זן האומיקרון ממשיך להתפשט ברחבי העולם, ומערים אתגרים לא רק על הרשויות בישראל: בארה"ב הודיע הערב (יום ה') הנשיא ג'ו ביידן כי על רקע העומסים הכבדים במתחמי הבדיקות בארצו, הוא יכפיל למיליארד את כמות הבדיקות המהירות שיספק בחינם לאמריקנים, וכי ישלח גם אנשי צבא נוספים כדי לתגבר את בתי החולים שקורסים תחת נטל האשפוזים הרבים. במקביל, המורים בצרפת, כמו בארץ, מתלוננים על כאוס בהנחיות שמשתנות מרגע לרגע – ופתחו בשביתה. בינתיים, באנגליה שמתמודדת עם מכת בידודים הוחלט לקצר את ימי הבידוד לנדבקים, משבעה לחמישה.
על המהלכים החדשים של הממשל הפדרלי בארה"ב הכריז הערב הנשיא ביידן בנאום שנשא מהבית הלבן: במסגרתם יישלחו עוד 1,000 אנשי צבא בעלי כישורים רפואיים לבתי חולים במדינות שבהן מצב התחלואה חמור ביותר, בנוסף לאנשי צבא ולרופאים ואחיות שהממשל כבר שלח בחודשים האחרונים לבתי חולים ברחבי ארה"ב. אף שזן האומיקרון נחשב לכזה שגורם למחלה קלה יותר מזנים קודמים של נגיף הקורונה, מומחי הבריאות מזהירים כבר זמן רב שקצב ההדבקה המהיר שלו עלול להביא להצפה של בתי חולים – וכך נראה שקורה בארה"ב: היא מדווחת כעת על שיא מאושפזים מאז פרוץ המגפה, יותר מ-133 אלף בבת אחת.
צוותי הרופאה יישלחו לשש מדינות שבהן המצב חמור במיוחד: מישיגן, ניו ג'רזי, ניו מקסיקו, ני יורק, אוהיו ורוד איילנד. שם מדווחים בתי החולים לא רק על תפוסה עצומה במחלקות, אלא גם על מחסור כבד של רופאים ואחיות, שרבים מהם נכנסו לבידוד כיוון שנדבקו בעצמם או שנחשפו לחולה מאומת. הצוותים יישלחו לתגבר בקבוצות של בין שבעה ל-25 איש.
ביידן הודיע גם כי הורה להכפיל את כמות ערכות בדיקות האנטיגן המהירות שהממשל מתכוון לספק בחינם לכל אמריקני שירצה בהן – מ-500 מיליון למיליארד. ביידן הכריז על המהלך הראשוני כבר בחודש שעבר, אך אתר האינטרנט שדרכו אמורים האמריקנים להזמין בדואר את הבדיקות טרם עלה לאוויר. כעת נמסר שהבדיקות הראשונות יהיו זמינות בשבוע הבא, ומשלוחים נוספים שלהן ייעשו זמינים בחודשים הקרובים. מומחים העריכו בחודש שעבר שהכמות הראשונית שהוכרזה – חצי מיליארד – לא תספיק כלל על מנת לעמוד בביקוש העצום לבדיקות בארה"ב.
לא רק בדיקות בחינם יספק ביידן לאמריקנים: הוא הודיע כי בשבוע הבא ממשלו יחשוף תוכנית לחלוקה בחינם של מסכות מסוג N95, בעלות יכולת הגנה גבוהה יותר ממסכות רפואיות רגילות. מוקדם יותר השבוע ציין הבית הלבן כי ברשות הממשל מאגר של כ-750 מיליון מסכות מסוג N95. המומחים לא בטוחים לחלוטין בנחיצות של המהלך הזה: הם אומרים כי המסכות הללו אמנם יעילות יותר, אך מנגד פחות נוחות, ולפיכך יש סיכוי רב יותר שמי שעוטה אותן לא יעשה זאת כנדרש, או לאורך זמן רב.
"המסכה הטובה ביותר היא זו שאתה עוטה וזו שאתה עוטה לאורך כל היום, שאתה יכול לסבול אותה במקומות סגורים", אמרה אתמול ד"ר רושל וולנסקי, מנהלת המרכזים האמריקניים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC). בדבריו הערב קרא ביידן לאמריקנים לעטות את המסכות במקומות סגורים, אף שהודה כי מדובר במטלה מתסכלת, "קוץ בתחת" כלשונו. ביידן שב וקרא לאמריקנים להתחסן, ואמר כי המגפה הנוכחית היא עדיין "מגפת הלא-מחוסנים".
מכה לביידן בעליון: חובת החיסונים הוגבלה
מסר מעט שונה השמיע היועץ הבכיר של ביידן למשבר הקורונה, ד"ר אנתוני פאוצ'י, שהזהיר ביום שלישי כי לאומיקרון יכולות הדבקה "יוצאות דופן וחסרות תקדים", ואמר כי "בסופו של דבר, הזן יגיע למעשה כל אחד". עם זאת, פאוצ'י הבהיר כי לחיסונים יש עדיין חשיבות רבה, ושהסיכוי לחלות באופן קשה מאומיקרון נמוך הרבה יותר עבור מי שקיבל את הזריקה: "חלק, אולי הרבה מהם (מהמחוסנים), יידבקו – אבל מאוד סביר שמצבם יהיה טוב, עם מעט חריגים, בהיבט של הימנעות מאשפוז ומוות".
בתוך כך, הערב הנחית בית המשפט העליון בארה"ב מכה קשה לאסטרטגיה של ביידן להגברת שיעור ההתחסנות בקרב האמריקנים, שרק 62% מהם קיבלו את כל המנות הדרושות: ברוב קולות ביטלו השופטים את חובת החיסונים שעליה הכריז ביידן בנובמבר על עובדים במגזר הפרטי, בחברות גדולות שבהן יותר מ-100 עובדים. הכלל נכנס רשמית לתוקף כבר ביום שני האחרון, ואמור היה להשפיע על כ-80 מיליון איש.
אולם הערב קבעו שופטי העליון כי החובה הזו מהווה הפרה של סמכויות הממשל, וכי היא פוגעת בצורה קשה מדי בחייהם ובתעסוקתם של המוני אמריקנים. בביטול החובה תמכו כל ששת השופטים השמרנים בעליון, ושלושת השופטים הליברלים נותרו בדעת מיעוט. נחמה מסוימת יוכל ביידן למצוא בפסיקה שנייה הערב של השופטים, שבה נקבע כי חובת החיסונים שחלה על אנשי רפואה מסוימים כן חוקית. בפסיקה הזו הצטרפו אל הליברלים שניים מהשופטים השמרנים, נשיא העליון ג'ון רוברטס והשופט ברט קבאנו.
תסכול, עייפות וכעס בצרפת
בינתיים בצרפת, על רקע השתוללות האומיקרון, נראה שבקרב האזרחים גובר כעת התסכול משינוי תכוף בהנחיות: היום נטשו את כיתות הלימודים עשרות אלפי מורים ברחבי המדינה, במחאה על הכאוס שלדבריהם מתחולל במערכת החינוך, ועל כך שהרשויות לא עושות לכאורה די על מנת להגן עליהם ועל תלמידיהם מפני הדבקה.
המורים שנטשו את הכיתות יצאו להפגנות ברחבי המדינה, וקראו קריאות מחאה כמו "תפסיקו את הזלזול" ו"נמאס לנו מהבדיקות". מורה אחד שהפגין בפריז נשא על עצמו שלט שבו נכתב: "מורה עצבני". גם הורי התלמידים מביעים תסכול מהשינויים התכופים בהנחיות: לזעם תרמו שני שינויים שבוצעו בדרישות הבדיקה לתלמידים, שבגרסתן המקורית פורסמו רק יום אחד לפני החזרה לבתי הספר בתום חופשת חג המולד.
"הגענו לרמה כזו של תסכול, של עייפות ושל כעס, עד שאין לנו ברירה אחרת אלא לארגן שביתה, שתשלח מסר חזק לממשלה", אמרה מנהיגת ארגון המורים בצרפת, אליזבת אלה-מורנו. בעצרות השונות נשמעו גם קריאות בגנות שר החינוך הצרפתי, ז'אן-מישל בלנקר, וכמה מהפגינים נשאו תמונות עם קריקטורות שלו, שעל אחת מהן נכתב: "בלנקר, אתה הנגיף". מוקדם יותר השבוע קרא שר החינוך הצרפתי להימנע משביתות כמו זו שנערכה היום: "אני יודע שזה קשה, אבל שביתה לא תפתור את הבעיות. אי אפשר לשבות נגד הנגיף".
ממשלתו של הנשיא עמנואל מקרון מתעקשת שלא לשנות את מדיניותה בכל הנוגע למערכת החינוך, ובמסגרתה כל תלמיד שנחשף לאדם שנדבק נדרש להיבדק שלוש פעמים. קורין קורבזי, אם לתאומים בני שבע, הביעה תסכול מהמצב שאליו נקלעה בשל ההנחיה הזו: "ילדיי ואני, נמאס לנו להיבדק יום אחרי יום", אמרה לסוכנות הידיעות רויטרס. "התחלנו לבדוק את נלסון ואת אלזה ביום שישי בגלל חשד לתוצאה חיובית בכיתה של נלסון – אז נבדקנו ביום שישי, ואז בשבת ובראשון – אבל אתמול קיבלנו מכתב מהמנהל שיש חשד לעוד מקרה בכיתה של אלזה... לעולם לא נראה את הסוף של זה".
לא מעט בתי ספר בצרפת נאלצו לסגור את שעריהם בעקבות קצב ההדבקה הגבוה: אתמול דיווחו רשויות הבריאות במדינה על שיא של קרוב ל-370,000 נדבקים ביממה, אם כי היום המספר שדווח היה נמוך הרבה יותר, אך עדיין גבוה למדי – 305,322. גם שר הבריאות הצרפתי, אולבייה וראן, הודיע הבוקר כי נדבק. בתי ספר רבים אחרים בצרפת ממשיכים לפעול, במיוחד כאלו שבהם לומדים ילדיהם של אנשי הרפואה.
המורים שמוחים כעת על מדיניות הממשלה מציינים כי הקורונה אינה הבעיה היחידה שעמה הם מתמודדים, ולדבריהם המשבר חשף הזנחה במערכת החינוך. "המגפה שפכה אור על מדיניות של הפחתה דרסטית באיוש הצוותים בחינוך הציבורי", טען המורה לורנס פוטאי. "אנחנו לא מפגינים נגד הווירוס. אנחנו מפגינים נגד מדיניות שמנסה ממילא לצמצם את הצוותים".
אנגליה מקצרת בידוד: "יש סימנים מעודדים"
מעבר לתעלה, בבריטניה, הודיע היום שר הבריאות הבריטי סג'יד ג'וויד על קיצור ימי הבידוד לנשאים באזור אנגליה, משבעה ימים לחמישה בלבד. מהלך דומה כבר הוכרז על ידי כמה מדינות בעולם, בראשן ארה"ב, וגם בישראל קיצרו השבוע את הבידוד, אם כי מעשרה ימים לשבעה. במסגרת ההנחיות החדשות באזור אנגליה, אדם שאובחן כחיובי לנגיף יוכל להשתחרר מהבידוד ביום השישי שלו, בתנאי שאובחן כשלילי בשתי בדיקות מהירות, ביום החמישי לבידוד וביום השישי.
גם בריטניה דיווחה בשבועות האחרונים על שיאי הדבקה, אולם כעת נראה שקצב ההתפשטות של הנגיף שם מאט מעט: הערב דיווחו הרשויות בממלכה על כ-109 אלף נדבקים חדשים ביממה, ירידה ניכרת מהנתון שדווח אתמול – כ-129 אלף נדבקים – וכ-24% פחות ביחס לנתון שנרשם לפני שבוע. למרות זאת, בריטניה מתמודדת כעת עם "מכת בידודים" שמשבשת את פעילות המשק: עובדים רבים אינם יכולים להגיע לעבודה, בהם עובדים בסופרים, מורים, ונהגים בתחבורה הציבורית.
שר הבריאות ג'וויד ציין בדבריו היום כי ההפחתה בהדבקה ניכרת בין היתר באזור לונדון, אולם באזורים אחרים ישנו חשש שקצב ההדבקה גובר. נתונים מעודדים מגיעים לדבריו מבתי החולים: הוא אמר שלמרות העומס הכבד שמורגש על מערכת הבריאות הבריטית – עם כ-17,000 חולי קורונה שמאושפזים רק באזור אנגליה – בגל הנוכחי של המגפה לא נרשם גידול במחלקות לטיפול נמרץ. ג'וויד הוסיף כי חיסונים, בדיקות וטיפולים תרופתיים ממשיכים להוות את הדרך הטובה ביותר "להגן על הבריאות שלנו ועל החירויות שלנו, בזמן שאנחנו לומדים לחיות עם הקורונה". הוא ציין שבריטניה נכנסת כעת לשנתה השלישית של המגפה, ושהנגיף "לא הולך להיעלם".
על רקע הזינוק בתחלואה, מדינות מעטות ביבשת פונות כעת למנה הרביעית של החיסון, אם כי בהיקף מצומצם הרבה יותר מישראל: הערב הודיעה ספרד כי תעניק אותה למי שנמצא בסיכון גבוה ביותר לחלות באופן קשה, לכאלו שסובלים ממערכת חיסון מוחלשת כמו חולי סרטן מסוימים ואנשים שעברו השתלות. ספרד הרחיבה גם את הזכאות למנה השלישית של החיסון לצעירים עד גיל 18, כאשר עד עתה רק בני 40 ומעלה היו זכאים שם לבוסטר. ספרד הצטרפה כעת לדנמרק, שהודיעה כבר אתמול כי תעניק את המנה הרביעית של החיסון לאוכלוסיות הפגיעות ביותר.
בהודעה הערב של הרשויות בספרד הייתה בשורה נוספת לתושבים: מעתה מחירן של בדיקות הקורונה המהירות יפוקח, ולא יוכל להיות גבוה מ-2.94 אירו, באופן שיקרב את מחירן לרמה הנהוגה במדינות אחרות באירופה. על רקע גל התחלואה הנרחב, ספרד התמודדה לכל אורך דצמבר עם מחסורים ספורדיים בבדיקות האנטיגן. הן נמכרות שם רק ברשתות הפארם, למרות קריאות של בעלי מרכולים וסופרמרקטים לאפשר גם להם למכור את הבדיקות.