נשיא ארה"ב ג'ו ביידן שוחח הערב (יום ד') עם עמיתו הצרפתי עמנואל מקרון על המשבר הדיפלומטי חסר-התקדים שפרץ בין שתי בעלות הברית הוותיקות, בעקבות הדרתה של פריז מעסקת צוללות גרעיניות עם אוסטרליה – עסקה שהביאה לביטול עסקת ענק שלה מול קנברה. בתום השיחה פרסמו הבית הלבן וארמון האליזה הודעה משותפת שבה ביידן הודה למעשה, אם כי במרומז בלבד, ששגה בכך שהסתיר מצרפת את השיחות על העסקה עם אוסטרליה.
"שני המנהיגים הסכימו כי למצב היו מועילות התייעצויות פתוחות בין בעלות ברית בנוגע לסוגיות אסטרטגיות הנוגעות לצרפת ולשותפותינו האירופיות", נמסר בהודעה המשותפת של הבית הלבן וארמון האליזה. עוד נמסר כי השגריר הצרפתי ישוב בשבוע הבא לוושינגטון, אחרי שלראשונה אי-פעם פריז החזירה אותו לארצו במחאה על ביטול עסקת הצוללות שלה עם האוסטרלים – לטובת העסקה החדשה מול האמריקנים. עוד נמסר כי ביידן ומקרון ייפגשו במהלך ביקור שיערוך הנשיא האמריקני בחודש הבא באירופה. בבית הלבן ציינו כי שיחת הטלפון הייתה "ידידותית", ונמשכה כחצי שעה.
שני המנהיגים, כך נמסר בהודעה המשותפת, הסכימו עוד לפתוח בתהליך של "התייעצויות עמוקות" בין שני הצדדים במטרה לבנות מחדש את האמון ביניהם. צרפת, נזכיר, מחתה בחריפות יוצאת דופן לאחר שארה"ב, בריטניה ואוסטרליה הכריזו ביום רביעי בשבוע שעבר על הקמת "ברית אוקוס" (AUKUS, הלחם בסיסים של ראשי התיבות באנגלית של שלוש המדינות), שבמסגרתה תקבל אוסטרליה גישה נדירה לטכנולוגיית הצוללות הגרעיניות של ארה"ב – ותבנה לפחות שמונה כאלו.
העסקה אמנם לא מוצגת כך באופן רשמי, אך נועדה לחזק את האוסטרלים אל מול סין, שמתנהגת בתוקפנות גוברת באזור האינדו-פסיפי, במיוחד סביב המחלוקות על השליטה בים סין הדרומי ובנוגע לריבונות טייוואן. העסקה הזו אילצה את אוסטרליה לבטל הסכם קודם מול צרפת, ובמסגרתו הייתה אמורה קנברה לרכוש מצרפת לפחות 12 צוללות לא-גרעיניות, כאלו שמונעות בעזרת מנועי דיזל.
צוללות שכאלו רעשניות יותר ונדרשות לצוף מדי פעם על מנת לחדש את אספקת החמצן למנועי הבעירה שלהן – באופן שחושף אותן לעיני היריב, במקרה הזה סין. לעומת זאת, צוללות גרעיניות נדרשות לאספקת חמצן רק לצוותים שלהן, והן גם שקטות יותר. לצד חסרונן של הצוללות הלא-גרעיניות מתוצרת צרפת, האוסטרלים התלוננו גם על עיכובים משמעותיים בפיתוחן. גם שווייה של העסקה תפח משמעותית עם השנים: כשנחתמה ב-2016 שווייה נאמד בכ-40 מיליארד דולר, אולם עם פירוקה שוויה נאמד ב-66 מיליארד דולר לכל הפחות.
בצרפת גינו בחריפות את העסקה החדשה – ובמיוחד את ההסתרה שעמדה מאחוריה: לטענת פריז הברית החדשה וביטול העסקה שלה מול קנברה נודעו לה רק שעות ספורות לפני שהוכרזו במסיבת עיתונאים משותפת שערכו ביידן, ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון וראש ממשלת אוסטרליה סקוט מוריסון. שר החוץ הצרפתי ז'אן-איב לה דריאן כינה כמעט מיד את החתימה על הברית החדשה "סכין בגב" מצד בעלות בריתה במערב, ואמר כי ביידן מתנהג בצורה שמזכירה מאוד את זו של קודמו דונלד טראמפ. פריז לא הסתפקה כאמור רק בהצהרות חריפות, אלא גם החזירה את השגרירים שלה מוושינגטון ומקנברה ואף רמזה כי לעסקה עלולות להיות השלכות בנוגע לשותפות האסטרטגית בברית נאט"ו.
אולם כעת, לאחר השיחה בין מקרון לביידן, נראה שהזעם הצרפתי שכך מעט. בלשכתו של מקרון הבהירו לפני שיחת הטלפון הערב כי ביידן היה זה שביקש לקיימה – ואמרו שנושא השיחה יהיה "משבר האמון" בין שתי המדינות. בהודעה שפרסם ארמון האליזה טרם השיחה נמסר כי במהלכה ידרוש מקרון "הבהרות על ההחלטה האמריקנית להסתיר מבעלת ברית אירופית מהלכי מפתח בנוגע לשותפות באזור האינדו-פסיפי". לצרפת, נזכיר, נוכחות אסטרטגית משלה באזור הזה: יש לה שם טריטוריות שבהם מתגוררים 1.6 מיליון מאזרחיה, ולצדם 8,000 חיילים ועשרות כלי שיט – כולל צוללות גרעיניות משלה.
מקרון, יש לציין, עומד כעת לפני קרב צמוד למדי בבחירות לנשיאות צרפת בשנה הבאה, וכמה מומחים העריכו כי הגישה הנוקשה שנקט במהלך המשבר קשורה לניסיון להציג עצמו כמי שצועד בדרכו של הנשיא לשעבר שארל דה גול, שאף הוא נקט בעבר גישה בדלנית-משהו ופרש מגוף מרכזי של ברית נאט"ו בשנות ה-60 של המאה הקודמת.
כעת מדגיש מקרון שוב ושוב את הצורך של אירופה לחזק את מה שהוא מכנה "הריבונות האירופית", וגם בהודעה המשותפת הערב שפרסמו ארמון האליזה והבית הלבן הייתה התייחסות לכך: ארה"ב, נמסר, "מכירה בחשיבותה של הגנה אירופית חזקה יותר ובעלת יכולות רבות יותר, שתורמת בחיוב לביטחון הטרנס-אטלנטי והעולמי ומהווה גורם משלים לנאט"ו". בלשכתו של מקרון ציינו כי וושינגטון הבטיחה גם להגביר את התמיכה שלה במאבק בטרור שאותו מובילה צרפת באזור הסאהל באפריקה.
באוסטרליה דחו בימים האחרונים את הביקורת הצרפתית שהופנתה גם כלפי קנברה, ואמרו כי בחודשים האחרונים הובהר לפריז, בכמה הזדמנויות, כי ייתכן שהעסקה בין הצדדים תבוטל. הזעם הצרפתי הופנה אף לבריטניה – שר החוץ לה דריאן כינה את לונדון "גלגל שלישי" בברית "אוקוס" והאשים כי היא הצטרפה להסכם הזה מתוך אופורטוניזם – והיום הגיב למתקפות הללו ראש הממשלה הבריטי בוריס ג'ונסון.
בשיחה עם כתבים במהלך ביקורו בוושינגטון, שם נפגש השבוע עם ביידן בבית הלבן, קרא ג'ונסון לצרפתים – תוך שהוא מדבר בצרפתית: "תנו לי מנוחה". בשיחה עם כתבים הוסיף ג'ונסון: "העסקה היא ביסודה צעד ענק עבור הביטחון הגלובלי. אלו שלוש בעלות ברית עם אותה שפה שעומדות כתף אל כתף, ומכוננות ברית חדשה עבור שיתוף של טכנולוגיה". לדבריו מטרת העסקה אינה להדיר אף גורם אחר – כלומר צרפת – והוא דחה גם את ההערכות שהיא מכוונת נגד סין.