השיעים ברחבי העולם המוסלמי מציינים היום (ג') כמדי שנה את יום העשורא, יום אבל שבו הם נוהגים להכות את עצמם עד זוב דם. מאפגניסטן עד טורקיה, מלבנון ועד איראן, יצאו מיליוני מוסלמים לרחובות וקיימו טקסי אבלות לזכר רצח חוסיין בן עלי, נכדו של הנביא מוחמד.
יום העשורא מצוין מדי שנה ביום העשירי לחודש מוחרם – החודש הראשון בלוח השנה המוסלמי. השיעים מתאבלים ביום זה זכר לרצח חוסיין בשנת 61 להיג'רה – ההגירה ממכה למדינה. הייתה זו שנת 680 לספירה לפי לוח השנה הגרגוריאני.
באותה עת יצא חוסיין, בנו הצעיר של החליפה הרביעי עלי ונכדו של מוחמד, כדי לקבל לידיו את השלטון באימפריה המוסלמית, מגוּבה בתמיכתם של השיעים. צבאו של יזיד בן מועאוויה טבח בתגובה בו ובעשרות מבני משפחתו של מוחמד.
מאות שנים אחר כך ממשיכים השיעים ברחבי העולם לציין את יום העשורא בהלקאה עצמית בשלשלאות, פגיעה בגופם באמצעות סכינים וחרבות ומעשי סגפנות אחרים.
הטקסים הבולטים מכולם נערכו היום בטהרן בירת איראן, הנחשבת למנהיגת העולם השיעי, ובעיר העיראקית כרבלא, שבה קבור האימאם חוסיין במקדש מעוטר בכיפת זהב. הטלוויזיה האיראנית הממלכתית העבירה שידור ישיר משם.
מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה, שארגונו כשלעצמו הוא ארגון שיעי, הודיע אתמול כי על רקע המלחמה לא יתקיימו השנה צעדות העשורא המסורתיות בעיירות דרום לבנון הסמוכות לגבול עם ישראל כמו בנת ג'בל, צור ונבטייה. עם זאת טקסים סמליים קטנים כן נערכו היום בדרום המדינה, בין הריסות בתים שנפגעו בהפצצות צה"ל. בתמונה מכפר כילא למשל נראתה כרזה שנפרסה ועליה נכתב: "עשורא, ניצחון הדם על החרב".
כ-10% מ-1.8 מיליארד המוסלמים בעולם הם שיעים, והם רואים עד היום באימאם חוסיין את יורשו החוקי של הנביא מוחמד. מותו של חוסיין בקרב כרבלא מדרום לבגדד בידי הסונים הוא סמלו המובהק של הקרע בין סונים לשיעים, והוא חלק משמעותי מהזהות השיעית עד היום.