החמושים של "גדודי ג'נין" דהרו דרך סמטאות מוצפות בשפכי ביוב כדי להתחמק מהירי שהדהד מסביב. "מהר", דחק אחד החמושים בחבריו שעברו דרך פטרולים ובריקדות של מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית. "תיזהר", אמר אחד מהחמושים בצומת שבו הונח מטען חבלה מאולתר. זאת הייתה יכולה להיות תגובה לפשיטה של צה"ל על העיר ומחנה הפליטים בצפון הגדה המערבית, אבל שני כתבי ה"וושינגטון פוסט" חזו מקרוב בקרב הנדיר של חמושי ג'נין מול האויב הפנימי שלהם: הרשות הפלסטינית.
זה קרה לפני שבועיים: אחרי שנים רבות, מנגנוני הביטחון הפלסטיניים פתחו במבצע מעצרים במחנה הפליטים הצפוף בניסיון להשיב אחיזה במקום. הרשות, שנתמכת על-ידי מדינות המערב, מנסה להוכיח שהיא יכולה לנהל את הביטחון באזורים המצומצמים שבשליטתה בגדה המערבית, כמעין תזכורת לעולם שהיא מבקשת לשלוט גם ברצועת עזה ביום שאחרי סיום המלחמה.
בדיווח בעיתון האמריקני צוין כי ראש הממשלה בנימין נתניהו שלל את חזרת הרשות הפלסטינית לעזה כגורם שישלוט שם. ואולם, לפי גורם בכיר מצרי לשעבר שדיבר בעילום שם עם ה"פוסט", ישראל הסכימה לתת לרשות הפלסטינית לנהל את מעבר רפיח בין עזה למצרים לתקופה קצרה.
"הרשות פתחה במבצע הגנה על המולדת כדי להשתלט מחדש על מחנה ג'נין, לעצור פורעי חוק, ואת אלו שמפיצים כאוס ואנרכיה ופגיעה בביטחון האזרחי", אמר הדובר הרשמי של מנגנוני הביטחון הפלסטיניים אנואר רג'ב. "כל הפעולות האלה מערערות את עבודתה של הרשות. הקבוצות הללו נותנות לישראל תירוץ ליישם את תוכניותיה בגדה המערבית".
לדברי רג'ב, "הישגי" המבצע כללו מעצר של עשרות מבוקשים, פציעות של אחרים, פירוק עשרות מטעני חבלה, והתקדמות בצירים חשובים לתוך מחנה הפליטים. מנגנוני הביטחון הרגו במהלך המבצע שלושה בני אדם: חמוש, צעיר בן 19 שרכב על אופנוע ונער בן 14. נראה ששני הצדדים מגלים איפוק יחסי.
"לא רוצים לראות טיפת דם אחת נשפכת"
לפי משרד הבריאות ברמאללה, שאינו מבחין בין חמושים לאזרחים, בפשיטה הארוכה של צה"ל בג'נין בספטמבר נהרגו לפחות 21 בני אדם. בצה"ל אמרו כי נהרגו 14 מחבלים. גם הרשות מתעמתת מדי פעם מול חמושים. מאז טבח 7 באוקטובר, מנגנוני הביטחון של הרשות הרגו 13 פלסטינים, כולל שמונה בסך הכול בג'נין.
"אנחנו לא רוצים לראות טיפת דם אחת נשפכת", אמר ל"וושינגטון פוסט" סברי סיידם, יועץ ליו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן וחבר בוועד המרכזי של פתח. "מה שהיינו רוצים להשיג זה מצב של רוגע, לשבת עם פלגים שונים ולהסכים על הדרך קדימה". מקור פלסטיני בכיר שמקורב ליו"ר הרשות אמר בעילום שם: "אבו מאזן החליט שהרשות הפלסטינית תכפה את סמכותה, ואין שום דרך חזרה".
אבל שבועיים לאחר תחילת המבצע של הרשות, חמושים עדיין מסתובבים בחופשיות במחנה הפליטים ג'נין. רעש של ירי נשמע לאורך כל היממה. סוכנות האו"ם לפליטים פלסטינים סגרה את בתי הספר, גם העסקים סגורים. בכמה מהשכונות, שניזוקו קשות בפשיטה הישראלית בספטמבר, חלק מהמשפחות נותרו ללא חשמל ומים במשך ימים.
אנשי המנגנונים, רעולי פנים, מסיירים בבית החולים הממשלתי בג'נין. "צלפים מוצבים על הגג כדי למנוע כניסת חמושים שיבקשו להסתתר בתחומו", סיפר גורם בבית החולים. כתבי ה"פוסט" שמעו ירי מכיוון הגג. הגורם מספר כי כמה קליעים חוררו חלון במשרד, המטופלים והצוות מפחדים להגיע.
הכעס על מנגנוני הביטחון בגדה המערבית הוא כבר עצום. אנשיהם פועלים בשטח מצומצם, ולפי ההסכמים מול ישראל אסור להם להתמודד עם אלימות מצד מתנחלים וכמובן מול פשיטות של צה"ל. פלסטינים רבים רואים במנגנונים קבלני משנה של ישראל וכלי של אבו מאזן לשחיתות ודיכוי התנגדות פנימית.
"24 שעות אחר כך יהיו אחרים במקומם"
"העם רוצה 'חוק וסדר', אבל שיישמו את החוק נכון ואנשים יעמדו לצידך", אמר ארוואד, שביקש לא לפרסם את שם משפחתו מחשש לנקמה מצד הרשות. "כשהחיילים והג'יפים הישראליים מגיעים לכאן, איפה החוק?". אחיו ואביו של ארוואד בכלא הישראלי. קרובי משפחה נוספים שלו נהרגו מאש צה"ל. "גם אם הרשות תעצור חמושים מבוקשים, ההתנגדות תימשך. 24 שעות אחר כך יהיו אחרים במקומם".
לדברי רג'ב, "מבצע ג'נין" כוון לחשודים שמבוקשים בגין עבירות פליליות, כולל ירי לעבר בתי חולים והכנת מטעני חבלה. לדבריו, זה הסלים כשחמושים גנבו ושרפו שני כלי רכב של כוחות הביטחון, ומכונית תופת התפוצצה ליד תחנת משטרה. בשטח ניסו לתווך להפסקת אש בין החמושים לכוחות הביטחון, אך לפי מזכ"ל פתח בג'נין פיראס אבו אל-ופא, הרשות סירבה להתפשר.
סיידם אמר שהשיחות נמשכות, אך "מנגנוני הביטחון נחושים לכפות חוק וסדר". אל-ופא הוסיף: "אם המצב בג'נין יתייצב, אז כל הגדה המערבית תהיה יציבה. אם לא, לא תהיה יציבות בכל רחבי הגדה המערבית".
למשך כמה שעות הירי חדל, הרשות הפלסטינית ו"גדודי ג'נין" הסכימו לנצור את האש. בשעת השקיעה נראו כמה חמושים מגיחים מהסמטאות, יום קודם לכן הם נערכו באזורים שונים של מחנה הפליטים כדי להתעמת עם מנגנוני הביטחון.
שני כלי רכב של הרשות עמדו בקצה אחד של הכביש, הכוחות ירו פצצות הלם כאזהרה. כטב"ם ישראלי זמזם מעל. מהעבר השני של הכביש התאספו חמושים ותושבי המחנה. נשים וילדים הניפו דגלי פלסטין. "אנחנו מקווים שהמנגנונים יעזבו את המקום, כי אסור שיישפך דם", אמרה תושבת המחנה שאחד מילדיה נהרג בעבר מאש צה"ל. "החמושים מגינים על ארצם".