ביום שלישי יתקיימו הבחירות לנשיאות ארה"ב, ואיראן ובעלות בריתה נערכות לתרחיש שעבורן הוא תרחיש אימים: ניצחון של דונלד טראמפ וחזרתו לבית הלבן. הקרב בין טראמפ לקמלה האריס אמנם מסתמן כצמוד אך איראן והשותפות שלה בלבנון, עיראק ותימן מודאגות מניצחון רפובליקני – ובעיקר מהרוח הגבית שיעניק טראמפ לישראל. בינתיים, איראן ממשיכה להחריף את איומיה כלפי ישראל: "נגיב בוודאות לתוקפנות הישראלית, בזמן ובאופן המתאימים".
ראש המועצה האסטרטגית למדיניות חוץ של איראן כמאל חראזי, יועצו של המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי, אמר היום ל"אל-מיאדין" הלבנונית, המזוהה עם חיזבאללה, כי "סביר להניח שטהרן תגדיל את טווח הטילים הבליסטיים שלה. נגיב בוודאות לתוקפנות הישראלית, בזמן ובצורה המתאימים". הוא הוסיף כי "שינוי דוקטרינת הגרעין שלנו עדיין על השולחן, אם נהיה חשופים לאיום קיומי. יש לנו כעת את היכולות הטכניות הנדרשות לייצור נשק גרעיני, רק הפתווה (פסק השריעה) של המנהיג העליון אוסר זאת כרגע".
גורמים איראנים, ערבים ומערביים אמרו לסוכנות הידיעות רויטרס כי טהרן חוששת שטראמפ יחזק את בנימין נתניהו ויאשר לישראל לתקוף את מתקני הגרעין האיראניים, יבצע חיסולים ממוקדים ויטיל סנקציות על תעשיית הנפט האיראנית. הגורמים מעריכים שטראמפ יפעיל לחץ מקסימלי על המנהיג העליון עלי חמינאי "להיכנע" ולחתום על הסכם גרעין מעודכן, שינוסח בתנאים שיקבעו טראמפ וישראל.
עבור איראן, כהונתו של טראמפ בבית הלבן הייתה רעה במיוחד: ב-2018 הודיע טראמפ על פרישה של ארה"ב מהסכם הגרעין שנחתם בין טהרן למעצמות רק שלוש שנים קודם לכן, והחזיר את הסנקציות שגרמו נזק קשה לכלכלה האיראנית. שנתיים לאחר מכן, על רקע הידרדרות קשה ביחסי המדינות, הורה טראמפ לחסל בבגדד את קאסם סולימאני – הגנרל האיראני הנערץ ומפקד "כוח קודס" של משמרות המהפכה.
לשינוי האפשרי בהנהגה האמריקנית עשויות להיות השפעות מרחיקות לכת על מאזן הכוחות במזרח התיכון, וניצחון של טראמפ בשבוע הבא עשוי לעצב מחדש את מדיניות החוץ של טהרן ואת התחזיות הכלכליות שלה.
פרשנים מדגישים כי ללא קשר לזהות המנצח בבחירות בארה"ב, איראן כבר איבדה קלפי מיקוח בעקבות האבדות שספגו חיזבאללה וחמאס במלחמה מול ישראל. בכיר ביטחוני בעולם הערבי אמר שטהרן כבר לא יכולה "לנופף בהשפעה שיש לה על חיזבאללה וחמאס", לאור הנזק שספגו ארגוני הטרור והחיסולים של ראשי הארגונים בעימותים מול ישראל.
בהקשר האיראני האריס אמנם הצהירה כי ארה"ב תמשיך לתמוך בזכות של ישראל להגן על עצמה, אך הפרשנים אומרים שלאור "התמיכה האוטומטית של טראמפ בישראל", ניצחון של הנשיא לשעבר הוא בשורה רעה בהרבה מניצחון של סגניתו של ג'ו ביידן.
גורם בכיר באיראן, שסירב לחשוף את שמו, אמר לרויטרס כי טהרן "ערוכה לכל התרחישים. במשך עשרות שנים מצאנו דרכים לייצא נפט, לעקוף סנקציות אמריקניות קשות ולחזק את הקשרים שלנו עם שאר העולם – בלי קשר למי שהיה בבית הלבן". עם זאת גורם איראני אחר אמר כי ניצחון של המועמד הרפובליקני יהיה "סיוט. הוא יגדיל את הלחץ על איראן כדי לרצות את ישראל, ויוודא שיש אכיפה מלאה של הסנקציות על הנפט. אם כך יהיה, הממסד שלנו יהיה משותק כלכלית".
בחודש שעבר, בנאום במהלך הקמפיין, אמר טראמפ כי הוא לא רוצה לפתוח במלחמה מול איראן, אך הדגיש כי ישראל "צריכה קודם כל לתקוף את הגרעין האיראני, ולדאוג אחר כך לכל השאר". טראמפ אמר את הדברים בתגובה למתקפת הטילים האיראנית בישראל ב-1 באוקטובר. בסוף אוקטובר הגיעה התגובה הישראלית.
עבד אל-עזיז אל-סאג'ר, ראש מכון המחקר Gulf Research Center, אמר לרויטרס: "טראמפ יציב לאיראן תנאים קשים מאוד, או יאפשר לישראל לתקוף את מתקני הגרעין שלה. הוא תומך לחלוטין בפעולה צבאית נגד איראן". חסן חסן, פרשן וחוקר ארגונים איסלאמיים, סיכם: "המציאות היא כזאת: טראמפ הולך לתמוך בנתניהו ולתת לו אור ירוק לעשות מה שהוא רוצה. מבחינת איראן, טראמפ גרוע בהרבה מהאריס".