אלפי בני אדם נדרשו להתפנות בסוף השבוע מבתיהם בקליפורניה, בעקבות סופה נוספת שהכתה שם והביאה עמה גשמים עזים. קליפורניה ספגה שלל סופות בחודשים האחרונים, והעובדה שהאדמה כבר הייתה ספוגה במים וששלג רב שהצטבר בהרים נמס כעת תרמה גם היא להצפות שנרשמו בימים האחרונים בקליפורניה, בעיקר בחלקיה המרכזיים.
ההצפות הקשות ביותר דווחו במחוז מונטריי שבאזור החוף במרכז המדינה, שם נדרשו להתפנות מבתיהם כ-8,500 תושבים. רבים מהם הם תושבי העיירה הקטנה פחארו, שבה מתגוררים כ-1,700 איש, רובם הגדול חקלאים ממוצא לטיני שעוסקים בגידולי התותים שבהם מפורסם האזור. פחארו הוצפה כולה אחרי שהנהר הסמוך ובעל אותו השם עלה על גדותיו – וסכר שנועד למנוע זאת נפרץ אתמול בבוקר (לפי שעון ישראל) באחד מחלקיו.
• סיפור הישרדות מהסופה הקודמת: בן 81 נתקע בשלג, חי בשבוע על קרואסונים וממתקים
רוב תושבי פחארו אמנם התפנו מעוד מועד בעקבות האזהרות של הרשויות, אבל ב"לוס אנג'לס טיימס" דווח כי לפחות 60 תושבים שנותרו שם נזקקו לחילוץ מבתים או ממכוניות שהוצפו. "קיווינו להימנע ולמנוע את הסיטואציה הזו, אבל התרחיש הגרוע מכל התממש", אמר לואיס אלחו, מהמועצה המקומית של מחוז מונטריי. הוא אמר שההצפות באזור הן "מאסיביות", והוסיף שתיקון הנזק יימשך כנראה חודשים ארוכים. במקביל לפינוי התושבים בפחארו, הרשויות קראו לכל מי שמתגורר באזור להימנע מלהשתמש במים מהברזים לצורכי שתייה או בישול, מחשש שבעקבות ההצפות מאגרי המים זוהמו בכימיקלים שונים.
עמק פחארו בקליפורניה מוכר בגידולי התותים שלו, לצד תפוחי עץ, כרוביות, ברוקולי וארטישוקים. הפעם הקודמת שבה הסכר בנהר פחארו נפרץ הייתה ב-1995, וגם אז העיירה והשדות החקלאיים שמסביב הוצפו. אז נהרגו שני בני אדם והנזק שנגרם הוערך בכ-100 מיליון דולר. סכר חדש וחזק יותר מתוכנן להיבנות באזור, אבל הבנייה תתחיל רק בשנה הבאה.
לפי שעה לא דווח על הרוגים או נפגעים בפחארו, אבל הרשויות בקליפורניה דיווחו אתמול על לפחות שני מקרי מוות בשל הסופה באזורים אחרים. הצפות נרשמו גם במחוז השכן סנטה קרוז, וביישוב ווטסונוויל הגיע מפלס המים ל-2.5 מטר. אישה שנלכדה שם עמדה על גג מכונית, והמים הגיעו בכל זאת עד לירכיים שלה. צוללים חילצו אותה וליוו אותה בשחייה מרחק של כ-30 מטר, עד שהגיעו למקום מבטחים. ההצפות בסנטה קרוז גרמו גם לקריסה של מקטע בכביש היחיד שמחבר את העיירה הקטנה סוקאל לאזורים שמסביבה, ו-700 תושביה נותרו מנותקים. "יש רק דרך אחת לעיירה הזו, ועכשיו הפכנו לאי", אמרה לרשת CNN תושבת העיירה מולי ווטסון.
באוסקר הכינו דליים
גם במחוז טולרי במרכז קליפורניה דווח על הצפות ועל גשרים שקרסו, ותושבים שמתגוררים סמוך לנהר בעל אותו השם פונו אף הם. במפרץ סן פרנסיסקו הגשם הכבד הוביל לסגירתם של כמה וכמה כבישים שהוצפו, בהם כביש מהיר ומרכזי באוקלנד. הסופה הובילה גם לניתוקם של רבבות מתושבי קליפורניה מזרם החשמל: ביום שישי נותקו מהזרם כ-55,000 בתים, אבל המספר ירד הלילה לכ-32,000. מזג האוויר הגשום השפיע אפילו על ההכנות לטקס פרסי האוסקר שייערך בלילה הקרוב בהוליווד: הפסלים לאורך המסלול שעליו יצעדו הכוכבים כוסו ביריעות פלסטיק כדי להגן עליהם מהגשם שדלף מסדקים בתקרה, ודליים הונחו כדי לקלוט את הטיפות.
מושל קליפורניה גווין ניוסם הכריז עוד לפני הסופה הנוכחית על מצב חירום ב-34 מחוזות ברחבי המדינה, בעקבות נזק מהסופות הקודמות שהכו בה, ושלשום הודיע נשיא ארה"ב ג'ו ביידן כי אישר הכרזת מצב חירום פדרלי במדינה כולה – מהלך שיאפשר להקצות עבורה כספים לצורך שיקום האזורים שנפגעו. ביידן שוחח אמש עם המושל ניוסם, והבטיח לו את "תמיכתה המלאה של הממשלה הפדרלית" בכל הנוגע לטיפול בנזקי הסופה.
כבר לא בצורת: השלג נערם לכמויות אדירות
מאחורי הסופה עומדת תופעה שאותה מכנים החזאים "נהר אטמוספרי": מדובר באזור צר באטמוספירה שדרכו זורם אוויר לח מהאוקיינוס, כמו נהר על היבשה. קליפורניה חוותה כבר תשע סופות שכאלו מאז סוף דצמבר, והמומחים סבורים ששינויי האקלים מעשה ידי האדם הם שתורמים לגידול בתכיפות ובעוצמה של הסופות הללו.
הסופה הנוכחית הגיעה לשיאה ביום שישי ואתמול נחלשה, אבל כעת מזהירים החזאים ש"נהר אטמוספרי" נוסף יגיע לקליפורניה כבר מחר – וגשם רב צפוי לפחות עד יום רביעי. "לא נראה שהנהר האטמוספרי הבא יהיה חזק כמו הסופה הנוכחית, אבל כשיש לך הצפה על גבי הצפה, זה רק יוצר הצפה גדולה יותר", הזהירה סינדי קובולד, מטאורולוגית משירות המזג הלאומי של ארה"ב, בשיחה עם "לוס אנג'לס טיימס".
שירות המזג הלאומי הזהיר מפני סכנה של הצפות נוספות לאורך אזורי החוף בקליפורניה בימים הקרובים, בעמקי סן חואקין וסקרמנטו וכן במדרונותיו הדרומיים של רכס הרי סיירה נבאדה. הרשויות קוראות גם לנהגים להימנע מנסיעה מכבישים מוצפים, גם אם במבט ראשון נראה שאפשר לחצות אותם באמצעות רכב. "תסתובבו, אל תטבעו", אמרה המטארולוגית קובולד, שציינה כי לעתים גם אם נראה שגובה המים בכביש המוצף אינו רב, שחיקה שמתחוללת בקרקעית עלולה לגרום לכך שבפועל העומק רב יותר: "ואז אתם יכולים להיכנס לסיטואציה מסוכנת מאוד".
הסופות הרבות שמכות בקליפורניה גרמו אמנם לנזק רב, ולפחות 20 מקרי מוות יוחסו להן מאז דצמבר, אבל לצד זאת הן מביאות גם מזור לבעיית הבצורת הקשה שם, שנמשכת כבר ארבע שנים. כמה ממאגרי המים שהידלדלו אצלה התמלאו מחדש, ועל הרי סיירה נבאדה, שהשלג שנערם בהם אחראי לכשליש מכלל הספקת המים של קליפורניה, הצטברו כבר עתה 180% מכמות השלג השנתית הממוצעת – וייתכן שכעת יצטבר שלג נוסף. היסטורית, כמות השלג שנערמת על הרי סיירה נבאדה מגיעה לשיא רק ב-1 באפריל.