5 צפייה בגלריה
אבו מאזן  ואנתוני בלינקן
אבו מאזן  ואנתוני בלינקן
"מתנגדים בתוקף לצעדים חד-צדדיים". מזכיר המדינה בלינקן
(צילום: רויטרס )
ביקורת אמריקנית ראשונה לצעדי ממשלת ה"ימין מלא-מלא": יממה לאחר שהקבינט המדיני-ביטחוני הורה על הכשרת תשעה מאחזים בלתי-חוקיים ביהודה ושומרון, לראשונה זה שנים רבות, ארצות הברית הבהירה אמש (שני) כי היא מודאגת מצעדים אלו ומתנגדת להם. בישראל לא התרגשו מהביקורת, וגורם מדיני בכיר אמר: "חילוקי דעות אלו לא פגעו ולא יפגעו בברית האיתנה בין שתי המדינות".
"אנו מוטרדים מאוד מהחלטתה של ישראל לקדם על פי הדיווחים קרוב ל-10,000 יחידות דיור בהתנחלויות, ולהתחיל בתהליך להכשרה רטרואקטיבית של תשעה מאחזים בגדה המערבית, שבעבר היו בלתי חוקיים על פי החוק הישראלי", מסר מזכיר המדינה אנתוני בלינקן, שרק לאחרונה במהלך ביקורו בישראל ביקש להימנע מצעדים מסוג זה. "כמו ממשלים קודמים, דמוקרטיים ורפובליקניים, אנו מתנגדים בתוקף לצעדים חד-צדדיים כאלה, שמחריפים את המתיחות ומערערים את הסיכויים לפתרון שתי מדינות במשא ומתן".
5 צפייה בגלריה
גבעת הראל
גבעת הראל
גבעת הראל
(צילום: מועצת בנימין)
5 צפייה בגלריה
בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר
בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר
ביקשו שיוכשרו 77 מאחזים, בסוף אושרו תשעה. סמוטריץ' ובן גביר
(צילום: עמית שאבי)
בלינקן הוסיף: "כפי שציינתי בעבר, כל דבר שמרחיק אותנו מהחזון של שתי מדינות לשני עמים פוגע בביטחונה ארוך הטווח של ישראל, בזהותה כמדינה יהודית ודמוקרטית ובחזון שלנו לצעדים שווים של ביטחון, חירות, שגשוג וכבוד לישראלים ולפלסטינים כאחד. אנו קוראים לכל הצדדים להימנע מפעולות נוספות שעלולות להסלים עוד יותר את המתיחות באזור ולנקוט בצעדים מעשיים שיכולים לשפר את רווחתו של העם הפלסטיני".
בלינקן לא היה היחיד בארה"ב שהביע את התנגדותו למהלך. בשולי תדרוך שנערך אמש בבית הלבן בנושא יירוט הבלון הסיני והעצמים המעופפים הנוספים שהתגלו בשמי ארה"ב, אחת העיתונאיות שאלה אם הנשיא ג'ו ביידן מתכוון לדבר עם ראש הממשלה בנימין נתניהו על המהפכה המשפטית. על כך השיב דובר המועצה לביטחון לאומי ג'ון קירבי כי "ארה"ב מאוד מודאגת מהצעדים בנוגע להתנחלויות".
גורם מדיני בכיר הגיב לביקורת האמריקנית, ומסר: "לא הופתענו מעמדת ארה"ב. יש בינינו חילוקי דעות כבר עשרות שנים בנושא זה, על אף שלא מדובר ביישובים חדשים אלא בהסדרת יישובים שקיימים במשך שנים רבות, חלקם עשרות שנים. חילוקי דעות אלו לא פגעו ולא יפגעו בברית האיתנה בין ישראל לארה"ב".
במהלך הלילה התייחס גם דובר מחלקת המדינה נד פרייס לבניית אלפי היחידות החדשות בהתנחלויות, וציין את ההכשרה הרטרואקטיבית של תשעה מאחזים "שבעבר היו בלתי חוקיים על פי החוק הישראלי". הוא קרא לכל הצדדים להימנע מפעולות שעלולות להסלים את המתיחות, במיוחד צעדים חד-צדדיים, והוסיף כי "הסיבה שאנחנו מביעים דאגה כה עמוקה מהמהלך היא שישראל עושה בדיוק ההפך. זה צעד חד-צדדי שבוודאי לא מפחית את המתיחות". לדבריו, "מדינות אחרות, חלקן באזור וחלקן הרבה מעבר לו, הבהירו את דעתן גם הן בעניין הזה".
5 צפייה בגלריה
 ביקורת ראשונה על צעדי הממשלה החדשה. ביידן ונתניהו
 ביקורת ראשונה על צעדי הממשלה החדשה. ביידן ונתניהו
ביקורת ראשונה על צעדי הממשלה החדשה. ביידן ונתניהו
(צילום: יונתן זינדל, AP)
גם האיחוד האירופי הצטרף לביקורת האמריקנית: "אנו דוחים את ההחלטה, לא נכיר בשום שינוי בקווי 67' אם לא יבוצע בסכמה של שני הצדדים. האיחוד האירופי קורא לרשויות בישראל להקפיא את הבנייה בהתנחלויות ומודאג מאוד מהתגברות המתיחות והאלימות. האיחוד מוכן לסייע לצדדים לחדש את הדיאלוג ביניהם ולפעול לעצירת מעגל האלימות כדי למנוע שפיכות דמים נוספת".
גם סעודיה גינתה אמש את ההחלטה. "אנו שבים ומתנגדים לבנייה בהתנחלויות בפלסטין הכבושה, ומדגישים את החשיבות לכך שישראל תהיה מחויבת להחלטות הבינלאומיות ולא תנקוט בצעדים חד-צדדיים שיחסלו את הסיכויים להחייאת תהליך השלום", נמסר ממשרד החוץ הסעודי. "סעודיה תומכת בסוגיה הפלסטינית בהתאם להחלטות הבינלאומיות וליוזמת השלום הערבית, ובהקמת מדינה פלסטינית בגבולות 67 שבירתה ירושלים".
הקבינט המדיני-ביטחוני הורה שלשום על הכשרת תשעה מאחזים בלתי-חוקיים ועל כינוס מועצת התכנון העליונה ביהודה ושומרון בימים הקרובים, על מנת לאשר בניית יחידות דיור חדשות ביישובים קיימים. ההחלטה התקבלה, על פי הממשלה, בתגובה לפיגוע הדריסה בירושלים בסוף השבוע שגבה את חייהם של שני ילדים וצעיר.
5 צפייה בגלריה
אבו מאזן  ואנתוני בלינקן
אבו מאזן  ואנתוני בלינקן
מזכיר המדינה האמריקני במהלך פגישתו עם אבו מאזן בחודש שעבר
(צילום: רויטרס)
השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר ביקש שיוכשרו 77 מאחזים, אך גם הכשרת תשעה מאחזים נחשבת לצעד משמעותי מכיוון ששנים רבות לא הוכשרו מאחזים בלתי-חוקיים. בן גביר ושר האוצר בצלאל סמוטריץ', שמשמש גם כשר במשרד הביטחון, אמנם ביקשו צעדים רבים יותר, גם במזרח ירושלים, אבל עצם הכשרת המאחזים נחשב כאמור להישג עבורם. מועצת התכנון העליונה צפויה לאשר בכינוס, לפי סמוטריץ', את בנייתן של כ-10,000 יחידות דיור. היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה לא הביעה תמיכה בהכשרת המאחזים, אבל גם לא מחתה בחריפות נגד צעד זה.
המאחזים שיוכשרו הם שחרית, גבעת ארנון, אביגיל, עשהאל, גבעת הראל וגבעת הרואה, מלאכי השלום, מצפה יהודה, בית חוגלה ושדה בועז. המשמעות היא שכעת התושבים שם יוכלו לקבל תקציבים ואפשר יהיה לחבר אותם לתשתיות של חשמל, מים, ביוב וביטחון. מדובר ביישובים שקיימים כבר שנים רבות ועומדים על הקרקע, ולכן מדובר בהכשרה בדיעבד. עוד הוחלט בקבינט שראש הממשלה, שר הביטחון ושר נוסף יאתרו וימצאו עוד עשרות נקודות שיהפכו ממאחזים לא חוקיים להתיישבות צעירה ויחוברו לחשמל ומים.
פורסם לראשונה: 22:25, 13.02.23