ג'ונסון להרצוג "על איראן: "לעולם אין הרבה מאוד זמן"
(צילום: איתמר אייכנר )

ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון אמר בצהריים (יום שלישי) לנשיא יצחק הרצוג שמבקר בלונדון כי הנקודה של ישראל בעניין איראן ברורה - והוסיף: "אנחנו רואים מצב שלעולם אין הרבה מאוד זמן".
4 צפייה בגלריה
הרצוג וג'ונסון לפני פגישתם המשותפת
הרצוג וג'ונסון לפני פגישתם המשותפת
בוריס ג'ונסון ויצחק הרצוג לפני פגישתם
(צילום: איתמר אייכנר )
4 צפייה בגלריה
נשיא המדינה יצחק הרצוג נפגש עם ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון
נשיא המדינה יצחק הרצוג נפגש עם ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון
הרצוג וג'ונסון בדאונינג 10, מעון רה"מ הבריטי
(צילום: רויטרס)
בפגישתם הודה הרצוג לג'ונסון על החלטת בריטניה להכיר בחמאס כארגון טרור, והוסיף כי "זה מסר מאוד חשוב". לאחר מכן התייחס למשא ומתן בין המעצמות לאיראן על הסכם הגרעין, שיתחדש ב-29 בנובמבר, ואמר כי "עם הכניסה למו"מ אנחנו מצפים מבעלות בריתנו להיות קשוחות ככל האפשר, כי אנחנו לא מאמינים שהאיראנים פועלים בצורה תמימה. רק אם הם יחשבו שכל האופציות על השולחן דברים יתחילו לזוז".
ג'ונסון אמר להרצוג כי הוא גאה שהגיע ללונדון בתחילת כהונתו, והוסיף: "זו עדות לעומק וחוזק היחסים". הוא הדגיש כי ארצו קיבלה החלטה נכונה בעניין חמאס, ולגבי איראן אמר - כאמור - שאין עוד הרבה זמן להגיע לפתרון.
אתמול נפגש הרצוג עם ידידי ישראל בפרלמנט הבריטי ואמר כי הוא "מפציר בכל הצדדים להיות קשוחים ככל האפשר עם איראן, שהמשא ומתן איתה עומד להתחדש בווינה". לדברי הרצוג, "ההנחה שלנו היא שהאיראנים לא באים לעשות עסקים - אלא לרוץ לפצצה. חובתן של המעצמות היא להיות חזקות ולהבהיר שכל האופציות על השולחן".
4 צפייה בגלריה
נשיא המדינה יצחק הרצוג נפגש עם ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון
נשיא המדינה יצחק הרצוג נפגש עם ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון
"קואליציית שנאה" של איראן מול השינוי במזרח התיכון. הרצוג וג'ונסון נפגשים
(צילום: רויטרס)
"אני מרוצה ממה שאני שומע ורואה", אמר הרצוג על יחסי ישראל-בריטניה, וקיבל מחיאות כפיים כשציין את החלטת ממשלת בריטניה להכריז על חמאס כארגון טרור. "יש שינוי יסודי באזור", הוסיף הרצוג. "בעבר מצרים וירדן היו מתייחסות אלינו כאויבים, והיום אנחנו שותפים אסטרטגיים. ישראל היא חלק מקואליציה שיש לה אינטרס לקדם שלום ודיאלוג פורה במטרה לפתח שיתוף-פעולה בכל החזיתות ולהתמודד עם שנאה, טרור ואנטישמיות מהסוג הנורא ביותר".
לדברי הרצוג, מול הקואליציה הזו עומדת "קואליציית השנאה של איראן", ששולחת זרועות למדינות אחרות. הוא תקף את העשרת האורניום האיראנית, וטען שתוקפנותה האזורית של טהרן הובילה לקריסת לבנון ועזה.
ב-29 בנובמבר, שיחות הגרעין בין איראן למעצמות יתחדשו - אחרי כחמישה חודשים של הפסקה שבהם כונן באיראן משטר חדש וקיצוני יותר. למעשה מדובר במו"מ לא-ישיר בין ארה"ב לאיראן שמטרתו היא ששני הצדדים ישובו לכבד את הסכם הגרעין שנחתם ב-2015, וממנו פרש דונלד טראמפ ב-2018. בעקבות אותה פרישה, איראן החלה להפר את ההסכם בגלוי ובין היתר מעשירה אורניום מעל הכמות שהותרה לה בהסכם.
4 צפייה בגלריה
המתקן הגרעיני בכראג' אחרי תקיפת הרחפן
המתקן הגרעיני בכראג' אחרי תקיפת הרחפן
המתקן הגרעיני בכראג' אחרי הפיצוץ
(צילום: Intel Lab)
טהרן, נזכיר, טוענת שתוכנית הגרעין שלה נועדה למטרות אזרחיות בלבד, ומכחישה שוב ושוב את הטענות של ישראל וגורמים במערב כי היא חותרת להשגת נשק גרעיני, או לכל הפחות להפוך ל"מדינת-סף גרעינית".
בשבוע שעבר דיווח העיתון "וול סטריט ג'ורנל" כי בחודשים האחרונים חזרה איראן לייצר חלקים המשמשים לבניית צנטריפוגות מתקדמות במפעל בעיר כראג', שם אירע ביוני האחרון פיצוץ ששיבש את פעילותו – ושבכירים בטהרן האשימו את ישראל באחריות לו. דיפלומטים מהמערב שמעורים בסוגיה אמרו כי הפעילות המחודשת במפעל הצנטריפוגות בכראג', עיר השוכנת כ-40 קילומטרים צפונית-מערבית לבירה טהרן, מעוררת דאגה גדולה כיוון שאיראן חסמה בחודשים האחרונים את הגישה של פקחי סוכנות הגרעין הבינלאומית (סבא"א) למתקן הזה.
החשש שלהם הוא שאיראן עלולה להעביר בסתר את חלקי הצנטריפוגות המתקדמות לאתרים סודיים, שם תוכל להעשיר באמצעותן אורניום למטרות צבאיות. עם זאת, לדברי הגורמים ששוחחו עם ה"וול סטריט ג'ורנל", בשלב זה אין ראיות לכך שאיראן פעלה באופן שכזה.