המתווה לתו הירוק בקניונים עורר סערה ציבורית ופוליטית ביממה האחרונה, ואולם עם עידונו של המתווה מתברר כי ברובו מדובר בהמלצות בלבד. כך למשל, ההחלטה לסמן מחוסנים באמצעות צמידים תישאר בידי הקניונים ומחובה - הפכה להמלצה. שר הבריאות ניצן הורוביץ לחץ כדי למתן את עמדתו הנוקשה של ראש הממשלה נפתלי בנט, שרצה בסימון המחוסנים.
התקנות לתו הירוק בקניונים לא קובעות כיצד המתווה ייעשה, אלא את העיקרון. כל מתחם יקבע את יישום המתווה בהתאם לכללים. לפי המתווה המתגבש, על הקניונים תחול חובה לבדוק תו ירוק בכניסה למקום, אלא אם הלקוח נכנס כדי לקבל "שירותים חיוניים". לא מחוסנים יוכלו להיכנס גם לחנויות "לא חיוניות" בכפוף לבדיקה שלילית.
גורמים בכירים במשרד הבריאות אמרו כי התברר שברוב הקניונים ממילא הכניסות לחנויות החיוניות (בתי מרקחת וסופרים) הן נפרדות, ולכן אין טעם בחובה שמעוררת ביקורת כה רבה.
נזכיר כי במסגרת הדיונים של הצוות הבין-משרדי שגיבש את המתווה, עלתה הצעה להבדיל בין ה"מוגנים" (מחוסנים בבוסטר או מחוסנים בשתי מנות בחודשים האחרונים או מחלימים בחצי השנה האחרונה) ל"לא מוגנים" באמצעות צמידים שיינתנו לבעלי התו הירוק. אך כאמור בעקבות הביקורת, וכפי שפורסם ב-ynet, במשרד הבריאות החליטו כי אין בכך טעם והסימון הפך מהחלטה להמלצה. ההחלטה תהיה בידי הקניונים, אך ההערכה היא שאף קניון לא ירצה לסמן את לקוחותיו.
בתוך כך, בממשלה יש ביקורת חריפה על רה"מ בנט על כך שהוא נמנע מלכנס את הממשלה או קבינט הקורונה על מנת לאשר את התו הירוק לקניונים ורשימת המדינות האדומות ומעדיף לאשרם במשאל טלפוני. שרים בממשלה אומרים שההליך אינו תקין וכי "בנט מעדיף משאלים כדי להימנע מדיונים נוקבים ושאלות קשות. ככה לא רוכשים את אמון הציבור".
בעלי הקניונים השמיעו התנגדות עזה למהלך וחלקם אף הודיעו שלא ישתפו פעולה עם התו הירוק המחמיר. רון ברגר, משנה למנכ"ל רשתות הפנינג והפנינג טויס, ביקר את ההחלטה אתמול בריאיון לאולפן ynet: "הרי אף אחד לא חושב שאותה אמא שלא רוצה לחסן את הילדים שלה תרוץ לחסן אותם רק בגלל שהיא לא יכולה להיכנס לחנות צעצועים בקניון. המדינה פשוט לוקחת את הקניונים והופכת אותם לאיזשהו כלי שבעזרתו מנסים ללחוץ על מי שלא התחסן".
יוסי לגזיאל, מנכ"ל קניון הזהב, הצטרף לדבריו של ברגר ואמר באולפן כי "אין לי בכלל ספק שאנשים ישקלו אם הם רוצים להתחיל להתעסק עם בדיקות וסריקה כדי להגיע לקניונים, ואני מניח שזה יפגע בקניונים בצורה מאוד קשה. בסופו של דבר אנשים יעדיפו ללכת לחנויות ברחוב. מי שמגיע לקניון מגיע למקום שהוא בטוח, מקום שמתבצעות בו בקרה ובדיקות, מה שלא נעשה בשום מקום אחר אגב, חוץ מבאולמות. אני לא רוצה להגיד שההחלטה הזאת התקבלה בחוסר מחשבה, אבל מדובר בהחלטה אומללה ואין לי ספק שהיא תפגע בכל הקניונים בצורה קיצונית".
מנגד, הלקוחות דווקא תמכו בהחלטה. "אני חושב שלא רק צריך את התו הירוק בקניונים, אלא חייבים", אמר ל-ynet אבי מוסקוביץ, שביקר בגרנד קניון בבאר שבע. "אתה לא יודע מי עובר לידך. מי שלא רוצה להתחסן - שישב בבית ולא ידביק אחרים. אני ארגיש בטוח יותר אם אדע שמי שנמצא לידי מחוסן".
יש כאלה שהיו שמחים לתחושת ביטחון דומה, אבל חוששים שמדובר במהלך לא ישים. אניטה בוקרשק: "מי יבדוק את זה? מי יעמוד ויבדוק את התו הירוק בקניון? יש בעיה. זה לא רלוונטי".
בגרנד קניון בחיפה מצאנו את הלקוחות חלוקים בדעותיהם. "זו החלטה הזויה ולא ישימה", אמר ל-ynet יורם גבאי שביקר שם. "איך יהיה ניתן בכלל לבצע אכיפה? יפגעו כאן בבעלי חנויות". בני הזוג דבורה וזאב לשם, תושבי חיפה, דווקא בירכו על ההחלטה: "החלטה נהדרת. ככה צריך היה לנהוג מזמן. הבעיה היא האכיפה. יהיה תור גדול בכניסה. כולם הרי יאמרו שהם מחוסנים".
ברנדה קליימן, תושבת הרצליה שהגיעה לדיזנגוף סנטר, רואה במהלך צעד חיובי: "אנשים שכחו שיש קורונה ויש כאלה שלא שמים מסכות באוטובוסים ובמקומות סגורים. אולי זה שיחזירו את התו הירוק זה יחזק שוב את המשמעת ונוכל להרגיש יותר בטוחים. אני מאמינה בחופש התנועה, אבל כל עוד התחלואה מגיעה מילדים לא מחוסנים אז אין ברירה לעת עתה".
פורסם לראשונה: 21:57, 15.12.21