בטורקיה ובסוריה עלה לפני הצהריים (יום ב') ל-1,385 מספר ההרוגים ברעידת האדמה האדירה, בעוצמה 7.8, שפקדה את שתי המדינות בלילה. עוד אלפי בני אדם נפצעו ברעש, וכוחות ההצלה עוברים בין מאות הבניינים שקרסו בחיפוש אחר ניצולים. ההערכה היא כי מספר הקורבנות הסופי יהיה גבוה בהרבה. ארה"ב וישראל – שגם ברחביה הורגשה הרעידה הלילה, אם כי בלי לגרום לנפגעים או לנזק משמעותי – הודיעו כי הן נערכות להגיש סיוע.
נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן אמר בצהריים כי עדיין אי אפשר להעריך מה יהיה מספר ההרוגים הסופי, וארגון הבריאות העולמי הביע דאגה מהמצב באזורים מרוחקים בטורקיה שמהם טרם התקבלו דיווחים על תוצאות הרעש. ייתכן שיש בהם נפגעים רבים שטרם דווחו.
רעידת האדמה אירעה בשעה 3:17 לפנות בוקר, והמוקד שלה היה כ-33 קילומטרים מהעיר הגדולה גזיאנטפ שבדרום טורקיה, כ-90 ק"מ מהגבול הסורי. מוקד הרעש היה בעומק לא רב, של כ-18 ק"מ בבטן האדמה. זו הייתה אחת מרעידות האדמה החזקות ביותר שנמדדו בעולם בשנים האחרונות, והחזקה ביותר במזרח התיכון ובטורקיה מאז 1939.
בשעות שלאחר הרעש הגדול הורגשו באזור 20 רעידות משנה, חלקן חזקות מאוד כשלעצמן: כתשע דקות אחרי הרעש הראשון פקדה את מרכז טורקיה רעידה בעוצמה 6.7, ובשעה שלאחר מכן אירעו במדינה עוד חמש רעידות בעוצמה של 5 עד 5.6. הרעש הראשון הורגש הרחק מעבר לגבולות טורקיה וסוריה: בניינים וכלי רכב רעדו גם בישראל, ובביירות בירת לבנון יצאו תושבים מבוהלים לרחובות. את האדמה הזזה אפשר היה להרגיש גם בקפריסין, ואפילו בבירה המצרית קהיר. איטליה פרסמה אזהרת צונאמי, אבל שעות אחדות אחרי הרעש היא הסירה אותה.
כבר כעת ברור כי הרעידה, שבחלק מהאזורים הורגשה במשך לא פחות מ-40 שניות, גרמה להמוני נפגעים: בטורקיה נמנו עד כה 912 הרוגים ועוד 5,383 פצועים, בין השאר בערים אדנה, מלטיה, גזיאנטפ ודיארבקיר, ובסוריה נמנו לפחות 473 הרוגים ויותר מ-500 פצועים. באזורים שבשליטת משטר אסד דווחו 326 הרוגים, ובאזורים שבשליטת המורדים המתנגדים לו דווחו עוד 147.
"הבנים שלי עדיין בהריסות. אני מחכה להם"
"ב-40 שנות חיי מעולם לא הרגשתי דבר כזה", סיפר הבוקר ארדם, תושב העיר הטורקית גזיאנטפ, שנמצאת כאמור ליד מוקד הרעש. "מצאנו את עצמנו מיטלטלים בחוזקה לפחות שלוש פעמים, כמו תינוק בעריסה". לפי תמונות ששודרו ב-CNNTurk, טירת גזיאנטפ העתיקה, מהאתרים המפורסמים ביותר באזור, ספגה נזק קשה, וחלקים גדולים ממנה נחרבו למעשה. הטירה נבנתה על-ידי הרומאים במאות השנייה והשלישית לספירה.
נזק כבד נרשם בעיר הטורקית אדנה, שם סיפר אחד התושבים כי שלושה בניינים קרסו ליד ביתו. תושב אחר, הסטודנט מוחמט פתיח יבוס, סיפר שמבין הריסות אחד הבתים נשמע תושב לכוד קורא לעבר המחלצים "אין לי עוד כוחות", בעודם מנסים לפלס אליו דרך.
מזרחה משם, בעיר דיארבקיר, נראו אנשי חילוץ והצלה, מצוידים במנופים, מפנים באלונקות פצועים מבניין בן 11 קומות שקרס לחלוטין והפך לתל חורבות. מעת לעת הכריזו על רגע של שקט בתקווה לשמוע קולות של ניצולים קוראים לעזרה בהריסות, ובשלב מסוים הם הצליחו לחלץ משם בחיים גבר, ונשאו אותו מהמקום באלונקה.
"היה רעש אדיר והבניין שלידנו קרס", סיפר הבוקר תושב דיארבקיר בן 30 על רגעי הרעידה. "רצתי החוצה. היו צעקות בכל מקום. התחלתי לפנות אבנים בידיים, וחילצנו פצועים, אבל הצעקות לא פסקו. אחר כך הגיעו צוותי ההצלה". אישה עם יד שבורה וחתכים בפנים שהמתינה ליד בניין בן שבע קומות שקרס לגמרי בדיארבקיר סיפרה: "היינו תשע נפשות בבית, ושניים מהבנים שלי עדיין בהריסות. אני מחכה להם".
נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן שוחח הבוקר עם מושלי שמונה מחוזות שבהם גרם הרעש להרס וקיבל מהם עדכון על מאמצי החילוץ. לאזרחים הטורקים כתב ארדואן בטוויטר: "אנחנו מקווים שנעבור את האסון הזה יחד בהקדם האפשרי, ועם הנזק הכי קטן שאפשר".
בשעות שאחרי הרעש ניסו הבוקר תושבים טורקים לעזוב במכוניותיהם את האזורים הפגועים ויצרו פקקי תנועה שהקשו על המחלצים. הרשויות קראו להם להימנע מלצאת לדרכים. מסגדים נפתחו כדי לספק קורת גג למפונים שאינם יכולים לשוב לבתיהם ההרוסים. בטורקיה ובסוריה, כמו בישראל, שורר היום מזג אוויר קר מאוד וגשום, והדבר רק מגביר את הקושי של הנפגעים והמחלצים.
בין ההרוגים בסוריה: אחותו של רה"מ וילדיה
בסוריה כינס הבוקר הנשיא בשאר אסד ישיבת חירום של הממשלה, והרשויות מסרו כי לפחות 326 בני אדם נהרגו בשטחים שנמצאים בשליטתו של משטר אסד. עוד 147 בני אדם נהרגו כאמור באזורים שבהם שולטים המורדים, אנשי ארגוני האופוזיציה שמתנגדים לרודן הסורי. לפי הדיווחים, בין ההרוגים ברעידת האדמה גם אחותו של ראש ממשלת סוריה, חוסיין ערנוס, וכמה מילדיה ונכדיה. הם נהרגו בבניין שקרס במחוז חמה.
אנשי ההגנה האזרחית של האופוזיציה תיארו את המצב באזורי שליטתם בצפון-מערב סוריה כ"אסון", ומסרו כי בניינים שלמים קרסו וכי אנשים לכודים בהריסותיהם. דיווחים על בניינים שהתמוטטו הגיעו ממחוזות חמה, חלב ולטקייה. "זה היה כמו אפוקליפסה, סוף העולם", אמר עבד א-סלאם מחמוד, תושב העיירה אטארב שבאזורי המורדים. עד ראייה אחר, איש ארגון הסיוע "הקסדות הלבנות", סיפר: "המצב טראגי מאוד, עשרות בניינים קרסו בעיר סלקין שליד הגבול הטורקי, בתים נחרבו לחלוטין".
בטלוויזיה הממלכתית הסורית שודרו הבוקר תמונות של צוותי חילוץ מחפשים ניצולים בגשם הכבד ובבוץ. "פצועים ממשיכים להגיע בגלים", דיווח ראש אגף הבריאות של מחוז חלב. בעיירה הסורית אזמרין, הנמצאת בשליטת המורדים, ליד הגבול עם טורקיה, הובאו הבוקר גופותיהם של כמה ילדים, עטופות בשמיכות, לבית החולים.
באזורי המורדים בצפון-מערב סוריה, נזכיר, מתגוררים כעת כארבעה מיליון פליטים סורים שנעקרו מבתיהם ברחבי סוריה במהלך מלחמת האזרחים שפרצה ב-2011. רבים מהם התקיימו בתנאים איומים עוד לפני הרעש הבוקר, והאסון הזה צפוי רק להגביר את מצוקתם. עוד מיליוני פליטים סורים גרים בערים טורקיות מעבר לגבול שספגו את הרעידה.
ראש הממשלה בנימין נתניהו שלח הבוקר תנחומים לאזרחי טורקיה בשם אזרחי ישראל, ומסר כי משלחת ישראלית תצא לסייע לכוחות הטורקיים: "לבקשת ממשלת טורקיה הנחיתי את כל הרשויות להיערך באופן מיידי למתן סיוע ברפואה, חילוץ והצלה. שרי החוץ והביטחון כבר נמצאים בקשר עם מקביליהם, ובשעות הקרובות נסכם את יציאת המשלחת בהקדם האפשרי".
היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב, ג'ייק סאליבן, מסר הבוקר כי וושינגטון עוקבת מקרוב אחר ההתפתחויות ונערכת גם היא לסייע. מדינות רבות נוספות הציעו סיוע לטורקיה ולסוריה, בהן רוסיה, גרמניה וטייוואן.
פורסם לראשונה: 10:19, 06.02.23