יממה נותרה לבחירות הגורליות בארה"ב, שמסתמנות כקרב צמוד במיוחד בין קמלה האריס לדונלד טראמפ. בישורת האחרונה של הבחירות, שני המועמדים מרכזים את המאמצים במדינות המפתח הקריטיות לניצחון ונאבקים על כל קול: האריס ערכה ביממה האחרונה עצרות במישיגן וטראמפ ביקר בפנסילבניה, צפון קרוליינה וג'ורג'יה.
ניצחון במישיגן קריטי לסיכוייה של המועמדת הדמוקרטית להפוך לנשיאה הראשונה בהיסטוריה האמריקנית. במישיגן חיה הקהילה הערבית והמוסלמית הגדולה בארה"ב, ובמערכת הבחירות הנוכחית – על רקע המלחמה בעזה והתמיכה של הממשל האמריקני בישראל – נדרשים האריס וחברי מפלגתה להשקיע מאמצים גדולים בקמפיין במישיגן. גם טראמפ מנסה לגייס מצביעים מוסלמים, וביקר בסוף השבוע בעיר דירבורן במישיגן, שבה קהילה ערבית גדולה.
בחירות 2024 בארה"ב – סיקור נרחב בעמוד המיוחד של ynet:
• סקר דרמטי בארה"ב: "הנביאה מאייווה" חוזה גדולות לקמלה האריס
• קריאות להרחקת ביידן מהקמפיין אחרי פליטת הפה, האריס: "לא לשפוט איש לפי הצבעתו"
• טראמפ קרא להעמיד חברת קונגרס לשעבר מול כיתת יורים: "עם רובים מכוונים לפניה"
• "הייתי החבר הכי טוב של טראמפ": הקלטות המיליונר הפדופיל והעדויות על הבגידות
בעצרת בעיר איסט לנסינג במישיגן פנתה האריס לקהילה הערבית והמוסלמית במדינה, והתייחסה בנאומה לאזרחים שנהרגו במלחמה מול ישראל בעזה ובלבנון. "זו שנה קשה, בהתחשב בהיקף המוות וההרס בעזה ובהתחשב בנפגעים האזרחיים ובעקורים בלבנון, היא הרסנית. כנשיאה אעשה כל שביכולתי כדי לסיים את המלחמה בעזה", אמרה האריס. הקהל הגיב בתשואות.
ערבים ומוסלמים רבים בארה"ב מחו במהלך המלחמה על המשך התמיכה האמריקנית בישראל, וגם באגף הפרוגרסיבי של המפלגה הדמוקרטית קראו להטיל עליה אמברגו נשק. גם הנשיא לשעבר טראמפ, שביקר במישיגן ביום שישי, הבטיח בביקורו לסיים את המלחמה כשיחזור לבית הלבן.
עצרת נוספת של האריס התקיימה בדטרויט, בכנסייה של הקהילה השחורה. על רקע סקרים שמלמדים על שחיקה מסוימת בתמיכה של מצביעים שחורים במועמדת הדמוקרטית, אמרה האריס על הבחירות הגורליות: "ביומיים בלבד יש לנו את הכוח לקבוע את עתיד האומה שלנו בדורות הבאים. אנחנו חייבים לפעול. לא מספיק רק להתפלל, לא מספיק רק לדבר".
78 מיליון כבר הצביעו - כמחצית מכלל הקולות ב-2020
יותר מ-78 מיליון אמריקנים, בהם הנשיא ג'ו ביידן, לא המתינו ליום הבחירות וכבר הצביעו בהצבעה המוקדמת – כמחצית מכלל הקולות בבחירות 2020. טראמפ הבטיח בעצרות האחרונות שלו "ניצחון סוחף" לרפובליקנים, ומנגד אמרה האריס: "המומנטום בצד שלנו".
חלק מהקמפיין הדמוקרטי מוקדש לאירועי 6 בינואר 2021, כשתומכיו של טראמפ שמעו את טענותיו כי הבחירות "נגנבו" ממנו – והסתערו על הקפיטול. על רקע האזהרות של תומכי האריס שניצחון של טראמפ יסכן את עתיד הדמוקרטיה האמריקנית, אמר טראמפ בנאום בצפון קרוליינה שהניצחון שלו בבחירות יהיה כה מוחץ עד שהדמוקרטים לא יצליחו לזייף את התוצאות לטובתם. טראמפ קרא למפלגה הדמוקרטית "מפלגה דמונית", ובנאום בפנסילבניה טען כי הדמוקרטים במדינה "נלחמים כל כך קשה" כדי לגנוב את הניצחון – למרות שאין לכך כל הוכחה.
טראמפ אמנם הפסיד לביידן בבחירות 2020, אך בשנים האחרונות טען שוב ושוב כי הן נגנבו ממנו - למרות שכל העובדות מלמדות אחרת. בנאום בפנסילבניה השמיע הצהרות שמהן עלה כי הוא מצטער על כך שהעביר את השלטון ליריבו הדמוקרטי. "ביום שעזבתי היה לנו את הגבול הבטוח בהיסטוריה של המדינה שלנו. לא הייתי צריך לעזוב. עשינו את זה כל כך טוב". טראמפ אמר בנאום שיש להכריז על התוצאות בליל הבחירות – למרות שבמספר מדינות מתנדנדות יש גורמים שמתריעים שלאור הקרב הצמוד שמסתמן בין השניים, ייתכן שייקח כמה ימים שיהיה ניתן לקבוע את זהות המנצח. הדמוקרטים אמרו שיש להם "תוכנית" למקרה שטראמפ יטען שהוא ניצח את הבחירות לפני שהדבר יוכרע רשמית.
עצרת הבחירות של טראמפ בפנסילבניה עוררה סערה בעקבות התייחסות של המועמד הרפובליקני לניסיון ההתנקשות שלו בקיץ – ולדברים שהתפרשו כהסתה לפגיעה בעיתונאים. בנאומו על הבמה בפנסילבניה הוקף טראמפ בלוחות של זכוכית משוריינת. הוא בחן את לוחות הזכוכית – ואת המרווחים ביניהם. בנאום, כשמולו נמצאים עיתונאים, הסתכל טראמפ מסביבו ואמר: "יש חתיכה של זכוכית כאן, אין חתיכה של זכוכית כאן. אבל מה שבאמת יש לנו כאן זה פייק ניוז, נכון? כדי לפגוע בי מישהו יצטרך לירות דרך הפייק ניוז". טראמפ צחק ואמר: "לא כל כך אכפת לי מזה". בהמשך נמסר מקמפיין טראמפ שהוא לא מעוניין שעיתונאים ייפגעו, אלא התייחס לאיומים שנשקפים לו כתוצאה מההצהרות של הדמוקרטים.
בעצרת בג'ורג'יה המשיך טראמפ את הקו הבוטה שלו נגד מהגרים לא חוקיים ואמר כי הוא ידרוש להטיל עונש מוות על מסתננים שירצחו אמריקנים. "ארה"ב היא כעת מדינה תחת כיבוש. יש אלפי אנשים בכל הערים והעיירות שלנו", הכריז.
בתחילת מערכת הבחירות התמודד מול האריס וטראמפ המועמד העצמאי רוברט קנדי ג'וניור, שבהמשך פרש והצטרף לקמפיין של טראמפ. קנדי ג'וניור, שנודע כפעיל נגד חיסונים ובמהלך מגפת הקורונה הפיץ מידע כוזב על החיסון, עורר סערה בסוף השבוע שהממשל העתידי של טראמפ "ימליץ לכל מערכות המים בארה"ב להוציא את הפלואוריד ממי השתייה". הוספת הפלואוריד למי השתייה בארה"ב נועדה להפחית את שיעור העששת באוכלוסייה, אך לטענת קנדי ג'וניור מדובר בחומר שמזיק לבריאות.
בריאיון ל-NBC טראמפ הביע תמיכה בתוכניתו של קנדי ג'וניור. "זה נשמע לי טוב. לא דיברתי איתו על זה עדיין, אבל זה נשמע לי טוב. זה אפשרי", אמר. טראמפ הדגיש שלקנדי "יהיה תפקיד גדול במערכת הבריאות" בממשל העתידי ושקנדי רוצה לעסוק בחיסונים. כשטראמפ נשאל אם יש סיכוי שחיסונים מסוימים ייאסרו לשימוש הוא אמר: "אני הולך לדבר איתו ועם אנשים אחרים, ואקבל החלטה. הוא בחור מוכשר מאוד ויש לו דעות מוצקות".
בקמפיין הרפובליקני מנצלים בינתיים גם אירועים שאינם דרמטיים במיוחד כדי לתקוף את הממשל הדמוקרטי: כך למשל עסק הקמפיין של טראמפ במותו של הסנאי "בוטן" – שנלקח מהבית של בעליו במדינת ניו יורק, והומת על-ידי אנשי הסוכנות לשימור סביבתי. הבעלים של הסנאי, מרק לונגו, הקים ל"בוטן" עמוד אינסטגרם עם מאות אלפי עוקבים. הוא החזיק אותו בביתו בשבע השנים האחרונות.
הסוכנות הממשלתית הגיעה ברביעי לביתו של לונגו בעקבות תלונות על כך שבבית מוחזקות חיות בר בתור חיות מחמד, שהמקום אינו בטוח עבורן ושקיים חשש מהפצת כלבת. "בוטן" נלקח מהבית, יחד עם דביבון שהוחזק גם כן במקום. בהמשך הרדימה הסוכנות את "בוטן" ואת הדביבון "פרד". לפי הפרסומים, החשש ששתי החיות נגועות בכלבת הוביל להרדמתן. לונגו טען כי הסוכנות השתמשה בכוח בלתי סביר כש"פשטה" על ביתו.
סגנו של טראמפ במרוץ, ג'יי.די ואנס, אמר בעצרת בחירות שההמתה של הסנאי מעלה שאלות על סדר העדיפויות של הממשל הדמוקרטי. בעצרת בצפון קרוליינה אמר ואנס שטראמפ היה נסער ממותו של הסנאי. "אותו ממשל שלא אכפת לו ממאות אלפי מהגרים לא חוקיים ופושעים שמגיעים למדינה שלנו, גם לא רוצה שיהיו לנו חיות מחמד, זה מטורף", אמר.
המאבק על המדינות המתנדנדות
בארה"ב חיים כיום כ-340 מיליון איש. הרוב הגדול של האוכלוסייה – שגר ב-43 מדינות – יכול היה לעבור את שלושת החודשים האחרונים מבלי להרגיש שקמפיין הבחירות מתנהל. הם ראו מעט מאוד תשדירי קמפיין בטלוויזיה, אף מתנדב לא התקשר אליהם שלוש פעמים ביום, סוקרים לא חיפשו אותם. בשל שיטת האלקטורים, הבחירות יוכרעו גם הפעם על-ידי תושבי שבע מדינות המפתח, שבהן גרים 55 מיליון איש. כל היתר יידעו שלקול שלהם יש הרבה פחות חשיבות.
כמעט 250 שנה אחרי כינונה של שיטת האלקטורים, השיטה הפכה מניסיון למנוע את עריצות הרוב לשיטה שמשמרת במידה מסוימת את עריצות המיעוט. מאידך, זהות המדינות המתנדנדות משתנה לא מעט, והשתנתה משמעותית במאה ה־21. עד ממש לא מזמן, האמרה השלטת בפוליטיקה האמריקנית הייתה "לאן שאוהיו הולכת, הולכת גם אמריקה". היום אוהיו היא אחת המדינות האדומות הבטוחות ביותר.
לא במקרה גרם הסקר הנחשב מאוד של הסוקרת אן זלצר, שהראה הובלה של האריס 44-47 באייווה האדומה, לתדהמה כל כך גדולה. פחות בגלל האפשרות שהאריס אכן תנצח באייווה, ויותר בגלל מה שסקר של סוקרת עם אחוזי הצלחה גבוהים אומר לגבי מצב הרוח הכללי במערב התיכון בימים האחרונים של הקמפיין.
שינויים דמוגרפיים וההשפעה ההיסטורית של טראמפ הביאו לכך ששבע הזוכות בפרס של קביעת גורל האומה ב־2024 הן פנסילבניה, וויסקונסין, מישיגן, אריזונה, ג'ורג'יה וצפון קרוליינה, שמעניקות יחד 93 אלקטורים. כל מסלול של האריס וטראמפ בדרך ל־270 האלקטורים הנדרשים לניצחון עובר במדינות האלה.
עד 2016 נחשבו פנסילבניה, וויסקונסין ומישיגן ל"חומה הכחולה" של הדמוקרטים. ביל קלינטון ואובמה ניצחו בהן בהפרשים גדולים. הדמוקרטים היו כל כך בטוחים שהחומה הזו תחזיק גם ב־2016, ושהילרי קלינטון בכלל לא ביקרה בוויסקונסין. התוצאה מבחינתה הייתה טרגית. עכשיו ברור לשני הצדדים כי המאבק בשלוש המדינות האלה יוכרע - בדיוק כמו בשתי מערכות הבחירות הקודמות - על חודם של כמה עשרות אלפי קולות.
ג׳ורג׳יה וצפון קרוליינה הן מצטרפות צעירות יחסית למועדון האקסקלוסיבי של מדינות המפתח. מדובר בשתי מדינות דרומיות שהיו אדומות בטוחות, הפכו מתנדנדות בעיקר בגלל שינויים דמוגרפיים ותזוזה של לבנים משכילים לערים כמו אטלנטה ושארלוט.
אריזונה היא דוגמה נוספת לתזוזה דמוגרפית, למרות שהיא הכי פחות מתנדנדת מהשבע ונראה כי בניגוד ל־2020, טראמפ ינצח בה. נבאדה היא דוגמה הפוכה: מדינה שהפכה דמוקרטית כמעט בטוחה בימיו של הסנטור המיתולוגי הארי ריד, אבל אם להסתמך על נתוני ההצבעה המוקדמת השנה, מצבו של טראמפ בה טוב משל האריס. כך או אחרת, גם לפי הסקרים וגם לפי האווירה בשטח, הדבר היחיד שבטוח הוא שאף אחד לא יודע כיצד תסתיים מערכת הבחירות.