6 שעות, 75 כטב"מים: השיא של פוטין באוקראינה
רוסיה ביצעה בסוף השבוע את מתקפת הכטב"מים המתאבדים הגדולה ביותר שלה נגד אוקראינה מאז תחילת המלחמה שם בפברואר 2022. לפי האוקראינים מוסקבה שיגרה בלילה שבין שישי לשבת 75 כטב"מים מתוצרת איראן, רובם לקייב, ואף שלטענתם 74 מהם יורטו – שברי הכטב"מים התרסקו על בניינים וגרמו לשריפות והפסקות חשמל, בדיוק בתקופה שבה הטמפרטורות באוקראינה צונחות אל מתחת לאפס. חמישה בני אדם, בהם ילדה בת 11, נפצעו בבירה במהלך המתקפה, שנמשכה כשש שעות.
מתקפת הכטב"מים הגדולה באה בדיוק כשאוקראינה ציינה את יום הזיכרון להולודומור, ההרעבה ההמונית שבה נספו מיליוני אוקראינים בימי שלטונו של הרודן הסובייטי סטאלין בתחילת שנות ה-30. הרעב ההוא נחשב עד היום לאסון הלאומי הגדול בתולדות אוקראינה המודרנית. הנשיא האוקראיני וולודימיר זלנסקי ציין בגינויו למתקפה את העובדה שגם כעת מתמקדת רוסיה בתקיפת אסמים ומחסני תבואה באוקראינה, בניסיון לפגוע במשאביה וביכולת הייצוא שלה: "לפני 90 שנה, המדיניות הלא אנושית של סטאלין והמשטר הסובייטי יצרה מוות באמצעות הרעבה. היום התשתית החקלאית של אוקראינה שוב מותקפת במכוון – הפעם על-ידי ולדימיר פוטין כחלק מניסיונו לכבוש ולשלוט".
רוסיה מצדה דיווחה היום על מתקפת כטב"מים אוקראינית נגד שטחה, שבה הוחדרו כלי טיס בלתי מאוישים לארבעה אזורים, בהם מוסקבה. נוסף על כך יירטה לדבריה שני טילים אוקראיניים מעל ים אזוב שהיו בדרך לרוסיה. לפי הצבא האוקראיני גם היום שלחה מוסקבה 9 כטב"מים לעבר אוקראינה, ו-8 מהם יורטו.
המתקפה היום באה כשאוקראינה מציינת עשור למהפכה של כיכר מיידאן, שבה תומכי האיחוד האירופי – אבל גם לאומנים מהימין הקיצוני – הביאו להפלת משטרו של הנשיא ויקטור ינוקוביץ', בעל בריתו של פוטין שהפנה גבו לבריסל בלחץ השליט הרוסי. ההדחה ההיא הובילה לפלישה של רוסיה לחצי האי קרים ולסיפוחו, לפרוץ המלחמה במזרח אוקראינה – ולימים גם להתרחבותה עד לקייב.
ראש העיר שתומך בישראל: "לא תקפתי אף אחת"
נגד ראש העיר ניו יורק אריק אדאמס הוגשה בשבוע שעבר תלונה על תקיפה מינית בגין אירוע שהתרחש לכאורה בשנת 1993. המתלוננת נגד ראש העיר טוענת כי תקף אותה כשעבדו יחד, ודורשת להעמידו לדין ולחייבו בפיצויים בסך 5 מיליון דולר. בתלונתה היא מאשימה אותו גם בהכאה, באפליה בעבודה על בסיס מין ומגדר וביצירת סביבה עוינת. ראש העיר אדאמס מיהר להכחיש את הדברים וטען כי הוא כלל אינו מכיר אותה: "זה בשום פנים ואופן לא קרה. אני לא זוכר אפילו שפגשתי את האדם הזה, ולעולם לא הייתי פוגע כך במישהו. זה לא מי שאני".
אדמס הדמוקרטי היה קצין במשטרת העיר ניו יורק שהתקדם עד לתפקיד מפקד המשטרה ולאחר מכן נכנס לפוליטיקה. הוא כיהן כחבר הסנאט של ניו יורק וכנשיא רובע ברוקלין, וב-2021 נבחר לראש העיר. התלונה נגדו הוגשה ביום רביעי תוך ניצול חוק מיוחד שאושר אשתקד ושפתח חלון הזדמנויות בן שנה להגשת תלונות על תקיפות מיניות שאלמלא החוק הזה הייתה חלה עליהן התיישנות. הגשתה נעשתה יומיים לפני שיפוג תוקפו של החוק. באותו היום הוגשו על בסיסו תלונות דומות נגד השחקן ג'יימי פוקס וסולן Guns N' Roses אקסל רוז.
התלונה נגד ראש העיר אדאמס באה בשעה שה-FBI כבר מנהל חקירה בנוגע לקמפיין הבחירות שלו, שבמסגרתה הוחרמו טלפונים השייכים לו וכוחות פשטו על הבית של מגייסת הכספים הראשית של הקמפיין. לפי דיווחים, בין השאר נבדק אם אדאמס סייע לממשלת טורקיה לקבל מעיריית ניו יורק אישור לפתוח ב-2021 גורד שחקים בגובה 35 קומות שנועד לארח מתקנים דיפלומטיים, למרות חשש שהוא אינו עומד בתקנות כיבוי האש.
אדאמס, ראש העיר השחור השני בתולדות ניו יורק, נודע כתומך ישראל, ומאז מתקפת הטרור הרצחנית של חמאס ב-7 באוקטובר ופתיחת המלחמה בדרום הוא התייצב לצדה נחרצות ודיבר רבות נגד האנטישמיות. בין השאר כינה את מעשיו של חמאס "מתקפה ברברית" ונאם בעצרת תמיכה בישראל מול מטה האו"ם.
השוטר השנוא באמריקה נפצע קשה בכלא
דרק שובין, השוטר הלבן שהורשע ברצח העצור השחור ג'ורג' פלויד ועורר גל עולמי של מחאה על אפליית שחורים, נדקר בסוף השבוע על-ידי אסיר אחר המוחזק איתו בכלא פדרלי באריזונה, ונפצע באורח קשה. פציעתו הייתה משמעותית מספיק כדי שיהיה צורך לנקוט פעולות מצילות חיים, ואחר כך הוא הועבר לטיפול בבית חולים. כעת מוגדר מצבו יציב.
שובין, בן 47, נידון ל-22.5 שנות מאסר בגין רצח פלויד במיניאפוליס ב-25 במאי 2020. הוא היה אז אחד מארבעה שוטרים שהוזעקו למכולת בעקבות דיווח שפלויד שילם בשטר מזויף, ואז תועד חונק את פלויד למוות באמצעות הנחת ברכו על צווארו למשך 9 וחצי דקות, אף שפלויד קרא בבירור "אני לא נושם". הרצח עורר הפגנות סוערות מצד תנועת Black Lives Matter, שלא פעם הידרדרו לעימותים אלימים עם כוחות הביטחון. הן גלשו גם לערים באירופה וביבשות אחרות.
300 אלף אירו גויסו לשליח שנטרל את הדוקר באירלנד
אירלנד עדיין מתאוששת מהמהומות האלימות שפקדו ביום חמישי בלילה את הבירה דבלין, בעקבות אירוע שבו גבר, אישה ושלושה ילדים קטנים – בני 5 ו-6 – נדקרו ליד בית ספר בעיר על-ידי מי שדווח כי הוא אזרח אלג'יראי. האירוע, שבו נפצעה ילדה בת 5 באורח קשה ועוברי אורח השתלטו על התוקף, היכה את אירלנד בהלם, וכ-500 בני אדם יצאו אחר כך לרחובות הבירה, התעמתו עם שוטרים וזרעו הרס. המתפרעים, חלקם רעולי פנים ומצוידים במוטות ברזל, תקפו מכוניות, העלו כלי רכב באש וניפצו חלונות ראווה של חנויות, במה שנחשב למהומות הקשות ביותר שפקדו את דבלין זה עשרות שנים.
המשטרה האשימה כי המתפרעים הם פעילי ימין קיצוני, וקראה לציבור שלא לאפשר לדיסאינפורמציה ברשתות החברתיות להוליך אותו שולל, כשכנראה כוונתה לטענות שהדוקר, בשנות ה-50 לחייו, הוא מהגר מוסלמי מצפון אפריקה. הרשויות הכריזו כי מהחקירה עולה שלא מדובר באירוע טרור. ראש ממשלת אירלנד, לאו ורדקר, האשים את המתפרעים כי "המיטו בושה על אירלנד", ועל האלימות אמר: "זה לא מי שאנחנו".
אירוע הדקירות באירלנד בא בשעה שהמדינה מתמודדת עם גידול חד במספר הפליטים ומבקשי המקלט המגיעים למדינה, בין השאר על רקע המלחמה באוקראינה וסכסוכים מזוינים במקומות אחרים בעולם. קרוב ל-100 אלף אוקראינים ביקשו מקלט באירלנד מאז תחילת המלחמה שם, ועוד 13,651 מהגרים ממדינות אחרות הגישו בקשה כזו בשנת 2022. רוב תושבי אירלנד מקדמים בברכה מהגרים, אך בשנתיים האחרונות ניכרת בה פעילות הולכת וגוברת של פעילי ימין קיצוני נגד קליטת אזרחים זרים. מתנגדי המהגרים מייחסים להם החרפה של בעיות כרוניות שאיתן מתמודדת אירלנד כגון מצוקת הדיור ויוקר המחיה, ומומחים אומרים כי הם מסתייעים ברשתות החברתיות כדי להפיץ מסרי שנאה וטענות כזב.
מי שהפכו בינתיים לגיבורים באירלנד הם שני אזרחים זרים שהיו בין עוברי האורח שנטרלו את התוקף – האחד נהג משלוחים ברזילאי העובד בחברת Deliveroo, והשני נער צרפתי בן 17 שהגיע להתלמד כשף במסעדה בדבלין. הנהג הברזילאי, קאיו בניסיו בן ה-43, אב לשניים מריו דה ז'ניירו, זינק מהקטנוע שלו, הסיר את קסדתו – והיכה בה את התוקף עד שהפיל אותו לקרקע ונטרל אותו, ולאחר מכן הצטרפו אליו אחרים, בהם הנער. אחרי שראש ממשלת אירלנד ורדקר הגדיר את המנטרלים "גיבורים אירים, בלי קשר לאזרחותם", גויסו בימים האחרונים יותר מ-330 אלף אירו עבור בניסיו באתר מימון ההמונים GoFundMe.
זיכרונות קורונה: "מחלה נשימתית" ומאושפזים בסין
ארגון הבריאות העולמי ממשיך לעקוב אחר הגידול במספר החולים במחלות נשימתיות בסין, במיוחד בקרב ילדים, שדיווחים עליו החלו להגיע לפני כשבועיים. הדיווחים עוררו דאגה מסוימת בעולם משום שגם מגפות הסארס והקורונה החלו בהתפרצות בסין של נגיפים מסתוריים שתוארו כגורמים לדלקת ראות. ארגון הבריאות ובייג'ינג, נזכיר, הואשמו שניהם כי לא התנהלו בשקיפות מספקת בדיווחים הראשונים על נגיף הקורונה ב-2019, ולכן נבחנים כעת בשבע עיניים.
לפי דיווחים המגיעים מסין, עלייה חדה חלה בשבועות האחרונים במספרם של הסובלים מבעיות נשימה המאושפזים בבתי חולים בצפון סין, כולל בבייג'ינג. משרד הבריאות הסיני קרא לרשויות המקומיות לפתוח מרפאות נוספות לטיפול בחולים ולהגביר את חיסונם של ילדים וקשישים מפני מחלות עונתיות, ותושבים התבקשו להסתפק בהבאת ילדיהם למרפאות ולא לבתי החולים אם הם אינם סובלים מתסמינים חמורים. לסינים באזורי ההתפרצות הומלץ גם לחבוש מסכות.
החדשות בעולם בצל המלחמה:
• רעידת אדמה פוליטית בהולנד: חירט וילדרס האנטי-מוסלמי ניצח בבחירות
• היום ה-46: בקבוק בירה לראש ותיעוד ראשון של הלכודים דרך צינור
• היום ה-43: כוחות אוקראיניים חצו את הדנייפר, מרוץ אל הלכודים בהימלאיה
• היום ה-40: מפעל הכטב"מים האיראני ורצח השופט הא-בינארי במקסיקו
• היום ה-37: האפיפיור הדיח את "הבישוף של טראמפ", המדינה שטובעת תעבור לאוסטרליה
• היום ה-34: ביידן קורס בסקרים, זלנסקי תקוע בשדה הקרב – ולמי אכפת מהטבח בדרפור?
סין דיווחה כי הגידול במספר המאושפזים נגרם משפעת ומפתוגנים ידועים אחרים, ולא מנגיף חדש כלשהו, והיא תלתה אותו בכך שזו העונה הקרה הראשונה הפוקדת את סין מאז הסרת הגבלות הקורונה האדוקות בדצמבר אשתקד. בשבוע שעבר שלח ארגון הבריאות העולמי לסין בקשה לקבל מידע על התחלואה, ובצעד לא שגרתי גם דיווח על הבקשה הזו לציבור. ביום חמישי הודיע כי בייג'ינג העבירה לו את המידע המבוקש, וכי על פיו התחלואה אינה נובעת מנגיף חדש כלשהו.