של ליברמן, "בשנה שבה איבדנו חטיבה שלמה של חיילים שנפלו במערכה או נפצעו קשה, בשנה בה מילואימניקים שירתו מעל 200 יום, אין הוכחה מוצדקת יותר לכך שצה"ל צריך עוד כוח אדם, עוד אנשים שייכנסו תחת האלונקה. אני מברך את בית המשפט העליון על החלטה זו, היא מהווה צעד משמעותי בדרך לשינוי היסטורי".
ראש האופוזיציה יאיר לפיד בירך על הפסיקה בנאום בכנס הרצליה באוניברסיטת רייכמן: "בג"ץ אמר הבוקר את דברו, ודברו היה ברור וחד, כולל השופטים השמרנים ביותר: אין יותר פטור לחרדים. הפטור מגיוס לחרדים הוא בלתי חוקי. משרד הבטחון צריך לקיים את החוק ולהוציא צווי גיוס לעשרות אלפי צעירים חרדים שהשתמטו עד עכשיו משירות צבאי. נגמרו המשחקים. נגמרו הקומבינות. נגמרו הימים שבהם יש כאלה שצועקים 'נמות ולא נתגייס' וכאלה שמתים כי הם כן התגייסו. נגמרה האפליה בין דם לדם".
לדבריו, "אנחנו במלחמה בשבע זירות, לצה"ל אין מספיק חיילים. יש מילואימניקים שחייהם התפרקו מרוב עומס. אם לא נלחם ביחד, נמות ביחד". הוא הוסיף: "אני אומר מפה לממשלה, אנחנו נבדוק ונוודא שאתם לא מנסים להעביר את הכסף מתחת לשולחן ובתרגילים תקציביים".
שר החינוך יואב קיש היה הראשון מחברי הקואליציה שהודיע שהממשלה תקיים את הפסיקה, על אף זעם המפלגות החרדיות. "אומר בצורה הכי ברורה - נקיים כל מה שכתוב בהחלטת בית המשפט שהתקבלה היום. מדינת ישראל מחויבת להחלטה. השנה צריך לגייס 3,000 חרדים, זה חייב לקרות והחוק חייב להבטיח את זה. כמו שאמרתי בוועדת החוץ והביטחון, מדינת ישראל נמצאת בצומת דרכים. יש שתי אפשרויות - גיוס חרדים שייתן מענה לצורכי הצבא, והשנייה זה לעשות את זה ביחד. אפשר לעשות את זה ביחד".
בליכוד תקפו את תזמון ההחלטה והדיון בבג"ץ, שלדבריהם "נמנע במשך 76 שנים לכפות בפסק דין את גיוס בני הישיבות, ועושה זאת דווקא עכשיו, ערב השלמת חוק הגיוס ההיסטורי". מהליכוד נמסר כי "הפיתרון האמיתי לבעיית הגיוס הוא לא פסיקת בג"ץ שתהיה רלוונטית לתקופה קצרה בלבד, אלא השלמת חוק הגיוס ההיסטורי שנמצא כעת בהכנה לקריאה שנייה ושלישית בועדת החוץ והביטחון של הכנסת.
"החוק גובש על ידי מערכת הביטחון כשבני גנץ היה שר הביטחון ועבר בקריאה ראשונה בתמיכת בנט, לפיד וליברמן. עכשיו פתאום בנט, לפיד, ליברמן וגנץ מתנגדים לחוק כי הם אינם מעוניינים בגיוס חרדים אלא בהפלת הממשלה. בניגוד לטענתם החוק צפה תרחישי מלחמה ונערך להם, ובכל מקרה נעשות בו התאמות המתחייבות מהמצב הקיים. החוק מעלה באופן ניכר את שיעורי הגיוס של הציבור החרדי, קובע סנקציות כלכליות מוסדיות על אי עמידה ביעדים, ומכיר בחשיבות לימוד התורה".
יו"ר הימין הממלכתי גדעון סער כתב בקצרה בחשבון ה-X שלו: "שמרנים וליברלים, יש שופטים בירושלים". יו"ר מפלגת העבודה יאיר גולן בירך גם הוא: "ההחלטה שהייתה מובנת לכל אזרח משרת במדינת ישראל הייתה מובנת גם פה אחד לכל הרכב השופטים בבית המשפט הגבוה לצדק. מברך על החלטה צודקת של בג״ץ. איפה שאין ממשלה יש צדק". ח"כ נעמה לזימי מהעבודה מסרה: "זו היא עת הכרעות לחברה הישראלית. אני מברכת על פסיקת בג״ץ ההיסטורית, שקובעת פה אחד ובאופן חד משמעי כי לא ניתן להשלים עם הפרת החוק המתמשכת מצד המדינה שאינה מגייסת חרדים, בעודה משלמת להם כדי להמשיך ללמוד".
יו"ר ההסתדרות ארנון בר דוד התייחס גם הוא להחלטה, ובכנס הרצליה באוניברסיטת רייכמן אמר: "אנחנו מחכים לראות איך הממשלה תגיב לפסיקה, יכול להיות שהיא תעשה מכל זה 'פלסטר' ותמשיך עם המספרים המצחיקים שהיא מנסה למכור לנו. חוק הגיוס מאחד ימין ושמאל, צריך לגייס את כל החרדים האפשריים על מנת שיהיה שוויון בצהל ולבנות את כוחו".
השר קיש על החלטת בג"ץ: "כל מה שכתוב בה - נקיים"
(צילום: גו לייב, כנס הרצליה)

יו"ר ועדת החוץ והביטחון ח"כ יולי אדלשטיין מהליכוד אמר על ההחלטה באותו כנס: "ראיתי את הפסיקה, התגובה שלי היא שהיום ב-18:00 מתכנסת הוועדה לדון בחוק כדי שבאמת מן הפסיקה הזאת, שלא מחדשת, כשידענו לפני שיש מלחמה בישראל וחסר כוח אדם, הדיבורים על צבא קטן וחכם מאחורינו". לדבריו, "צריך לשמוע מגורם בכיר מה הצרכים ואילך. אני לא רץ אחרי אף סיעה, לחרדים אין רוב בכנסת. כל אחד יודע טוב מה עוד לא עשינו. אם הדרישה תהיה מעשית, וסביב הדרישות של מדינת ישראל, אז תהיה תרומה אמיתית לשוויון בנטל".
הוא הוסיף: "להגיד מחר נגייס את כולם זה ישראבלוף. גם אני סבור שזה רגע היסטורי, אבל אין לי 61 אצבעות בכנסת ולא אעשה דילים פוליטיים. שכל אחד יצביע לפי מה שהוא חושב ולפי צו מצפונו, ולא לפי משמעת סיעתית או קואליציונית".
מ"אחים לנשק", ממגישי העתירה לבג"ץ, נמסר: "76 שנות ישראבלוף הסתיימו היום כשבית המשפט החליט שכולנו ישראלים, כולנו שווים בפני החוק וכולנו משרתים. אל מול החיוכים המופקרים של 63 חכי"ם מנותקים שהצביעו בעד השתמטות ונגד חיילי צה"ל - בג"ץ הכריע צדק והראה שבמקום בו אין הנהגה יש דמוקרטיה. שר הביטחון, הגיע העת למעשים - שחרר את הצווים".
התנועה לאיכות השלטון, שגם היא עתרה לבג"ץ בנושא, קראה לראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט לקיים את פסיקת בג"ץ ולפעול לגיוס מיידי של תלמידי ישיבות. "אנו מברכים על החלטת בג"ץ, המהווה ניצחון היסטורי לשלטון החוק ולעקרון השוויון בנטל. פסיקת בית המשפט העליון מחזקת את עמדתנו כי לא ניתן להמשיך במצב הקיים של אפליה בגיוס לצה"ל, וכי הגיע הזמן לשוויון בנטל".
ממטה המאבק "חופשי בארצנו", ממובילי המחאה לשוויון בנטל, נמסר: "פסיקת בג"ץ היום היא רגע מכריע בתולדות מדינת ישראל. מאז האסון הנורא של 7 באוקטובר, גיוס שוויוני ומלא של כל חלקי החברה הישראלית הוא צורך ביטחוני קיומי קריטי, ולא רק סוגיה מוסרית חברתית. הציבור כבר הבין שממשלת החורבן הזו תמשיך לסכן את ביטחון המדינה בשם אינטרסים פוליטיים ואישיים צרים. טוב עשה בג״צ שהכריע כי גיוס החרדים אינו עניין של בחירה, אלא צורך ביטחוני דחוף".
ערן שוורץ, מנכ"ל המטה, אמר: "נמשיך להילחם על ביטחון המדינה ועתידה גם כמשרתים על מדים וגם כאזרחים. זו שעת מבחן לחברה הישראלית - האם נעמוד מאוחדים מול האתגרים הביטחוניים, או שנאפשר לקבוצות מסוימות להשתמט מחובתן הלאומית".
מתנועת "דורשינוי" נמסר: "אנחנו קוראים לשר הביטחון להורות לצה״ל להוציא צווי גיוס מידיים לכל מי שבג״ץ קבע שצריך להתגייס. פסיקת בג״ץ מהיום מדגישה את המובן מאליו: דור שלם קורס תחת הנטל, בזמן שצעירים חרדים הרגישו פטורים מלקחת חלק בעול הביטחוני של המדינה. כמילואימניקים, כאנשי משפחה, כסטודנטים וכעובדים, לא נשתוק יותר ולא נסכים יותר לאפליה".
אורי קידר, מנכ"ל "ישראל חופשית", אמר: "בג"ץ קובע את המובן מאליו - כולנו ישראלים, כולנו משרתים. אין קומבינות מול החוק והאפליה הבוטה חייבת להשאר בשישה באוקטובר. כל אזרח חייב לשרת, לאף אחד אסור להשתמט. הגיע זמן שוויון".
"מטה ההייטק הישראלי" מסר: "בג"ץ החליט היום את כל מה שעם ישראל יודע - השירות בצה"ל הוא זכות אבל גם חובה שאף אחד לא פטור ממנה. אי-שוויון בנטל יוביל את ישראל לקריסה ביטחונית, חברתית וכלכלית. עכשיו תורם של אחינו החרדים להיכנס מתחת לאלונקה ולקחת חלק בהגנה על ביטחון ישראל ובהמשך לקחת חלק משמעותי יותר בתרומה לכלכלה הישראלית".
2 צפייה בגלריה
ישיבת סיעה יהדות התורה
ישיבת סיעה יהדות התורה
גפני וגולדקנופף. "אין שם אף שופט שמבין בערך של לימוד תורה"
(צילום: רפי קוץ)

גולדקנופף: "התורה הקדושה תנצח", פרוש: "בג"ץ מוביל ל-2 מדינות"

מנגד, יו"ר יהדות התורה השר יצחק גולדקנופף כתב בחשבון ה-X שלו: "החלטה צפויה ומאוד מצערת ומאכזבת. מדינת ישראל קמה על מנת להיות בית לעם היהודי שהתורה היא סלע קיומו. התורה הקדושה תנצח".
ח"כ משה גפני מיהדות התורה אמר לפני הפסיקה כי "מעולם לא היה פסק דין של בית המשפט העליון לטובת בני הישיבות ולטובת הציבור החרדי. אין שם אף שופט שמבין בערך של לימוד התורה והתרומה שלהם לעם ישראל בכל הדורות". אחרי ההחלטה מסר: "כאמור".
שר ירושלים ומסורת ישראל, מאיר פרוש, אמר: "פסיקת בג"ץ מובילה בהכרח לשתי מדינות כאן. אחת, זו המדינה שמתנהלת כפי שהיא, כעת. ומדינה נוספת בה בני הישיבות ימשיכו ללמוד תורה כפי שנהגו במדינה שבן גוריון הכריז עליה. אין כוח בעולם שיוכל לכפות על אדם שנפשו חשקה בלימוד תורה, להימנע מכך".
יו"ר ש"ס אריה דרעי תקף גם הוא: "העם היהודי שרד רדיפות, פוגרומים ומלחמות רק בזכות השמירה על ייחודיותו – התורה והמצוות. זהו הנשק הסודי שלנו מול כל האויבים, כהבטחת בורא עולם. גם כאן, במדינת היהודים, לצד לוחמנו היקרים המחרפים נפש מול האויבים, נמשיך לשמור מכל משמר על חברת לומדי התורה המקיימים אותה מתוך הדחק. הם אלו שמשמרים את כוחנו הסגולי ומחוללים ניסים במערכה. אין שום כוח בעולם לנתק את עם ישראל מלימוד התורה וכל מי שניסה זאת בעבר – נכשל כישלון חרוץ. שום פסיקה שרירותית לא תבטל את חברת לומדי התורה בארץ ישראל, שהיא הענף עליו כולנו יושבים".
ח"כ ישראל אייכלר מיהדות התורה הלך רחוק יותר, וכינה את בג"ץ "גוף דיקטטורי שתפס את השלטון מידי הממשלה הנבחרת והרשויות הדמוקרטיות". לדבריו, בג"ץ "מבקש לכפות מלחמת דת ברחובות וקרע בין יהודים, והיא לא תצלח. נמשיך לאחוז במסורת אבותינו, גם אם דיקטטורים מושלים בעיני עצמם זוממים לעקור את הכל. פסיקת בג"ץ היא לא תשעה שופטים מול אפס מתנגדים. היא תשעה שופטים מול 3,500 שנות לימוד ממתן תורה עד היום הזה".
הוא קרא למפלגות השותפות בקואליציה "לעמוד ולהגן על ערכי היהדות והתורה מפני הדיקטטורה. לא נהיה הכבשה השחורה שהימין מקריב למולך של המהפכה הקפלניסטית. היום הם צריכים להגן על הדמוקרטיה ועל העם שבחר בהם.".
פורסם לראשונה: 11:22, 25.06.24