בית משפט השלום בתל אביב קבע היום (יום ב') כי התביעה של בנימין נתניהו ומשפחתו נגד ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט התקבלה בעיקרה - ואולמרט יפצה את בני המשפחה בסכום כולל של 62,500 שקלים. השניים לא הגיעו לבית המשפט, אחרי שקיבלו אישור לכך מהשופט עמית יריב. לצד סכום הפיצוי, ישלם אולמרט למשפחת נתניהו גם הוצאות משפט בסך כולל של כ-35 אלף שקלים.
השופט קיבל את התביעה של משפחת נתניהו בנוגע לדברים שאמר אולמרט ב"דמוקרטTV", אך לא בנוגע לדברי ההמשך שאמר בריאיון לתוכנית "אופירה וברקוביץ'". בריאיון ל"דמוקרט TV", נשאל אולמרט אם הוא סבור שהמערכות השלטוניות שנפגעו, לשיטתו, בזמן כהונתו של נתניהו כראש הממשלה, ניתנות לשיקום. אולמרט השיב: "מה שלא בר שיקום זה מחלת הנפש של ראש הממשלה ושל אשתו ושל בנו. בתנאים רגילים כל רופא פסיכיאטר שיש לו מצפון, ואני מוכן להפגיש אותך עם לא מעט מביניהם, שהיו אומרים שצריך להוציא צו אשפוז גם לו לה וגם לבן וכו'... הם כולם אנשים חולים."
השופט יריב קבע כי אמירה זו, כאילו מצבם של התובעים מצדיק הוצאת צו אשפוז, כוללת בתוכה אמירה של אולמרט לא רק על כך שהתובעים לוקים במחלת נפש, אלא גם אמירה כאילו הם מסכנים או עלולים לסכן, את עצמם או את הציבור. "אולמרט הבהיר כי 'שיקום המדינה' לא יוכל להיעשות כל עוד התובעים אינם נתונים באשפוז", נכתב בפסק הדין. משום כך, "בייחוס מסוכנות לתובעים יש משום חומרה מיוחדת" שהשופט קבע כי היא נחשבת ללשון הרע.
כשבוע ימים לאחר מכן, נשאל אולמרט כשהתארח בתוכנית "אופירה וברקוביץ'" על התבטאות זו נגד בני משפחת נתניהו. "אין לי שום דבר, חס וחלילה, על מחלת נפש. זו כמו כל מחלה אחרת ואין בה שום דבר לא מכובד", אמר. כשניתנה לו הזדמנות לחזור בו מהדברים, סירב אולמרט לעשות זאת.
בנוגע לדברים אלה קבע השופט כי "אולמרט לא השתמש במילים 'חולי נפש' או 'מחלת נפש' ביחס לתובעים כלל. הריאיון התייחס כולו לפרסום הראשון, וסירובו של אולמרט לחזור או להתנצל על הדברים שנאמרו, אינו שקול כנגד פרסום נוסף ונפרד של לשון הרע".
יריב הדגיש את החומרה של התייחסות לאדם כאל חולה נפש. "לא ניתן להתעלם מכך שכאן ועכשיו בישראל, ההתייחסות לאדם כאל חולה נפש עלולה להשפיל אדם בעיני הבריות", אמר יריב. לפי השופט, אולמרט לא זכאי להגנת "אמת דיברתי", משום שהסתפק בהצגת עדויות על התנהגות התובעים ולא ניפק חוות דעת רפואית מתאימה המצביעה על מחלת נפש.
לגבי הגנת תום הלב, יריב קבע כי אולמרט אינו זכאי להגנה כזו, משום שהוא עשה מאמץ ניכר כדי להבהיר "שאין מדובר בדעתו שלו אלא בעובדה מבוססת, וכי ניסוחם של הדברים מתיימר לתת להם משקל מקצועי".
עם זאת, סכום הפיצוי שפסק יריב היה נמוך משמעותית מזה שביקשה משפחת נתניהו. "דברי אולמרט הביעו ביקורת חריפה ונוקבת על תפקוד ראש הממשלה", אמר יריב, והסביר כי "יש בהקשר הפוליטי של הפרסום להצדיק התייחסות מקלה יותר בעת פסיקת הפיצוי, בגלל החשש מאפקט מצנן על חופש הביטוי הפוליטי".
יריב התייחס לבולטות הציבורית של בני משפחת נתניהו. "נתניהו היה ועודנו דמות ציבורית משמעותית, לא ניתן לכחד כי גם ורעייתו ובנו הם כאלה. אני סבור כי הפיצוי של נתניהו צריך להיות הנמוך ביותר מבין השלושה. רעייתו ובנו לא בחרו בעין הציבורית, כך שבמדרג הפיצוי ילדיו זכאים לפיצוי הגבוה מבין השלושה, ובת הזוג לפיצוי השני בגובהו".
השופט יריב ביקש להתייחס גם לראיות שאותן הציג אולמרט - ציוצים בטוויטר שבהם ייחס יאיר נתניהו מחלות נפש לגורמים שונים, ביניהם אהוד ברק, אלי אבידר ודמויות אחרות. "אין בכך כדי לפגוע במאבקו של יאיר נתניהו לשם טוב, אך ניתן ללמוד מהם אפשרות לפיה יאיר אינו רואה באמירות אלה אמירות קשות, או אפשרות אחרת - בוויכוח פוליטי אין מניעה להשתמש במילים כאלה".
לטובת נתניהו, פסק יריב פיצוי בסך 20 אלף שקלים. שרה נתניהו תפוצה ב-35 אלף שקלים, ויאיר נתניהו ב-7,500 שקלים בלבד - בעקבות העובדה שטען בעצמו שאחרים סובלים ממחלות נפש. בסך הכול, אולמרט ישלם למשפחת נתניהו 62.5 אלף שקלים. הוצאות התובעים נפסקו ב-10,000 שקלים, ושכר הטרחה ב-25 אלף שקלים.
סנגורו של אולמרט, עו"ד אמיר טיטנוביץ, אמר כי "ברור שמדובר בפסק דין חשוב ועקרוני, ולכן נשקל לערער". עו"ד יוסי כהן, עורך דינם של בני משפחת נתניהו, אמר כי פסק הדין "נוקב", טען כי אין בפסק הדין ביקורת חריפה על יאיר נתניהו, והוסיף: אנשים צריכים לחשוב פעמיים לפני שהם כותבים דברים קשים על משפחה כל כך מפוארת". מאוחר יותר אמר כהן כי "עוד עלילת שקר התנפצה. טוב לדעת שאפילו בעולם מטורף והזוי שבו הורגלנו שמותר להפיץ כל שקר גס ופוגעני נגד נתניהו, רעייתו ומשפחתו - הוצבו היום גבולות ברורים וחד משמעיים, ששמו סוף לשקר המרושע של אולמרט".
בתביעה שהוגשה בחודש מאי אשתקד, תבעו בנימין, שרה ויאיר נתניהו מאולמרט 837 אלף שקלים על הוצאת לשון הרע. לטענתם, ראש הממשלה לשעבר הוציא את דיבתם כשאמר בשני ריאיונות באפריל 2021 כי הם "חולי נפש" הזקוקים לטיפול פסיכיאטרי.
בכתב התביעה שהוגש לפני שנה נאמר: "זמן מה אחרי שסיים לרצות את עונשו בכלא החל אולמרט בניסיונותיו האובססיביים לפגוע בתובעים ולרמוס את שמם הטוב בפומבי מתוך קנאה ותסכול עמוק, זדון ורשעות לשמה. התובעים הבליגו זמן רב, והוא החריף את הנאצות כלפיהם עד שחצה כל קו אדום אפשרי. האמירות של אולמרט אינן אמת. הן כזבים בוטים ומכוערים". עוד נטען שיש בדברים "פוטנציאל הרסני".
בכתב ההגנה של אולמרט, שהוגש באמצעות עורכי הדין אמיר טיטונוביץ ואפרת עקל-אזולאי, נטען כי הדברים שאמר אולמרט בנוגע למצבם הנפשי של משפחת נתניהו, שיקפו את דעתם של רבים ולא רק שלו. לדברי אולמרט, עמדותיו "שיקפו הלך רוח בקרב הציבור בישראל ועולם, לרבות בקרב מנהיגי עולם, בקרב מקורבים של משפחת נתניהו, ובקרב אלה המבינים דבר או שניים בחקר נפש האדם". הוא הוסיף שדבריו נאמרו כדעה וכי "אין מדובר בהצגת עובדה רפואית".