דרום אפריקה עדכנה בסוף השבוע כי מספר ההרוגים באירועי הביזה והאלימות שפקדו אותה בימים האחרונים הגיע ל-212. הנשיא סיריל רמפוזה טען אמש (יום ו') בנאום לאומה כי השקט והיציבות הוחזרו לרוב האזורים שבהם אירעו המהומות, אך הוסיף כי שיקומם מהנזק שנגרם להם יעלה למדינה מיליארדים. מומחים אומרים כי השיקום צפוי להימשך שנים.
המהומות, נזכיר, פרצו לפני כשבוע, ומה שנתפס אז כזרז הראשי לכך היה כליאתו של הנשיא לשעבר ג'ייקוב זומה, בגין סירובו להעיד בפרשת שחיתות. רבים מתומכיו של זומה, שנותר מנהיג פופולרי, יצאו לרחובות, חסמו כבישים, השחיתו רכוש ציבורי – ובזזו חנויות. במהלך המהומות נהרגו 180 בני אדם במחוז קווזולו-נטאל, שממנו בא הנשיא לשעבר זומה ושבו בסיס התמיכה שלו עדיין רחב במיוחד, ועוד 32 הרוגים נמנו במחוז חאוטנג, בין השאר בעיר יוהנסבורג השוכנת בו.
לפי הערכות כליאתו של זומה הייתה רק הניצוץ שהצית זעם שהצטבר מתחת לפני השטח במשך זמן רב: מצבה של כלכלת דרום אפריקה רע, מגפת הקורונה רק החריפה אותו – ושיעור האבטלה בה הגיע לשיא של יותר מ-32%. המדינה סובלת גם מאי-שוויון עמוק בין תושבים. במהלך המהומות השבוע נראו המונים פושטים על מרכולים וחנויות ושודדים מכל הבא ליד, והממשלה טענה כי מדובר באופורטוניסטים שמנצלים את הטלטלה כדי לקצור תועלת כלכלית.
בנאומו אמש אמר רמפוזה כי המשטרה עצרה יותר מ-2,500 חשודים במעורבות במהומות ובהסתה להן, וכי הטיפול בהם יקבל עדיפות עליונה ממערכת המשפט. יותר מ-25 אלף חיילים נשלחו לרחובות כדי להשיב את הסדר. "נכבה את השריפות המשתוללות ונסלק את שארית הגחלים שנותרו בשטח", אמר רמפוזה. הוא טען כי האנשים העומדים מאחורי המהומות ניסו לעודד מרי אזרחי בתירוץ של מחאה פוליטית.
למהומות בדרום אפריקה צפויות להיות השלכות חברתיות וכלכליות מרחיקות לכת. כעת נשמעות בקול רם יותר הקריאות לממשלה לטפל בבעיות המבעבעות מתחת לפני השטח, כמו חוסר השוויון הגדול, כדי למנוע עוד אלימות על רקע הייאוש. לפי הערכות שיקום הנזק שנגרם לתשתיות יימשך שנים, ובתי עסק קטנים שנפגעו יתקשו לקום מחדש על רגליהם, מה שרק יגדיל את שיעור האבטלה.
קרן נלסון מנדלה, ארגון הממשיך את מורשתו של גיבור המאבק באפרטהייד והנשיא השחור הראשון של דרום אפריקה, הדגישה בסוף השבוע כי בשני העשורים האחרונים האלימות במדינה הולכת וגוברת בממדים מטרידים. "אנשים רבים מדי מרגישים מיואשים וחשים שהזניחו אותם, לאנשים רבים מדי אין מה להפסיד, אנשים רבים מדי ראו את האליטה הפוליטית ואליטות אחרות בכל הדרגים עוברות על החוק וזוכות לחסינות", מסרה הקרן.
בנאומו אמש הודה הנשיא רמפוזה כי מערכת הביטחון של דרום אפריקה לא הייתה ערוכה כראוי למהומות, שאותן הציג כמבצע מתוכנן-היטב לערעור היציבות במדינה. "אנו חייבים להודות שלא היו לנו היכולות והתוכניות המספקות להגיב באופן מהיר ונחרץ", אמר.
במהלך המהומות דווח כי הביזה בבתי העסק מובילה למחסור במוצרי יסוד: רשת המרכולים Massmart דיווחה למשל שבוזזים שדדו 41 מהחנויות שלה ושני מרכזי אספקה, וכי בארבעה מהמבנים שלה פרצו שריפות, והן גרמו נזק. הנשיא רמפוזה טען מצדו אמש כי דרום אפריקה אינה סובלת ממחסור במזון, וקרא לתושבים שלא להיחפז לקניית-בהלה שבמסגרתה אנשים קונים מזון בכמויות גדולות ואוגרים אותו שלא לצורך, וכך מונעים מאחרים את האפשרות להצטייד.