היריב המרכזי של רג'פ טאיפ ארדואן בבחירות שיהיו בחודש הבא בטורקיה הגן היום (ג') על זכויות המיעוט הכורדי שחי במדינה, והאשים את ארדואן בליבוי המתחים האתניים למטרות פוליטיות. הצהרותיו של כמאל קיליצ'דראולו מגיעות אחרי שבועות שבהן מנסה ארדואן לקשור את האופוזיציה למחתרת הכורדית, שמבצעת במשך שנים ארוכות פיגועים נגד טורקיה.
בבחירות הכלליות ב-14 במאי יבחרו הטורקים את הנשיא ואת חברי הפרלמנט. מערכת הבחירות, שתתקיים בצל אסון רעידת האדמה שבו נהרגו יותר מ-46 אלף טורקים, נחשבת לאחת החשובות בהיסטוריה המודרנית של טורקיה, ולאתגר הפוליטי הגדול ביותר שאיתו התמודד ארדואן מאז עלייתו לשלטון ב-2003. הסקרים מלמדים כי הקרבות על הנשיאות והשליטה בפרלמנט יהיו צמודים.
קיליצ'דראולו הוא כלכלן לשעבר יו"ר מפלגת העם הרפובליקנית (CHP), מפלגת מרכז-שמאל בעלת ערכים חילוניים. הוא עומד בראש "הברית הלאומית", גוש אופוזיציה של שש מפלגות. ארדואן מנסה לאחרונה לעורר את ה"בייס" הלאומני שלו באמצעות תיוגו של קיליצ'דראולו - בן המיעוט האלווי, שמגיע מאזור שבו קהילה כורדית גדולה – כמי שתומך באויביה של טורקיה מבית.
היום, בתגובה שנחשבת לאחת האמירות התקיפות ביותר שלו שנוגעות לזכויות הכורדים, אמר קיליצ'דראולו: "מיליוני כורדים מקבלים כרגע יחס של טרוריסטים. בכל פעם שאנחנו מדברים על הבחירות, בכל פעם שארמון הנשיאות רואה שהוא יפסיד את הבחירות, מתחילים להתייחס לכורדים כטרוריסטים ולהשתמש בסטיגמות קולקטיביות. זה מביש".
המתקפה של ארדואן החלה אחרי שהמפלגה הפרו-כורדית HDP – שנמצאת בסכנת פירוק בגלל קשריה עם הקיצוניים הכורדים – הביעה בחודש שעבר תמיכה בקיליצ'דראולו. בבחירות הקודמות קיבלה המפלגה יותר מ-10% מהקולות, והיא נחשבת ל"ממליכת המלכים" במירוץ.
בשנים הראשונות לשלטונו קיבל ארדואן את תמיכתם של חלק מהמיעוט הכורדי. ממשלתו ניסתה להגיע להפסקת אש עם המחתרת הכורדית, במסגרת הסכם שבו ייהנו הכורדים מהרחבת האוטונומיה שלהם בדרום-מזרח טורקיה. השיחות קרסו אחרי ניסיון ההפיכה בקיץ 2016. ארדואן הגיב לניסיון ההפיכה הכושל נגדו בגל טיהורים, שבו עשרות אלפים נעצרו או איבדו את עבודתם.
קיליצ'דראולו התחייב לשחרר את יריביו הפוליטיים של ארדואן אם ייבחר לנשיא בבחירות בחודש הבא. באחד מנאומיו האחרונים אמר ארדואן על אנשי האופוזיציה שמתמודדים מולו: "עכשיו הם יאפשרו לאסירים להצטרף לממשלה". לעיתים קרובות מאשים הנשיא הטורקי את קיליצ'דראולו ב"קבלת הוראות" מהאזור בצפון עיראק שבו נמצא בסיס של המחתרת הכורדית.
הבעת התמיכה של קיליצ'דראולו במיעוט הכורדי מגיע על רקע מחלוקת בגוש האופוזיציה, שבה חלק מהגורמים מנסים לגייס קולות של מצביעים כורדים - בעוד אחרים מעדיפים לנקוט גישה שמרנית יותר, כדי לא להרחיק מצביעים. בגוש יש מפלגת ימין שהצהירה היא תסרב לשתף פעולה עם מנהיגים כורדים בכל ממשלה שתוקם אם שלטון ארדואן יסתיים.
מפלגת HDP נמנעה מתמיכה מפורשת בקיליצ'דראולו, מחשש שכתוצאה מכך הוא יאבד קולות של לאומנים טורקים. למרות זאת היא קרובה להכרזה רשמית על תמיכה במועמד האופוזיציה. "אנחנו נצביע למועמד לנשיאות שמתנגד לדיכוי של הכורדים", אמרה היום פרווין בולדאן, ממנהיגות המפלגה. "אנחנו נודיע על שמו בימים הקרובים. נאמר את השם בגלוי, אל דאגה".