המבצע של מנגנוני הביטחון הפלסטיניים נגד ארגוני הטרור במחנות הפליטים בשומרון נמשך - וכעת גם החמושים מחריפים את התנגדותם, ומהומות פרצו בכמה מוקדים ברחבי הגדה. כך למשל, בטול כרם נרשמו היום (שבת) חילופי אש בין חמושים לכוחות הפלסטיניים, וגם שם וגם בג'נין התקיימו צעדות תמיכה בארגוני הטרור - לצד מהומות ושריפת צמיגים במחאה על פעילות המנגנונים. אנשי המנגנונים ירו רימוני הלם וגז מדמיע לפיזור הפגנת התמיכה בחמושים.
דובר חטיבת ג'נין, שמרכזת את ארגוני הטרור החמושים שפועלים במחנה, תקף את אנשי הרשות הפלסטינית, ומסר: "האם שלטון החוק אומר הריגת בני אדם בקרב עמנו? יהירותם של הרשות ושירותי הביטחון הביאה אותנו לנקודה זו. על הרשות לנקוט יוזמה לפתור את המשבר הנוכחי באמצעות הוצאת כוחות המנגנונים מג'נין".
מוקדם יותר היום איימו החמושים בטול כרם על אנשי הביטחון הפלסטיניים, כינו אותם "בוגדים" והזהירו אותם שימותו בשל מעשיהם. איומים, כאמור, נשמעו גם מחטיבת ג'נין. בנוסף, זוהתה מכונית תופת שיועדה להתפוצץ על אנשי המנגנונים בג'נין. בצה"ל, נדגיש, מאשרים כי הם מזהים חילופי אש בין המנגנונים לחמושים במחנה בטול כרם, וציינו כי פעילי הטרור זרקו מטענים ופתחו באש לעבר המוקטעה בג׳נין. ואולם, לפי צה"ל, המנגנונים עד כה נמנעים מלהיכנס לשטח מחנות הפליטים, ובעיקר משיבים אש מרחוק.
הרשות הפלסטינית, כך נראה, מנסה להשיב את המשילות במקומות שבהם איבדה אותה כמעט לחלוטין בשנים האחרונות, אחרי שארגוני הטרור צמחו בהם בצל ניסיונות עקביים להחליש את הרשות מצד ממשלות ישראל. ואולם, כעת פעילות המנגנונים נמצאת בנקודת שיא דווקא על רקע השימוש ב"מודל שכם" שהזכיר ראש המינהל האזרחי תת-אלוף הישאם איברהים בריאיון עם ynet. תכלית המודל היא שאחרי פעילות רציפה ואגרסיבית של צה"ל במקום מסוים – ובמקרה ההוא בעיר שכם – יוכלו להיכנס אליו מנגנוני הביטחון הפלסטיניים, ולייצר בו משילות.
איברהים הסביר אז: "זה מודל שבו המאמץ האזרחי ידע לקחת את ההישג הביטחוני ולשים אותנו במקום טוב יותר. היה מאמץ ביטחוני של שב"כ וצה"ל שחיסל למעשה את ההתארגנות שנקראה בזמנו 'גוב האריות'. הפעילות הביטחונית יצרה הזדמנות אזרחית. הכוונה היא שעל בסיס פעולות אזרחיות שעשינו מול המנגנונים, מול אישי ציבור ומול מעצבי דעת קהל - יצרנו מצב ביטחוני טוב יותר.
"חיזקנו את המושל ואת ראשי הכפרים ונתנו להם יותר סמכויות, כמו היתרים, בקשות מיוחדות, אישורי VIP. זה נתן להם יכולת לייצר משילות וסדר בלי לפגוע בחופש הפעולה של צה"ל בשכם ובמחנה בלטה. בפועל ייצרנו מחיר להפסד. אנשי שכם יודעים היום שיש להם מה להפסיד. אנחנו מבצעים תחקיר על מודל שכם ויש לנו כוונה לבדוק אם אפשר להעתיק אותו למקומות אחרים".
כעת, השימוש ב"מודל שכם" הוא עקב האירועים במזרח התיכון - אחרי שישראל פעלה במחנות הפליטים שוב ושוב מאז 7 באוקטובר 2023, חיסלה מאות מחבלים ועצרה עוד אלפים - מה שמאפשר לרשות הפלסטינית לפעול במקומות שאליהם לא נכנסה שנים, כמו מחנות הפליטים בג'נין ובטול כרם. כרגע ממתינים במערכת הביטחון לראות כיצד תשפיע פעילות המנגנונים על השטח עצמו, ובעיקר על התושבים בערים הפלסטיניות.
שמירת היציבות של הרשות הפלסטינית ומניעת קריסתה היא אמנם החלטת קבינט, אך עומדת בניגוד גמור לפעולות של השר בצלאל סמוטריץ' מולה בשלל נושאים. נזכיר כי סמוטריץ' ביקש ואף הטיל כמה פעמים סנקציות על בכירי הרשות הפלסטינית, קיזז את כספי הסילוקין ואף איים שלא להמשיך את השיפוי הכלכלי והמשפטי לבנקים ישראליים שדרכם מבצעים הבנקים הפלסטיניים העברות כספים. הצעד האחרון נמנע בינתיים בלחץ אמריקני.
סמוטריץ', מצידו, ממשיך בשלו בכל הקשור לבנייה בהתנחלויות - ובשבוע שעבר אכף לראשונה הפרות בנייה בשטח B בשמורה ההסכמית שבגוש עציון, דבר שלא קרה מעולם. כך, מצד אחד במערכת הביטחון פועלים לפי החלטת הקבינט ומייצבים את הרשות מתוך אינטרס ישראלי-ביטחוני - ומאידך שרי הקבינט פועלים בשלל דרכים לפגיעה ברשות.