הרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי מותח ביקורת חריפה על שר הביטחון ישראל כ"ץ, לאחר שנודע לו מהתקשורת על ההחלטה החריגה של השר כ"ץ להקפיא את מינוים של שני קצינים בכירים בצה"ל כדי לבחון את עומק הקשר שלהם לאירועי 7 באוקטובר, ואת תפקודם במהלך המלחמה. "מינוי קצינים לתפקידים אינו פריווילגיה, כי אם חובה פיקודית ומבצעית", כתב הרמטכ"ל באיגרת שהופצה הבוקר (שישי) למפקדים בצה"ל.
הרמטכ"ל הלוי הודיע ביום שישי שעבר על סבב המינויים הנרחב והמשמעותי ביותר מפרוץ המלחמה. בין היתר הוחלט כי אלוף-משנה במיל' א' יועלה לדרגת תת-אלוף וימונה למפקד יחידה 8200, אחד התפקידים החשובים והרגישים ביותר במערכת הביטחון. עוד הוחלט כי אלוף-משנה אפרים אבני ימונה למפקד חטיבת הצנחנים, אף על פי שהתחקיר לגבי תפקודו בפרוץ המלחמה טרם סוכם ופורסם.
יומיים לאחר מכן פורסם כי שר הביטחון כ"ץ החליט להתערב ולהקפיא את מינוי השניים. מדובר בהחלטה חריגה של כ"ץ, שכן שרי הביטחון נוהגים לרוב לאשר את ההמלצות של הדרג הצבאי כפי שהן מובאות לפתחם. ל-ynet נודע אז כי שר הביטחון החליט על הקפאת שני המינויים מבלי שעדכן מראש את הרמטכ"ל או את הקצינים הבכירים.
"בשבוע שעבר התחלנו במטה הכללי את תהליך השיבוצים לתפקיד תא"לים ואל"מים מרכזיים. תהליך מינוי מפקדים לתפקידים הוא מורכב תמיד, ובשעת מלחמה אף יותר", כתב הרמטכ"ל הלוי באיגרת שהופצה הבוקר למפקדי צה"ל. "ידענו במלחמה הזאת אבדות רבות, ביניהן קצינים בכירים, מטובי מפקדינו. אנחנו חסרים אותם מאוד, ומחובתנו להמשיך במימוש מטרות מלחמתנו הצודקות, כפי שפעלו חברינו לנשק שנפלו על משמרתם".
הלוי ציין את הביקורת הציבורית על עצם הליך המינויים לנוכח מה שהגדיר "כישלון ההגנה ב-7 באוקטובר", והדגיש: "זה שיח מובן וחשוב. אני מגיע אליכם לשטח, מכיר מקרוב את העומס שאתם חווים, את האתגרים העצומים שעומדים לפתחכם ומבין גם את המתח העצום שבו נתונות משפחותיכם לאחר שנה וחודשיים של מלחמה עצימה".
"צה"ל אינו יכול להרשות לעצמו לקפוא"
הלוי הסביר: "כרמטכ"ל, אני שמגדיר לכם את המורכבות שבמשימות, ששולח אתכם לשדה הקרב. אחריותי וחובתי היא לדאוג שצה"ל ימשיך לנצח, לספק ביטחון ולעמוד במשימותיו, ומתוקף כך גם למנות ולפתח אתכם לתפקידים הבאים. צה"ל אינו יכול להרשות לעצמו לקפוא. בהיותנו אחראים על חיי אדם - מחובתנו להמשיך ולאפשר לצה"ל להיבנות ולהתפתח כי אתגרים רבים עוד לפנינו".
עוד כתב הרמטכ"ל: "הבחירה במתאימים ביותר מבין קבוצת קצינים מצוינים היא אתגר פיקודי, העולה במורכבותו לעיתים על אישור מבצע נועז ומסוכן. החלטות במבצע הן מקצועיות וברורות מול האויב באשר מדובר באנשים, ההחלטה תהיה לעולם מורכבת מאוד ועם לקיחתה, אנשים מצוינים ייוותרו ללא התפקידים שרצו בהם".
הלוי, שהיה מהראשונים במערכת הביטחון שלקח אחריות על מחדל צה"ל בטבח 7 באוקטובר, ציין עוד באיגרת כי "תחקור אירועי 7 באוקטובר הוא חלק בלתי נפרד מהתהליך. הוא נעשה בכובד ראש ובכאב רב, בראש ובראשונה כדי להשתפר וללמוד. בתום התחקירים נקבל גם החלטות אישיות ונממש את האחריות על המפקדים - ממני ומטה".
הוא הוסיף: "בשבועיים האחרונים חזרנו למלאכת התחקירים החשובה ואנו פועלים ומתאמצים מאוד להגביר את הקצב ולהביא לסיומה. ההחלטות שקיבלנו כעת במינוי מפקדים, עברו את הבדיקה המעמיקה ביותר שניתן לבצע בשלב זה. כשאנו בוחנים את האנשים אנו מחויבים לבחון הן את חלקם ב-7 באוקטובר והן את תפקודם במהלך המלחמה.
"מי שתפקודו נמצא לקוי או שקיבל החלטה שגויה, הרת גורל, נמצה את סיום התחקירים בהחלטה אודותיו. מי שמצאנו את תפקודו ראוי ונחוש, בתוך הקושי הרב, אפשרנו לבחור בו מתוך ההבנה שבתום התחקירים יהיה עלינו לבחון את ההחלטה שוב. זה האיזון המיטבי בנסיבות העניין, בין הצורך למנות את המתאימים ביותר, לבין ההכרח לשלב את אחריות המפקדים לאירועי 7 באוקטובר בשיקולי הבחירה. על מנת להחליף בעוד מספר חודשים מח"ט הנלחם ברצועת עזה יותר משנה, יש להתחיל סבב החלפות בהקדם".
לסיום דבריו ציין הרמטכ"ל: "בשל התוצאות הקשות והנופלים הרבים, מוטלת עלינו החובה לקבל החלטות אישיות וכך אבן נעשה. בשם ההכרח לבנות את צה"ל חזק וערוך לאתגרי העתיד, אסור לנו לאבד את כל מי שהיה בתפקיד ב-7 באוקטובר, אלא אם כשל אישית במקום שבו יכול היה להצליח ולחסוך בתוצאות הקשות שספגנו. ישנה חשיבות רבה לפיתוח מפקדים שהתנסו בלחימה - זהו ניסיון יקר מפז".
גורם בכיר בצה"ל מסר כי "האיגרת של הרמטכ"ל הינה איגרת פנימית למפקדי צה"ל ולא כוונה נגד שר הביטחון". בנוסף, לפי הגורם, לא הועבר מסר מקדים ללשכת שר הביטחון כי הסברי הרמטכ"ל באיגרת כוונו לביקורת הציבורית על סבב המינויים ולפקודיו.