בעיר בחמוט שבמחוז דונייצק התנהלו גם אתמול (שבת) קרבות בלתי-פוסקים בין צבא אוקראינה לכוחות הרוסיים, שמחריבים את העיר ומנסים לכתר אותה. הלחימה בבחמוט שבמזרח אוקראינה מתנהלת כבר שבעה חודשים, ומוגדרת כקרב הקשה מתחילת המלחמה.
אתמול דיווחה בריטניה כי רוסיה מגבירה את הלחץ על הלוחמים האוקראינים שמגינים על בחמוט, ובמקביל מנסים לסייע לתושבים שנשארו בעיר להימלט ממנה. הדיווח הבריטי היה על רקע הערכות של פרשנים במערב שאוקראינה עשויה לסגת מהעיר.
משרד ההגנה הבריטי, שמעדכן מדי יום על מצב הלחימה, דיווח כי קייב מתגברת את אזור בחמוט ושולחת לשם יחידות מובחרות. במקביל יחידות של הצבא הרוסי ושל קבוצת "וגנר" (ששלחה רבבות שכירי חרב לתגבר את הצבא הרוסי) ממשיכות להתקדם בפרברים הצפוניים של בחמוט.
"האוקראינים נתונים ללחץ כבד שהולך וגובר, בשעה שבעיר בחמוט ומחוצה לה מתנהלים קרבות קשים, ונתיבי האספקה הולכים ומצטמצמים", נמסר בעדכון הבריטי. בעקבות התקדמותם של החיילים הרוסים ושכירי החרב של "וגנר" בפרברים הצפוניים של העיר, האזור כעת עלול להיות חשוף לתקיפות רוסיות משלושה כיוונים.
הכוחות הרוסיים מנסים לנתק את נתיבי האספקה של בחמוט ולזרז את כניעתה. בעדכון הבריטי נאמר הבוקר כי ב-36 השעות האחרונות נהרסו שני גשרים מרכזיים. אחד הגשרים מחבר את בחמוט לעיירה צ'אסיב יאר, שנמצאת 13 ק"מ ממערב לעיר. צ'אסיב יאר היא מקור האספקה המרכזי האחרון של בחמוט, שהתושבים שנשארו בה מסתתרים במקלטים וזקוקים לסיוע הומניטרי.
בבחמוט התגוררו לפני המלחמה כ-70,000 תושבים. סגן ראש העיר אמר כי 4,000 תושבים נותרו בעיר ושוהים במקלטים ללא גישה לגז, מים או חשמל. אולכסנדר מרצ'נקו אמר ל-BBC כי "יש קרבות ליד העיר – וגם ברחובותיה", וכי היא "כמעט ונהרסה". לדבריו, אין בניין שלא נפגע בלחימה העזה.
"המטרה היחידה שלהם היא להרוג אנשים ולבצע רצח עם נגד האוקראינים", אמר סגן ראש העיר. "הטקטיקה שהרוסים משתמשים בה היא טקטיקה של אדמה חרוכה. הם רוצים להחריב את בחמוט, הם רוצים להרוס את העיר שלנו. בכנות, אני לא יכול להבין למה הם עושים את זה".
אוקראינה דיווחה אתמול כי הכוחות הרוסיים מנסים לכתר את בחמוט, אך לטענתה הם נכשלים במשימה. בנוסף הודיע צבא אוקראינה כי כוחותיו הדפו סדרת מתקפות בעיר ובפרבריה. דובר הכוחות האוקראיניים אמר כי המצב בבחמוט "קשה, אבל תחת שליטה".
סגן מפקד במשמר הלאומי של אוקראינה, וולודימיר נזרנקו, הדגיש כי מרכז העיר עדיין בידיים אוקראיניות. "כל שעה בבחמוט היא כמו גיהנום. האויב צבר הצלחות בצפון ובצפון-מערב בחמוט לפני שבוע. החיילים האוקראינים משיבים מלחמה. בימים האחרונים, המצב בחזית יציב בזכות העבודה הקשה והמאמצים שלנו".
בצבא האוקראיני אמרו כי אישה נהרגה ושני גברים נפצעו קשה בהפגזות בזמן שניסו לחצות גשר מאולתר, ולצאת מבחמוט בסיוע חיילים. גורם אוקראיני אמר ל-AP שמי שרוצה לברוח מהעיר חייב לעשות זאת ברגל, מכיוון שנסיעה ברכב כרגע מסוכנת מדי.
חנאדי ונטליה, בני זוג מבחמוט שבחרו להישאר בעיר, אמרו כי הלחימה אינה פוסקת. לדבריהם אין להם מזון או שירותים בסיסיים. "אנחנו מקבלים סיוע הומניטרי רק פעם בחודש. אין חשמל, מים או גז. אני מתפללת לאלוהים שכל מי שנשאר כאן ישרוד", אמרה נטליה.
יבגני פריגוז'ין, ראש קבוצת "וגנר", אמר שלשום ששכירי החרב שלו "כמעט כיתרו" את בחמוט. בשבועות האחרונים מפרסם פריגוז'ין שלל הצהרות על פעילותם של אנשי "וגנר" בבחמוט – הצהרות שסותרות את דיווחי הצבא האוקראיני, ולעיתים גם את דיווחי הצבא הרוסי.
בסרטון שפרסם שלשום קרא פריגוז'ין לנשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי לסגת מבחמוט. זלנסקי התחייב מצדו להגן ככל שניתן על העיר, שאותה כינה "מבצר", וקרא לבעלות הברית של קייב להגדיל את הסיוע ללוחמים שמגינים על העיר.
ההערכה הייתה שבחמוט תיפול לידי הרוסים כבר לפני זמן רב, אך ההערכה הזאת טרם התממשה. פרשנים במערב מאמינים כי על רקע הגברת הלחץ הרוסי הכוחות האוקראיניים עשויים לבצע "נסיגה מבוקרת" כדי להגן על החיילים שיישארו בעיר, ולאפשר להם להתפרס מחדש באזורי הלחימה. רשת BBC ציינה כי נסיגה מכל סוג היא משימה קשה שתיקח זמן.
"המכון לחקר המלחמה" שפועל בוושינגטון העריך שלשום כי האוקראינים עשויים לבצע "נסיגה מוגבלת ומבוקרת מאזורים במזרח בחמוט שבהם המצב קשה במיוחד", ובמקביל לבלום את ההתקדמות הרוסית באזור, ולחסום את תנועת הכוחות הרוסיים לכיוון מערב.
כיבוש בחמוט יהיה ניצחון חשוב לוולדימיר פוטין. רוסיה מאמינה כי כיבוש העיר יקרב אותה להשלמת ההשתלטות על חבל דונבאס במזרח אוקראינה – מעוז הבדלנים הפרו-רוסים. דונבאס מורכב מהמחוזות לוהנסק (שכבר בידי הרוסים) ודונייצק, שם נמצאת בחמוט.
אוקראינה טוענת כי הערך האסטרטגי של בחמוט, שלפני המלחמה הייתה ידועה במכרות המלח שלה, אינו גדול. אלפי לוחמים רוסים נהרגו בקרב על העיר, ואוקראינה מאמינה כי מספר הקורבנות הגדול עשוי להשפיע על המשך המלחמה.
בינתיים ממשיכה המלחמה לגבות קורבנות גם באזורים אחרים: אתמול בבוקר עדכנה אוקראינה כי מספר ההרוגים בעיר זפוריז'יה בדרום-מזרח אוקראינה, שם הופצץ ביום חמישי בניין מגורים בן חמש קומות, עלה ל-11. שלוש גופות הוצאו מהריסות הבניין, 36 שעות אחרי שנפגע מטיל רוסי. בנוסף דווח על שני תושבים שנהרגו אתמול בהפגזות רוסיות ביישובים במחוז זפוריז'יה שנמצאים בחזית הלחימה באזור.
בתוך כך דיווחה רוסיה כי שר ההגנה סרגיי שויגו הגיע לביקור נדיר במזרח אוקראינה. בביקורו צפה השר בפעילות הכוחות והעניק ללוחמים עיטורי כבוד. לא פורסם על המיקום המדויק שאליו הגיע.
פורסם לראשונה: 23:00, 04.03.23