מועצת הביטחון של האו"ם מתכנסת הערב (רביעי) לדיון רשמי בנושא המזרח התיכון, שבמסגרתו מיכאל לוי, אחיו של החטוף אור לוי שמוחזק בשבי חמאס, תדרך את חברי המועצה - לראשונה מתחילת המלחמה.
"אני עומד כאן בפניכם לא רק כמיכאל לוי אלא כאח, כבן אנוש וכמישהו שהחיים שלו התרסקו אחרי אובדן וייאוש בלתי נתפסים", אמר לוי לנוכחים. "אחי, אור לוי, הוא אחד מ-100 החטופים שמוחזקים בעזה זה 439 ימים - ימים של פחד, צער ושקט שמהדהד חזק יותר מכל מילה".
דבריו של מיכאל לוי בפני מועצת הביטחון
(צילום: UN Web TV)

אור נחטף לפני 438 ימים ממסיבת הנובה, אשתו עינב נרצחה, ובנם אלמוג, בן 3 בלבד, נותר עם שאר בני המשפחה שמגדלים אותו עד חזרת אביו. "הם הגיעו לפסטיבל תשע דקות לפני ששערי הגיהינום נפתחו", סיפר מיכאל. "הם היו צריכים לרוץ למקלט, חשבו ששם יהיו בטוחים. במקלט הזה הוא הקליט לאמא שלי הודעה: 'אמא את לא רוצה לדעת מה קורה פה' - זו הפעם האחרונה ששמענו אותו.
"חמאס רצחו את עינב ולקחו את אור למנהרות בעזה, התמונה האחרונה שלנו היא של אור מכוסה בדם של אשתו", הוסיף. "התינוק שלהם היה צריך לחגוג את יום ההולדתו בלי הוריו, תדמיינו אתכם, תדמיינו שאתם לא יודעים אם הילד שלכם בסדר". לוי סיפר כי אלמוג ממשיך לשאול על הוריו, ואמר כי גם כשמסבירים לו הוא לא מבין איפה הם או שאימו כבר לא תחזור יותר.
4 צפייה בגלריה
אור לוי
אור לוי
מועצת הביטחון והחטוף אור לוי
(צילום: AP /Yuki Iwamura)
"הילד הזה עדיין יכול לקבל את אבא שלו בחזרה, אל תתנו לו להפוך ליתום גם מאב, יש לכם את הכוח להציל את אבא שלו", הפציר לוי בחברי מועצת הביטחון. "זה 439 ימים שאני קם כל בוקר עם כאב בטן תוהה איפה אח שלי, אם קר לו, אם הוא רעב, אם הוא הצליח לשרוד עוד יום. אני כאן כדי להזכיר לכם ולעולם את האחריות שלכם לא כדיפלומטים אלא כאימהות, כאבות, כאחים או רק כחברים, זו סוגיה אנושית ומוסרית.
"חמאס לא רק הפר את החוק הבינלאומי בגסות, אלא פגע באנושיות עצמה", אמר לוי. "זו הפרה של העקרונות שהמועצה הזו התחייבה לשמור עליהם, השתיקה שלכם מחרישה אוזניים. אני מסרב לקבל את המסר הזה, אני מסרב לקבל עולם שבו אחי יכול להישכח. זה הרגע שלכם לפעול ולהראות לעולם שיש לכם האומץ לעמוד על מה שחשוב".
הוא ביקר את מועצת הביטחון של האו"ם, וציין כי חוסר המעש שלה חונק. "על כל יום שהמועצה הזו לא מצליחה לפעול, המסר ברור: יש חיים ששווה להציל ויש כאלה שלא. אני מסרב להאמין שהמועצה הזו, שנוצרה כדי לקיים את האידיאלים הגבוהים ביותר של האנושות, תפנה עורף למי שהכי זקוק לה".
4 צפייה בגלריה
מיכאל לוי, אחיו של החטוף אור לוי, בדיון באו"ם
מיכאל לוי, אחיו של החטוף אור לוי, בדיון באו"ם
תדרוך אח החטוף, לראשונה במועצת הביטחון
הוא קרא לחברי המועצה להעביר מסר ברור לעולם שהטרור לא ינצח. "אני מבקש מכם להוכיח שהחוק הבינלאומי אינו רק מילים ריקות, שהזכויות האנושיות הן לא רק עקרונות על נייר אלא ערכים שלמענם תילחמו. דרשו את שחרורו של אור, דרשו את שחרור כולם. אלה אינם רק מספרים, הם אבות, אימהות, בנות, בנים, אחים ואחיות. הם אנשים עם משפחות שמחכות בכליון עיניים לחבק אותם שוב".
לסיום ביקש לוי לומר מילה אישית: "היום יום ההולדת שלי – יום ההולדת השני שאני מציין בלי אחי הקטן. אני לא מבקש מתנות, לא חגיגות ואפילו לא עוגה. המשאלה היחידה שלי ליום ההולדת יושבת במנהרה בעזה ומחכה לחזור לבנה. החזירו את אחי הביתה. החזירו את כולם הביתה".
הכינוס הערב התקיים בראשות הנשיאה החדשה של מועצת הביטחון של האו"ם - שגרירת ארה"ב לינדה תומאס גרינפילד. היא הודתה למיכאל על "ששיתף בצער ובייאוש שלו", ואמרה: "אנחנו נמשיך את מאמצינו בכל דרך אפשרית להחזיר את אחיך. יש עדיין סיבה לתקווה, הודות להפסקת האש עם לבנון חמאס מבודד, ובזמן הזה צוותי המו"מ נמצאים באזור".
היא אמרה כי עדיין יש סוגיות קשות לפתרון במגעים, והדגישה: "אנחנו לא יכולים לוותר על דיפלומטיה, אנחנו לא יכולים לוותר על 2 מיליון פלסטינים בעזה שבמשך שנה עברו גיהינום שהוצת על ידי חמאס כשתקף את ישראל. כפי ששמענו ממיכאל אנחנו לא יכולים לוותר על 100 החטופים בעזה, בהם שבעה אמריקנים. אנחנו חיייבים לדבר בקול אחד ולדרוש שחמאס יסכים לשחרר את החטופים שבידיו".
4 צפייה בגלריה
מועצת הביטחון של האו"ם
מועצת הביטחון של האו"ם
תומאס גרינפילד. "יש סיבה לתקווה. חמאס צריך לשחרר את כל החטופים"
(צילום: REUTERS/David 'Dee' Delgado)
כפי שנחשף ב-ynet, העצרת הכללית של האו"ם צפויה לאשר מחר את יוזמת נורבגיה לבקש מבית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג חוות דעת מייעצת בעניין החקיקה הישראלית נגד אונר"א, סוכנות הסעד לפליטים פלסטינים של האו"ם. "זה הזמן שישראל והאו"ם יפסיקו לפעול זו נגד זה ויעשו צעדים פרגמטיים בהעברת סיוע הומניטרי לפלסטינים שזקוקים לכך", אמרה הערב תומאס גרינפילד. "ישראל חייבת לוודא שחקיקה לא תעכב סיוע הומניטרי ושירותים חיוניים, כולל של אונר"א שמהווה קו חיוני עבור פלסטינים".
הנציג הפלסטיני באו"ם ריאד מנסור טען בדיון כי יותר משנה הרשות הפלסטינית קוראת להפסקת אש, "שתאפשר לפלסטינים ולישראלים להתאחד בחיים ולא במוות. אנחנו קוראים לכבד את החיים של כל האזרחים". הוא קרא למועצת הביטחון להעביר החלטה נוספת נגד ישראל אם הפסקת אש לא תושג בימים הקרובים. "זו הדרך היחידה להביא סוף לטבח, להביא לשחרור בטוח של אסירים וחטופים ולהבטיח שסיוע הומניטרי יגיע לכל מי שצריך".
שגריר ישראל באו"ם דני דנון נשא גם הוא דברים בדיון והודה למיכאל על הנאום האמיץ שלו. "נעשה כל מה שביכולתינו כדי להחזיר את אחיך וכל אחד מהחטופים הביתה", אמר. הוא התייחס למה שאירע בשנה האחרונה, המלחמה בחמאס, חיסול בכירי חיזבאללה וכן נפילת משטר אסד וציין כי האירועים קשורים זה בזה ופנה לסוגיה האיראנית.
"ההזדמנות לפנינו ברורה – הזדמנות לשים סוף לשאיפות של משטר איראן לאימפריה שיעית", אמר. "ההזדמנות לשחרר את העולם מהמשטר הכי מושחת, הכי אלים, והכי מפר את היציבות. העול של אבטחת השלום לא נמצא על כתפיה של ישראל בלבד. הפרובוקציות של איראן נמשכות ומחמירות, עם איומים חסרי בושה על שאיפותיה הגרעיניות".
4 צפייה בגלריה
דני דנון
דני דנון
דנון באו"ם
(צילום: AP Photo/Seth Wenig)
לדבריו, השליחים של איראן בלבנון, בתימן ובעיראק "נשארים פעילים ומסוכנים, מפיצים כאוס רחוק מעבר לאזור. זהו לא איום מקומי. המשטר האסלאמי של איראן הוא סכנה לעולם כולו. הדוח האחרון של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית על התקדמות הגרעין האיראני, יחד עם המכתב האחרון מבריטניה, צרפת וגרמניה המדגיש את 'ההפרה המשמעותית' של איראן, הם קריאות לפעולה מיידית, הגיע הזמן לפעול".
הוא הפציר במועצת הביטחון להטיל סנקציות כבדות על איראן כדי לחנוק את יכולתה לממן את שליחיה. "אם לא תפעלו בצורה החלטית, תהיו שותפים לשיקוליהם במימון קמפיין הטרור שלהם".
דנון התייחס גם לפעילות ישראל בסוריה, ולכניסת כוחות צה"ל למרחב החיץ שבגבול בין המדינות - בצל הביקורת הבינלאומית. "אני רוצה להיות חד משמעי - לישראל אין כוונה לכבוש את סוריה. אנו לא בונים אימפריות. אנו מגנים על התושבים שלנו, גבולותנו, וזכותנו לחיות בשלום. הפעולות שלנו הן זמניות והגנתיות".
לסיום פנה דנון לעם האיראני בפרסית ואמר: "אל תחמיצו את ההזדמנות ההיסטורית הנדירה הזו. אל תחכו לנס. אל תהססו. עתידה של איראן בידיים שלכם, פעלו עכשיו. עם ישראל עומד לצידכם. אנחנו יודעים מהו המחיר לחופש וכמה אומץ הוא דורש. המאבק שלכם הוא למען מילונים שחיים תחת המשטר האיראני המדכא. בידיים שלכם יש את הכוח לשחזר את גדולתה של האומה האיראנית ולבנות מחדש ארץ עשירה בהיסטוריה, תרבות וחוסן".
את הדיון פתח עוזר מזכ"ל האו"ם למזרח התיכון חאלד חיארי, בכך שהתייחס ללחימה ברצועת עזה, וגינה את הפעולות של ישראל. "אני שוב מגנה את כל המתקפות ב-7 באוקטובר, שום דבר לא יכול להצדיק את מעשי הטרור", אמר ולצד זאת ציין: "נדרשת הפסקת אש בעזה, מספר האזרחים שנהרגו מזעזע. אני מגנה את השימוש של ישראל במפציצים באזורים צפופים והרג של עיתונאים, זה בלתי מתקבל על הדעת".
הוא הוסיף כי הוא "מודאג מהתרחבות ההתנחלויות בשטחים הכבושים כולל בירושלים, מה שמגביר את המתיחות. לכל ההתנחלויות בגדה ומערבית בירושלים אין תוקף חוקי". הוא התייחס לאלימות המתחלים הקיצוים בשטחי יהודה ושומרון, ואמר כי הוא מודאג "מהתקיפות של מתיישבים על פלסטינים ומאלה של הפלסטינים נגד ישראלים, וכן התמיכה שמקבלים המתיישבים מגורמי הביטחון בישראל".
הזמנתו של לוי לדיון, שנחשפה לראשונה ב-ynet, התאפשרה לאחר מאמצים רבים משפחות החטופים בוושינגטון ובניו יורק, ושל מטה המשפחות בישראל, הודות לנכונות אמריקנית לאפשר את הגעתו וכן ביוזמת שגריר ישראל באו"ם דני דנון.
מדובר באירוע חסר תקדים, שכן כאמור עד היום לא ניתן אישור למשפחות חטופים לדבר בפני מועצת הביטחון בדיון רשמי של המועצה. מיכאל לוי סיפר: "פנתה אליי אחת העוזרות של שגרירת ארה"ב בניו יורק, היא אמרה שהם ראו ראיונות שלי. זאת הפעם הראשונה שארה"ב היא הנשיאה של מועצת הביטחון מתחילת המלחמה, ועד עכשיו לא היה אף בן משפחה שדיבר בפורום הזה. שאר המדינות לא היו מזמינות אותנו".