בבית משפט השלום בראשון לציון הוארך היום (שלישי) מעצרם של ארבעת החשודים העיקריים בחקירת קבלת שוחד תמורת הנפקת רישיונות לנשיאת נשק בשישה ימים נוספים. בית המשפט הורה על איסור פרסום שמם של החשודים וכל פרט מזהה אודותם.
הבוקר, נזכיר, היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) בלהב 433 עצרה את ארבעת החשודים ועיכבה יותר מ-10 חשודים נוספים לחקירה בחשד לניהול רשת עבריינית שעסקה בהנפקת רישיונות לנשיאת נשק לכל דורש - בתמורה לשוחד כספי ששולם לפקיד רישוי מוסמך, עובד האגף לרישוי כלי ירייה במשרד לביטחון לאומי.
2 צפייה בגלריה
חמ"ל עיריית אשקלון
חמ"ל עיריית אשקלון
"אין קשר לאנשי אמונו של השר". בן גביר בחלוקת נשקים לכיתות כוננות, ארכיון
(צילום: EPA/HANNIBAL HANSCHKE)
על פי ההערכה, הגיע השוחד לסכום מצטבר של מאות אלפי שקלים עבור הנפקת רישיונות למי שפסול על פי התבחינים לקבלת רישיון נשק. כל החשודים מכחישים את החשדות נגדם והסניגורים, עו"ד איציק ויצמן, עו"ד גולן מאירי ועו"ד דורון שטרן שמייצג מטעם והסנגוריה הציבורית ועו"ד אריאל עטרי, טענו בדיון כי המשטרה אישרה שהחשד מתמקד בקידום תורים ולא במתן רשיונות למי שאינו עומד בתנאי סף לקבלת רישיון כמו בעיות נפשיות או עבר פלילי.
מהמשטרה נמסר כי החקירה החלה לפני כמה שבועות במטרה לבדוק חשד לביצוע עבירות ולקיומם של אי-סדרים בתהליך מתן היתרים לנשיאת נשק על ידי האגף לרישוי כלי ירייה במשרד לביטחון לאומי. במהלך החקירה הסמויה, נחשפה רשת שחבריה חשודים בכך שבתמורה לבצע כסף קידמו הנפקת רישיונות למאות מבקשי רישיונות לנשק, אשר שילמו שוחד, בהם גם כאלו שלא היו זכאים כלל לרישיון מכיוון שלא עמדו בתבחיני הזכאות.
עוד עלה בחקירה כי בין מקבלי הרישיונות ששילמו שוחד קיימים מבקשי רישיונות אשר שילמו לחברי הרשת כספים על מנת לזרז את קבלת הרישיון שלהם, ולקדם אותם על פני ממתינים אחרים באמצעות קיצור תורים.
היום הפכה החקירה לגלויה, ונעצרו עובד המשרד לביטחון לאומי ושלושה מראשי הרשת. בנוסף עוכבו לחקירה יותר מ-10 חשודים בחשד לתיווך לשוחד.
2 צפייה בגלריה
הארכת מעצר ל-4 חשודים בעבירות שוחד במשרד לביטחון לאומי בביהמ"ש השלום ראשל"צ
הארכת מעצר ל-4 חשודים בעבירות שוחד במשרד לביטחון לאומי בביהמ"ש השלום ראשל"צ
נציג המשטרה בדיון בבית המשפט
(צילום: מוטי קמחי)
גורמים שחוקרים את הפרשה ביקשו להדגיש כי אין קשר בין החשודים לבין בעלי תפקידים המזוהים כאנשי אמונו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר - וכי גורמים בתוך המשרד אף סייעו לחשיפת הפרשה. "המשרד עודכן בפרטי הפרשה ומיד החל בהליך של נטילת רישיונות הנשק שהוצאו בניגוד לתבחינים", נמסר.
פקיד הרישוי שנעצר בחשד לקבלת שוחד החל לפי החקירה כבר במרץ 2023 לעסוק בהנפקת רישיונות כפי שהוסמך לכך, כלומר לפני "גל הבקשות הגדול" לנשק אחרי 7 באוקטובר. כבר אז, מעריכים במשטרה, החלה פרשת השוחד. לפי הערכת המשטרה, הפקיד מכיר את שלושת החשודים הנוספים, שאינם עובדי המשרד, ועבד מולם בעקבות היכרות שמגיעה על רקע העובדה שהם גרים באותו אזור.
עוד עוכבו הבוקר 10 "מאכערים" ש"דגו" את מבקשי הרישיונות שהעבירו להם את הכסף בתמורה לקבלת רישיון, למרות שלא עמדו בתבחינים. כרגע בודקים אם מבקשי הרישיונות ידעו שהם משלמים שוחד, מה שיהפוך אותם לחשודים במתן שוחד, או שהם פעלו בתמימות - ופנו לפרסומים שבהם נתקלו ברשתות החברתיות כי חשבו שהם פונים לגורמים חוקיים שיסייעו להם בהוצאת רישיון לנשק.
הארכת מעצר ל-4 חשודים בעבירות שוחד במשרד לביטחון לאומי בביהמ"ש השלום ראשל"צ

בנוסף לחקירת השוחד, לפי גורם המעורה בפרטים מתנהלת חקירה גם בהיבט הרגולטורי - ובה נבדק מידע האם נושאי משרה במשרד העניקו רישיונות נשק מבלי שהיו מוסמכים לכך. בחקירה זו נחקרו באזהרה בכירים במשרד לביטחון לאומי, בתפקידים של ראשי חטיבה ואגפים. לפי אותו גורם, ״כרגע זה רק בשולי חקירת פרשת השוחד".
שופטת השלום רבקה גלט שעיינה בחומר החקירה הסודי שהוגש אמרה כי "יש ראיות שקושרות את החשד אל החשודים יש לחקור מה חלקו של כל חשוד. לאחר עיון בחומר הראיות קם חשד סביר לעבירות המיוחסות".
בהחלטה לגבי אחד החשודים הדגישה השופטת: "יש מקום להבחין בין מקרה שניתנו רישיונות נשק למי שאינו עומד בדרישות, לבין מקרה שבו בוצע קידום בתור עבור מי שהיה אמור להמתין. עם זאת גם קידום התור שבוצע תמורת כסף ששולשל למאן דהוא ולא באופן חד פעמי אלה סדרתי וכשמדובר בשיתוף פעולה עם פקיד רישוי ממשלתי הרי זה חשד שחורג מהתנהגות נורמטיבית".
עו"ד אריאל עטריעו"ד אריאל עטרי
 עו״ד דורון שטרן עו"ד דורון שטרן
עו"ד שטרן מסר בתגובה בסיום הדיון: "מדובר באדם נורמטיבי ללא עבר פלילי שמשתף פעולה בחקירה ומכחיש את כל החשדות נגדו. אנו מצפים שהחקירה תסתיים בהקדם בשחרורו".
עו"ד אריאל עטרי, סנגורו של פקיד הרישוי, מסר בתגובה: "במהלך הדיון היום קיבלנו אישור לכך שלפי החשד ניתנו רשיונות לכלי יריה רק לאנשים שהיו זכאים לקבל אותם לפי החוק. הטענה היא שפקיד הרישוי זרז טיפול בבקשות לקבלת רשיונות כדי שיותר אזרחים יוכלו להגן על עצמם מפני מחבלים, מהר ככל האפשר. במצב הביטחוני היום, זו לא חקירה - זו פארסה".