השלטונות הרוסיים של חצי האי קרים נאלצו היום (ד') לפנות מבתיהם יותר מ-2,000 תושבים, אחרי ששריפה גדולה פרצה בבסיס אימונים של הצבא הרוסי במחוז קירובסקה. לפי שעה לא נמסרה הסיבה לפרוץ הדלקה, אבל היא באה כשברקע אוקראינה הולכת ומגבירה את מתקפות המל"טים שלה על חצי האי במסגרת מתקפת הנגד שהיא מנהלת מול הצבא הרוסי. לפי דיווחים ראשוניים, גם השריפה הבוקר נגרמה מתקיפה שביצעה קייב.
חצי האי קרים, נזכיר, היה עד 2014 חלק מדרום אוקראינה, אבל בעקבות ההתקוממות העממית שבה הודח הנשיא הפרו-רוסי של אוקראינה ויקטור ינוקוביץ' שלח ולדימיר פוטין את צבאו לחצי האי, ואז כבש וסיפח אותו. הנשיא האוקראיני וולודימיר זלנסקי מבטיח כבר חודשים לשחרר גם את קרים, ולא רק את השטחים שכבשה רוסיה מאוקראינה בשנה שעברה. אשתקד כבר דווח על שורה ארוכה של פיצוצים בבסיסים צבאיים בחצי האי ועל תקיפות כטב"מים שאירעו בו, וההערכה הרווחת היא שאוקראינה אחראית להם, אף שלא נטלה אחריות.
בתקשורת האוקראינית ובערוצי טלגרם הקשורים לשירותי הביטחון של רוסיה דווח היום כי השריפה פרצה לפנות בוקר במחסן נשק בבסיס, אחרי שצבא אוקראינה תקף את המקום בלילה. היא גרמה לא רק לפינוי ההמוני של תושבים מארבעה כפרים, אלא גם לסגירה חלקית של דרך טברידי, כביש ראשי חשוב ביותר באזור. בסרטונים שפורסמו מהזירה נראו להבות, פיצוצים ועשן סמיך.
השריפה הגדולה בבסיס הרוסי באה יומיים אחרי הפיצוץ שפגע בגשר קרץ', המחבר בין רוסיה לחצי האי קרים. בפיצוץ ההוא נהרג זוג הורים ובתם נפצעה, ונשיא רוסיה פוטין הבטיח לנקום עליו. בעקבות הפיצוץ יצא בשני הלילות האחרונים הצבא הרוסי להפצצות בכל רחבי אוקראינה, וריכז מאמץ מיוחד בעיר הנמל אודסה. לדברי קייב, בתקיפות הלילה פגעה רוסיה בתשתיות חיוניות, בהן מסופי נפט ותבואה, ופצעה לפחות 12 בני אדם.
רוסיה באולטימטום לאו"ם: יש לכם 3 חודשים
"זה היה לילה מהגיהינום", אמר דובר הממשל הצבאי של אזור אודסה, סרהי ברטצ'וק, על ליל ההפצצות האחרון, שלדבריו היה יוצא דופן. "זה היה עוצמתי, זה היה באמת מאסיבי". מיכאילו פודוליאק, יועצו הבכיר של הנשיא זלנסקי, האשים כי את תקיפותיה באודסה ממקדת רוסיה בכוונה במסופי התבואה ובתשתיות נמל, וכי "המטרה המרכזית שלה היא לסכל את האפשרות של אוקראינה לייצא תבואה".
העיר אודסה היא השער המרכזי שדרכו מייצאת קייב את התוצרת החקלאית שלה לעולם, וההפצצות בה באות כשברקע הודעתה של מוסקבה שלשום כי היא פורשת מהסכם התבואה שגובש בשנה שעברה, ושאִפשר להמשיך את ייצוא הדגנים האוקראיני במקביל למלחמה. ההסכם ההוא הושג בחסות טורקיה והאו"ם, בצל החשש הכבד ממשבר מזון עולמי שהראשונות להיפגע ממנו יהיו המדינות העניות.
במסגרת הסיכום שהושג אשתקד הסכימה רוסיה לאפשר לאוקראינה לייצא את הסחורה החקלאית שלה מדרום המדינה, ובתמורה הובטחו למוסקבה הקלות מצד הקהילה הבינלאומית בייצוא המזון והדשנים שלה עצמה. בהודעת הפרישה שלשום טענו הרוסים כי ההבטחות הללו לא קוימו, והיום הודיעו כי הם מקציבים לאו"ם שלושה חודשים כדי לעמוד בתנאי ההסכם אם ברצונו שישובו לשיחות על הארכת תוקפו.
אוקראינה ורוסיה, יש לזכור, הן יצואניות ענק של תבואה, ושיבוש הייצוא האוקראיני בתחילת השנה שעברה גרם לטלטלה בשרשראות האספקה הבינלאומיות. על רקע אירועי הימים האחרונים כבר עלו אתמול מחירי החיטה ביותר מ-2.5%, והיום הם עלו ביותר מ-3%.