פורום קהלת, שרעיונותיהם של חבריו נמצאים בבסיס המהפכה המשפטית שמובילים ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר המשפטים יריב לוין וח"כ שמחה רוטמן, הודיעו אתמול (שלישי) כי סוגיות רבות ניתנות לגישור, ברקע מאמציו של הנשיא יצחק הרצוג להציג פשרה. בפורום אף ציינו כי יהיו מוכנים לוותר על פסקת ההתגברות, אך שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים נותר במחלוקת.
מהפורום נמסר כי "אנו סבורים שנחוצה רפורמה מקיפה לנוכח הכוח הבלתי מאוזן שצברה הרשות השופטת. במצב הנוכחי נוצר חוסר איזון הגורם לכך שמערכות השלטון אינן מתפקדות כראוי, וחלקים נרחבים בעם מרגישים כי השתתפותם בהליך הדמוקרטי אינה שווה". עם זאת, בפורום ציינו ש"יש בעינינו חשיבות רבה להשגת הסכמה רחבה על השינויים הנדרשים. מיד לאחר שהכריז שר המשפטים לוין על הרפורמה, פתחנו בשיחות ומגעים עם עמיתים המתנגדים לה בניסיון להגעה להסכמות ולפשרות.
"עשינו זאת מתוך אמונה שרצוי מאד שמהלך כזה יעבור בהסכמה רחבה, ומתוך הבנה שיש טעם לשפר את הרפורמה שהוצעה באופן שיאפשר את הרחבת מעגל התומכים. אנו מברכים על ניסיונות נוספים שנעשו להשגת פשרה, ומבקשים להביע הערכה רבה למאמציו של הנשיא הרצוג להביא את הצדדים הפוליטיים לכלל מתווה מוסכם".
בפורום קהלת הדגישו כי "גילינו שהפערים ניתנים לגישור ביחס לסוגיות רבות", בהן האופן שבו יוסמך בית המשפט העליון לפסול חקיקה רגילה, בנוגע לשימוש בעילת הסבירות, ובמעמד חוות הדעת של היועצים המשפטיים. "את החששות מפני שימוש דורסני בחקיקת יסוד על ידי הקואליציה ניתן לרפא באמצעות קביעת מנגנון קשיח לחקיקת חוקי יסוד ותיקונם, למשל על בסיס דרישה לקריאה רביעית בכנסת עוקבת, וברוב של 61 ח"כים בכל הקריאות, לצד ההבהרה כי הם חסינים מביקורת שיפוטית". בפורום הדגישו כי "אפשר גם להגיע להסכמות בדבר ויתור על 'פסקת ההתגברות', תוך מציאת פתרון לסוגיות נקודתיות באמצעות כללי אי-שפיטות".
כאמור, בהודעתם ציינו חברי פורום קהלת כי סוגיית הרכב הוועדה לבחירת שופטים עודנה במחלוקת. "אנו סבורים שניתן להגיע לפתרון שיבטל את הווטו שיש בידי נציגי בית המשפט העליון, יעניק לקואליציה יתרון בוועדה ויגביר גם את השפעת האופוזיציה. זאת בין היתר באמצעות מינוי נציגים מקצועיים מטעם הקואליציה", מסרו.
בפורום קראו לנשיא הרצוג "לאמץ עקרונות אלו, המשקפים לדעתנו פשרה ראויה שתגשים את היעדים העיקריים של הרפורמה, תיטיב מאד עם המשטר בישראל, תעניק מענה לדאגות שמביעים מתנגדי הרפורמה, ותשיב את האמון בין רשויות השלטון ובין כלל חלקי הציבור בישראל".
עוד ציינו כי "תקוותנו היא שהעברתו של מתווה פשרה מוסכם תסייע לריפוי האווירה הציבורית, ושהתיקון יאפשר התקדמות לקראת קבלת חוקה מוסכמת שתכלול גם מגילת זכויות. אנו מכבדים דעות אחרות ומחאה ראויה, אך במקביל מוקיעים התנהגות לא אחראית העלולה לפגוע בחוסנה ובשגשוגה של המדינה, בלכידות כוחות הביטחון ובאפשרות לבנות עתיד משותף טוב לכל חלקי החברה בישראל".
הודעת פורום קהלת הגיעה לאחר שאתמול במהלך הלילה אושרו בקריאה ראשונה שני חוקים שקידמה הקואליציה במסגרת המהפכה המשפטית: חוק פסקת ההתגברות וחוק הנבצרות, שעברו ברוב של 61 ח"כים.
הצעת חוק הנבצרות קובעת כי בג"ץ יוכל לבטל חוקים רק בהרכב מלא ובתמיכה של 12 מתוך 15 שופטים. במקרה של פסילת חוק – הכנסת תוכל לחוקק אותו שוב באמצעות פסקת ההתגברות, מבלי שבית המשפט יוכל לבטלו בשנית. באשר לחוק הנבצרות, ההצעה מבקשת לקבוע שראש הממשלה ייצא לנבצרות אך ורק על רקע אי-מסוגלות פיזית או נפשית, וקובעת מגבלות על אופן קביעת הנבצרות.
פורסם לראשונה: 22:01, 14.03.23