תמרור אזהרה מהסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), עשרה ימים לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו אמר כי אחת הסיבות להפסקת האש במלחמה מול חיזבאללה היא "התמקדות באיום האיראני, ולא ארחיב על כך". רפאל גרוסי, יו"ר סבא"א, אמר בריאיון לסוכנויות הידיעות רויטרס כי איראן מגדילה "באופן דרמטי" את כמות האורניום המועשר לרמה של 60% שהיא יכולה לצבור.
על פי הדוח הרבעוני האחרון שפרסמה סבא"א, איראן צברה כבר כמות משמעותית למדי של אורניום שמועשר לרמה של 60% – כמות שמספיקה כבר כעת, גם אם תוקפא, לארבע פצצות גרעיניות. על פי הדוח, נכון ל-26 באוקטובר כמות האורניום שמועשר לרמה הזו עומדת על 182.3 ק"ג – עלייה של 17.6 ק"ג מאז אוגוסט.
2 צפייה בגלריה
צנטריפוגות בנתנז
צנטריפוגות בנתנז
צנטריפוגות בנתנז. באיראן מתקרבים לפצצה?
(צילום: AP)
"היום הסוכנות מכריזה שיכולת הייצור ל-60% גדלה דרמטית", אמר גרוסי בשולי ועידת הדיאלוג הביטחוני במנאמה, בירת בחריין. הוא אמר כי זה יכול לעלות "פי 8-7, ואולי אפילו יותר" - ביחס לכמות הקודמת של 7-5 ק"ג בחודש.
רק בחודש שעבר, אחרי ביקור באיראן, אמר גרוסי כי טהרן "הסכימה לבקשתו" להגביל את מאגר האורניום המועשר ל-60%, וכינה זאת "צעד בכיוון הנכון" - אבל כעת הוא נשמע אחרת לחלוטין. דיפלומטים אמרו באותה עת כי הצעד של איראן, שכלל הכנה להגבלת המאגר, היה בתנאי שסבא"א לא תעביר החלטה נגדה עקב אי-שיתוף הפעולה שלה עם הסוכנות, החלטה שהתקבלה בכל זאת.
גורם במשרד החוץ הגרמני אמר כי "העלאת כמות האורניום המועשר ל-60% היא הסלמה משמעותית ומקשה על המאמצים הדיפלומטיים לפתור את המחלוקת סביב תוכנית הגרעין. "אנחנו מגנים זאת בחריפות", אמרו.
2 צפייה בגלריה
מתקן גרעיני פורדו
מתקן גרעיני פורדו
המתקן הגרעיני בפורדו
(צילום: AFP)
הבוקר טענה איראן כי שיגרה בהצלחה לוויין נוסף לחלל באמצעות הטיל המכונה "סימוג" ("עוף החול"), טיל שבעבר נרשמו בו שורה של כשלים. השיגור בא על רקע דוח שפרסם המודיעין האמריקני, שמתייחס גם לחשש שאיראן תמשיך להשתמש בשיגורים לחלל בתוכניתה לייצר טילים בין-יבשתיים, ונוגע גם לגרעין האיראני. בדוח נכתב כי אם איראן תבחר לפתח נשק גרעיני, היא נמצאת ב"עמדה טובה יותר" לעשות זאת.
בדוח המודיעין האמריקני צוין כי מאגרי האורניום המועשר של טהרן גדולים בהרבה מהדרישות לתוכנית גרעין אזרחית - ושטהרן תוכל לייצר "יותר מ-12 פצצות גרעיניות אם כלל מאגר האורניום שלה יועשר עוד" - כלומר לרמה של 90%, שהיא הרמה שנדרשת לייצור פצצה גרעינית.
דוח המודיעין קובע כי לטהרן יש את התשתיות ואת הניסיון להעשיר אורניום "במהירות לדרגה של 90%", בכמה מתקנים תת-קרקעיים - אם תבחר לעשות זאת. "ההנהגה באיראן יודעת שזה מגביר את אמינות האיומים לפתח נשק גרעיני", קבע עוד הדוח. בדוח מדגיש המודיעין האמריקני כי טהרן כרגע לא מתכוונת לייצר נשק גרעיני, אך מזהיר כי הגורמים הרשמיים באיראן מביעים יותר ויותר נכונות לדון פומבית ב"יעילות של נשק גרעיני".