צבא אוקראינה מסר בצהריים (יום שבת) כי כוחות רוסיים כבשו את פרבריה המזרחיים של מריופול הנצורה, שנמצאת תחת מצור כבר יותר משבוע ו-430 אלף תושביה סובלים מהיעדר חשמל, גז או מים. רוסיה השתלטה גם על העיר סברודונצק הסמוכה. מוקדם יותר אמרו המושלים של מחוזות קייב ודונייצק כי רוסיה ממשיכה לתקוף באזורים שמהם אוקראינה מנסה לפנות אזרחים דרך "מסדרונות הומניטריים". בחלקים נרחבים מדונייצק שולטים אמנם המורדים הפרו-רוסים, אך יש בו ערים שעדיין בשליטת אוקראינה - בהן מריופול.
"מטען הומניטרי נע לכיוון העיר", אמר מושל דונייצק, והוסיף כי "המצב מסובך וקשה ביותר, כי יש הפגזה מתמדת". לאורך היום מתנהלים קרבות בכמה מוקדים, בהם גם באזורים רבים מסביב לקייב, בעיקר בצפון-מערב הבירה. בצהריים אמר מושל קייב, אולכסיי קולבה, שהפינוי ממשיך: "ננסה להוציא אנשים כל יום, כל עוד אפשר לקיים הפסקת אש".
כך או כך, בקייב נערכים כבר ימים ארוכים לאפשרות של מצור, כשברקע ההערכות שאחרי שנכשלה בניסיון להשיג ניצחון בזק, רוסיה עברה לשיטת לחימה שבה נהגה בעבר גם בסוריה ובצ'צ'ניה: במסגרתה כוחותיה מכתרים ערים וכותשים אותן בהפצצות או בהפגזות ארטילריות, עד לכניעת תושביהן.
מוקדם יותר היום ממשלת אוקראינה מסרה שנפתחו כמה "מסדרונות הומניטריים" באוקראינה, כולל ממריופול שבדרום-מזרח המדינה, וסגנית ראש הממשלה, אירינה ורשצ'וק, הביעה תקווה שרוסיה תכבד את הפסקת האש. בימים האחרונים נעשו כמה ניסיונות לפתוח מסדרון הומניטרי ליציאת אזרחים מהעיר, שלפי הרשויות באוקראינה מצבה חמור ביותר, אך אלה לא צלחו. אתמול, למשל, מסרו הרשויות האוקראיניות שההפגזות בעיר נמשכו - ולכן לא ניתן היה לפתוח ממנה מסדרון הומניטרי ולחלץ תושבים שמתמודדים עם אסון הומניטרי של ממש. בעיר אזלו המזון והמים, וגם חשמל וחימום אין בה. הרשויות בעיר עדכנו כי עד עתה נהרגו בה 1,580 בני אדם, חלקם נקברו בקברי אחים.
נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי, טען בצהריים כי "הצבא הרוסי ספג את האבדות הכבדות ביותר בעשורים האחרונים. מוסקבה שולחת חיילים חדשים, כך שלאוקראינה אין זכות להנמיך את עוצמת הלחימה". הוא הוסיף שכוחותיו מקיימים באופן מלא את הפסקת האש במסדרון ההומניטרי במריופול, וקרא לכוחות הרוסיים לעשות את אותו הדבר. זלנסקי טען כי 31 בטליונים רוסיים (גדודים רוסיים שמתוגברים ביחידות הגנה אווירית, ארטילריה, הנדסה ועוד) הוצאו מכלל שימוש בלחימה.
זלנסקי הוסיף כי הוא הציע שהמשא ומתן עם רוסיה ייערך בירושלים, והביע תקווה שלראש הממשלה נפתלי בנט תהיה השפעה חיובית על המגעים. לדבריו, ישראל יכולה להציג ערבויות ביטחוניות לאוקראינים.
בתוך כך, נשיא צרפת עמנואל מקרון וקנצלר גרמניה אולף שולץ שוחחו גם היום עם פוטין ודרשו הפסקת אש. מקרון, נציין, הדגיש לאורך כל המשבר את החשיבות בשמירה על ערוצי תקשורת עם הרוסים - וקיים כבר תשע שיחות טלפון עם פוטין.
בלארוס: "לא נצטרף לפלישה"
משרד ההגנה הבריטי אמר הבוקר שעיקר הכוחות הרוסיים נמצאים במרחק של כ-25 ק"מ ממרכז הבירה. מעבר לקייב, הערים חרקוב, צ'רניהיב, סומי ומריופול עדיין מכותרות וסובלות מהפגזות רוסיות כבדות. הרשויות בסומי שבצפון-מזרח אוקראינה עדכנו כי הבוקר נפתח מסדרון הומניטרי ליציאה מהעיר, ושיירות החילוץ ייסעו לפולטאבה שבמרכז אוקראינה.
אחרי שאתמול האשימה אוקראינה שרוסיה ביימה מתקפה אוקראינית בבלארוס - כדי לגרור את המדינה למלחמה גם כן - הרמטכ"ל הבלארוסי אמר בצהריים כי אין לארצו תוכניות להצטרף לפלישה לאוקראינה. הוא טען שהכוחות שהצבא שולח לגבול נועדו להחליף את הכוחות שכבר מוצבים בו. גורם ביטחוני אוקראיני הזהיר שקייב "מגלה איפוק" כלפי בלארוס, למרות שהמדינה משמשת כנקודת שיגור למטוסים רוסיים ושממנה פלשו כוחות רוסיים לאוקראינה.
בינתיים, לטענת האוקראינים, רוסיה הפגיזה בית חולים אונקולוגי במיקולאייב. "רק חלאות יכולות לתקוף את החלשים", זעם ראש רשות הבריאות בעיר, מקסים בזנוסנקו. "המפלצות הפגיזו את בית החולים שמספק טיפול לחולי סרטן מכל אזור מיקואלייב. אם רוסיה רואה בחולי סרטן יריב שמהווה איום, היא לא רק חולה, היא כבר בייסורים. וזה הדבר היחיד שיכול לעודד אותנו בנסיבות האלה". הוא הוסיף שההפגזה לא גרמה לנזק משמעותי, ושבית החולים ממשיך לעבוד. שר הבריאות הבריטי, סג'יד ג'אוויד, האשים היום את רוסיה בפשעי מלחמה בעקבות מתקפות חוזרות ונשנות על מתקנים רפואיים - כשבין היתר הופגז גם בית החולים ליולדות במריופול, טענה שרוסיה הכחישה חרף הדיווחים שנהרגה ילדה בהפגזה.
בנוסף, אוקראינה טענה שהמסגד "הסולטן סולימאן" שבמריופול הופגז בזמן שהיו בו 86 אזרחים טורקים - בהם ילדים - שתפסו מחסה מההפצצות. התובע הראשי באוקראינה אמר היום כי לפחות 79 ילדים נהרגו מתחילת המלחמה, וכמעט 100 נפצעו. רוב הקורבנות, לדבריו, היו באזורי קייב, חרקוב, דונייצק, סומי, חרסון וזי'טומיר. הוא ציין כי המספרים צפויים עוד לעלות, ואמר שבסך הכול הופגזו 280 מוסדות חינוכיים ותשעה הושמדו לחלוטין.
סוכנות הידיעות הרוסית אינטרפקס דיווחה כי בסיס של חיל האוויר האוקראיני ליד העיר ואסילקיב שבמחוז קייב הושמד במתקפת טילים רוסית, שפגעה גם במחסן תחמושת שהיה במקום. משרד ההגנה במוסקבה מסר הבוקר כי מתחילת המלחמה השמיד הצבאי הרוסי 3,491 מתקני תשתית צבאיים אוקראיניים, והוסיף ש"כוחותינו ממשיכים את המתקפה באוקראינה בחזית רחבה".
רוסיה: "הדרישות שהצגנו לנאט"ו לא תקפות"
סגן שר החוץ הרוסי, סרגיי ריבאקוב, אמר היום שמוסקבה הזהירה את ארה"ב שהיא תראה במשלוחי נשק מערביים לאוקראינה כמטרות לגיטימיות. לדבריו, רוסיה מוכנה לחדש את שיחותיה עם ארה"ב - על אף שהיא לא רואה סימנים לכך שוושינגטון מוכנה להמשיך בדיאלוג על אוקראינה. הוא הוסיף כי הדרישות לערבויות ביטחוניות ששלחה רוסיה לארה"ב ולנאט"ו בחודש שעבר, לפני המלחמה, כבר אינן תקפות - שכן "המצב השתנה כעת לחלוטין".
בינתיים, גרמניה, בריטניה וצרפת אמרו כי המשא ומתן לחזרת ארצות הברית לסכם הגרעין עם איראן - שלפני הפלישה הרוסית לאוקראינה כמעט הושלם - עלול לקרוס בעקבות הדרישות החדשות של רוסיה. "אף אחד לא צריך לנסות לנצל את המו"מ כדי לקבל הבטחות שאינן קשורות אליו", מסרו בהצהרה משותפת. רוסיה, נזכיר, דרשה ערובות לכך שתוכל להמשיך בקשריה עם איראן חרף הסנקציות שהוטלו עליה בעקבות פלישתה לאוקראינה.
בבית הלבן טענו אתמול כי פוטין בחר בהסלמה של הלחימה בכל צומת דרכים שהייתה לו. "נתנו לפוטין כל נתיב יציאה אפשרי מהרגע הראשון, ונמשיך לעשות זאת", אמר סגן דוברת הבית הלבן אנדרו בייטס. "אבל פוטין הוא היחיד שיכול להחליט לעשות זאת. עד כה, בכל הזדמנות שניתנה לו לרדת מהעץ, הוא המשיך במקום זאת בכל העוצמה קדימה. כעת ברור יותר ויותר שזו הסלמה בלי יעד סופי. האכזריות הבלתי-צפויה שלו, שבאה על חשבון העם הרוסי, ועל חשבון כוחותיו המדוכדכים, מביאה אסון על ארצו".
אתמול הכריז נשיא ארה"ב ג'ו ביידן על סנקציות נוספות נגד רוסיה, שמטרתן לדבריו "למחוץ" עוד יותר את כלכלתה המרוסקת. הסנקציות, שסוכמו יחד עם שאר מעצמות ה-G7 – קנדה, יפן, גרמניה, צרפת, איטליה ובריטניה – יכללו את שנמוך יחסי המסחר עם רוסיה, באופן שיאפשר להטיל מכסים גבוהים על ייבוא סחורות ושירותים ממנה. ביידן אמר גם שיטיל סנקציות שיאסרו על ייבוא יהלומים, מאכלי ים ומוצרי אלכוהול מרוסיה. לפי הערכות הבית הלבן, העיצומים הללו ישללו מרוסיה הכנסות של כמיליארד דולר בשנה. ביידן הודיע כי יאסור גם על חברות אמריקניות לייצא לרוסיה מוצרי יוקרה, כמו מכוניות פאר ותכשיטים, פריטים ששווי המסחר בהם מדי שנה עומד על כחצי מיליארד דולר. בבית הלבן ציינו כי הצו שעליו יחתום ביידן יאסור כל השקעה עתידית מצד ארה"ב בכל מגזר כלשהו בכלכלה הרוסית.
ביידן הזהיר גם את פוטין מאפשרות של שימוש בנשק כימי נגד אוקראינה, על רקע האזהרות שהשמיעו בסוגיה בארה"ב ובמערב בימים האחרונים, ואמר שבמקרה כזה רוסיה תשלם מחיר כבד עוד יותר. עם זאת, גם הפעם שב ביידן והדגיש כי אין בכוונת ארה"ב להתערב ישירות בעימות הצבאי: הוא הזהיר שבמקרה כזה תפרוץ מלחמת עולם שלישית.
"ראש העיר מליטופול נחטף"
בינתיים, רשת BBC דיווחה הבוקר כי המצב בצ'רניהיב הנצורה שבצפון אוקראינה מחמיר גם כן מדי יום. העיר, שמתמודדת עם הפגזות והפצצות אוויריות מתמשכות, סובלת ממחסור באספקת גז, מים וחימום - והמלאים שאנשים צברו ייגמרו בקרוב. חשמל זמין באזורים בודדים בלבד בעיר, וברובה אין אור או תקשורת. העיר, שבה מתגוררים בימי שגרה כ-300 אלף תושבים, מוקפת בכוחות רוסיים וספגה נזקים כבדים במלחמה.
תמונות לוויין שהתפרסמו אתמול העידו על כך שהשיירה הצבאית הרוסית הענקית סמוך לקייב, שהשתרכה לאורך 65 ק"מ, החלה להתפזר – ימים ארוכים אחרי שנתקעה במרחק של כמה עשרות ק"מ מהבירה. מהתמונות עלה כי השיירה, שכוללת טנקים, נגמ"שים, משאיות, משאיות דלק וארטילריה, החלה להתפרס מצפון-מערב לקייב, סמוך לנמל התעופה אנטונוב (הוסטומל). בתמונות נראו יחידות משוריינים מתמרנות בערים הסובבות את שדה התעופה, ובמקביל נראו כוחות שהתמקמו ביערות שמצפון לשדה התעופה כשהם תופסים עמדות ירי.
הבוקר נשמעו פיצוצים בערים מיקולאייב בדרום אוקראינה, דניפרו במזרחה וקרופיבניצקי שבמרכזה. דניפרו, העיר הרביעית בגודלה באוקראינה, הותקפה אתמול בפעם הראשונה מאז הפלישה - ולפי הרשויות, אדם אחד נהרג בתקיפות שאירעו סמוך לגן ילדים ובניין מגורים.
גם בחרקוב, העיר השנייה בגודלה באוקראינה, הלחימה נמשכת: ראש העיר שבצפון-מזרח המדינה דיווח אתמול כי היא נתונה ל"הפגזה בלתי-פוסקת", ולדבריו 48 בתי ספר בעיר נהרסו בתקיפות. רוסיה טענה אתמול שכבשה את העיירה וולנובאחה שבדרום-מרכז אוקראינה. כמו כן, אתמול, אחרי שבמשך זמן רב מיקדה רוסיה את מתקפותיה בדרום אוקראינה ובמזרחה, לצד ניסיון לכתר את הבירה קייב עם קרבות שהתחוללו בפרברים של העיר, כוחותיו של פוטין הפציצו גם אתרים ויישובים במערב אוקראינה - אזור שדרכו זורמים כעת המוני פליטים בדרך אל פולין ושכנותיה.
אוקראינה טענה אמש כי הרוסים "חטפו" את ראש העיר מליטופול, גם היא בדרום-מזרח המדינה, שנכבשה על ידי צבא פוטין בתחילת השבוע שעבר. משרד החוץ האוקראיני טען שהרוסים חטפו את ראש העיר איוואן פדורוב אחרי שהואשם על ידם באופן כוזב במעשי טרור, וטענו כי מדובר בפשע מלחמה על פי אמנת ז'נבה. בעקבות החטיפה התקיימו היום הפגנות במליטפול, עיר קטנה בדרום-מזרח אוקראינה שהייתה מהראשונות שנפלו בידי הרוסים. בעקבות החטיפה נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי האשים את הרוסים ב"מעבר לשלב חדש של טרור". היום הוא קרא לרוסיה לשחרר מיד את ראש העיר, ואמר ששוחח בנושא עם מנהיגי גרמניה וצרפת.