עם פרסום הציוץ של קרן הינד רג'אב, שרמז על הרצון לעצור את הלוחם שבית המשפט הורה למשטרה לפתוח בחקירה נגדו, הבינו במשרד החוץ כי מדובר באירוע חריג. הארגון האנטי-ישראלי "הפיק לקחים" ממקרים קודמים שבהם ישראל "מילטה" חיילים מחו"ל - ובניגוד לפעמים קודמות, לא פרסם את שמו של הלוחם כדי שבירושלים לא יזהירו אותו.
5 צפייה בגלריה
חייל ישראלי שנמצא בחופשה בברזיל קיבל צו מעצר על פשעי מלחמה בעזה
חייל ישראלי שנמצא בחופשה בברזיל קיבל צו מעצר על פשעי מלחמה בעזה
תמונת הלוחם וההחלטה בברזיל, כפי שפרסמה קרן הינד רג'אב
5 צפייה בגלריה
פוסט שפרסמה קרן הינד רג'אב
פוסט שפרסמה קרן הינד רג'אב
הציוץ שפרסמה קרן "הינד רג'אב" - שרמז על כוונה למעצר הישראלי
מתוך כך, היה צורך במשרד החוץ, ובתוכו השר גדעון סער, המנכ"ל וראשי האגפים, להבין מי הוא אותו חייל. בפעולה מורכבת של המשרד, בשיתוף צה"ל, אותרו חיילים משוחררים שעשויים להיות רלוונטיים וכך הגיעו לאותו צעיר. תוך כמה שעות יצרו קשר עימו ועם משפחתו. בשיחה איתם, הבהירו אנשי האגף הקונסולרי במשרד החוץ שחייבים להוציא אותו כמה שיותר מהר מברזיל - והוא עלה על טיסה לפנות בוקר. משרד החוץ עזר לו במציאת טיסה, כשגם הנציגות הישראלית במדינה הייתה מעורבת. למעשה, המשימה הייתה להוציא אותו מאזור חיוג סכנה כמה שיותר מהר.
חשוב להבין שבשום שלב לא היה צו מעצר נגד הצעיר, כפי שהבינו בשלב מוקדם בישראל, וגם אם היה נשאר בברזיל ייתכן שלא היה נעצר - שכן לא יצאה הנחיה לחקור אותו, אלא את המקרה, ולכן הוא לא היה מעוכב יציאה. בעקבות זאת, התבצעה "בדיקה שקטה", כדי להבין מה יקרה אם הצעיר יגיע לשדה, והגיעו למסקנה שזה בטוח יחסית. הייתה בקשה של עורכת דין מקומית לפתוח בחקירה, אך לא היה צו עיכוב יציאה ולא היה צו מעצר, ולכן היה ביטחון שיש עדיין זמן למלט אותו.
החייל, שטייל עם חבריו בקבוצה של ארבעה-חמישה חברים, נמצא כעת במדינה אחרת, וככל הידוע לפחות חלקם מולטו ביחד איתו. מה שעזר לגלות במי מדובר זה הפרסום של אותה עורכת הדין ברזילאית שעובדת עם קרן הינד רג'אב.
בעוד שבמערכת הממשלתית התלבטו לגבי הצעד הנכון והסיכון המשפטי הכרוך בכך, משרד החוץ היה הגוף היחיד שלקח אחריות מיידית והחליט לא לקחת סיכונים. במקום להמתין או להתלבט, המשרד פעל במהרה כדי לוודא שהישראלי לא יהיה בסכנה משפטית. בנוסף, משרד החוץ יוצא בקריאה לחיילי צה"ל לשים לב למה שהם מפרסמים ברשתות החברתיות, שכן פרסום לא זהיר יכול להוביל להליכים משפטיים מיותרים ולגרום למבוכה רבה.

העומד בראש הקרן: פיגועי 11/9? "נקמה מתוקה"

קרן הינד רג'אב, שפועלת נגד חיילי צה"ל ועומדת מאחורי התלונות נגד הלוחמים בדרום אמריקה, היא סניף של תנועת "30 במרץ", שהוקמה על-ידי פלסטינים באירופה בתחילת מלחמת "חרבות ברזל". שמה של התנועה נועד להזכיר את יום האדמה הראשון שציינו הפלסטינים ב-30 במרץ 1976.
הקרן הוקמה בפברואר האחרון על-ידי מספר פלסטינים החיים בבריסל, בירת בלגיה, לזכרה של הילדה הפלסטינית הינד רג'אב בת ה-6, שלטענת הפלסטינים נהרגה על-ידי כוחות צה"ל ב-29 בינואר אשתקד יחד עם כל בני משפחתה בעת שהיו במכוניתם.
5 צפייה בגלריה
פוסט שפרסם דיאב אבו ג׳הג׳ה
פוסט שפרסם דיאב אבו ג׳הג׳ה
פוסט שפרסם אבו ג'הג'ה, לאחר חיסול סינוואר
(צילום: מתוך הרשתות)
5 צפייה בגלריה
הינד רג'אב נהרגה ברצועת עזה יחד עם שני פרמדיקים שהגיעו באמבולנס כדי לסייע לה
הינד רג'אב נהרגה ברצועת עזה יחד עם שני פרמדיקים שהגיעו באמבולנס כדי לסייע לה
הינד רג'אב. הקרן נקראת על שם בת ה-6, שהפלסטינים טוענים שנהרגה מאש צה"ל
(צילום: Palestine Red Crescent Society/ Family Handout via REUTERS)
לפי עמוד הבית של הקרן, היא מוקדשת ל"שאיפה לצדק בתגובה לפשעים נגד האנושות, פשעי מלחמה והפרות זכויות אדם שמבצעת מדינת ישראל נגד הפלסטינים". בארגון מסבירים כי משימתם העיקרית הינה "לפעול באופן אקטיבי נגד האחראים לזוועות הללו (בעזה), לרבות מבצעים, שותפים ומסיתים לאלימות נגד פלסטינים". במקביל, הם מציינים כי יפעלו נגד חיילי צה"ל בבתי דין בכל מדינה.
מעבר לכך בקרן שמים דגש להעלאת המודעות גלובלית לגבי מה שהם מכנים "העוולות המתמשכות עמן מתמודדים הפלסטינים", וטוענים כי הם "שואפים להתעמת ולפרק את הנרטיבים הישראלים", שלטענתם, "מטשטשים את המציאות של פשעים אלו".
הישראלי שנמלט מברזיל בעקבות פעולות הקרן שניסתה להביא למעצרו, אינו הראשון שהיה על הכוונת שלה. לפי פרסומים בעיתונות הזרה ובחשבון ה-X של הארגון (טוויטר לשעבר), מ-11 בנובמבר הקרן טוענת כי בידיה מידע על כ-1,000 חיילים ישראלים בעלי אזרחות כפולה מ-8 מדינות, שלדבריה השתתפו בלחימה בעזה. נגדם הם הגישו בקשות מעצר ב-8 מדינות שונות, בהן ספרד, אירלנד ודרום אפריקה. יומיים לאחר מכן, פורסם ציוץ נוסף בעמוד הארגון, ולפיו יש בידיהם שמות נוספים של חיילים בעלי אזרחות כפולה מצרפת, בריטניה, ארה"ב, קנדה והולנד.
5 צפייה בגלריה
פוסט שפרסמה קרן הינד רג'אב
פוסט שפרסמה קרן הינד רג'אב
טוענים שברשותם מידע על "יותר מ-1,000 חיילים". פוסט שפרסמה קרן הינד רג'אב
(צילום: מתוך הרשתות)
על-פי פרסומים זרים, מי שעומדים מאחורי הקרן הם דיאב אבו ג'הג'ה וקארים חסון, שמתגוררים בבלגיה. אבו ג'הג'ה הינו תומך ותיק של חיזבאללה, שבריאיון ל"ניו יורק טיימס" ב-2003 הצהיר על תמיכתו בארגון הטרור השיעי. שנתיים קודם לכן הוא הקים את הליגה הערבית באירופה. את פיגועי 11 בספטמבר והפלת מגדלי התאומים הוא כינה "נקמה מתוקה".
ב-17 באוקטובר אשתקד, אחרי חיסולו של סינוואר, כתב בעמוד ה-X שלו: "אתם יכולים להרוג מנהיגים של ההתנגדות. המוות שלהם הינו עדות נגדכם. ההיסטוריה תכתוב שהם קמו ואמרו 'לא', והראו את הדרך שבה ילכו מיליונים. הכוח שלכם יתפוגג, כך גם השליטה שלכם תיגמר וגם אתם".
קארים חסון מכהן כיו"ר הליגה הערבית האירופית מאז 2005. בריאיון משנת 2009 הצהיר כי הסיכוי שארגונו יכיר במדינת ישראל "שווה לסיכוי שאוסמה בן לאדן יהפוך לנשיא ארה"ב". לדבריו, "לעולם לא נכיר במדינה קולוניאלית גזענית". ב-8 באוקטובר, יממה לאחר המתקפה הקטלנית של חמאס, צייץ בחשבון ה-X שלו: "הפלסטינים לא פלשו לישראל, הם פשוט חוזרים הביתה ותובעים את רכושם, ניואנס קטן אבל חשוב הייתי אומר".