חוזרים לקיבוץ שהפך לסמל ההפקרה: בפעם הראשונה מאז טבח 7 באוקטובר, החליטו בקיבוץ ניר עוז להקים אותו מחדש. במסמך שפרסמו היום (שני) כתבו כי "מתוך הכאב הבלתי נתפס על שעברנו ועודנו עוברים, ותוך קריאה לממשלה להשיב מיד את כל החטופים כתנאי הכרחי ובסיסי לתקומתנו, ברור לנו כי הניצחון האמיתי והיחידי לצד השבת יקירינו הוא הקמתו של קיבוץ ניר עוז . מחדש – חזק יותר, מיטבי יותר וגדול יותר. חברי ניר עוז החליטו: קיבוץ ניר עוז יקום מחדש".
"בבניית קיבוץ ניר עוז מחדש ייבחנו חוסנה ויכולת תקומתה של מדינת ישראל", הוסיפו. "על כן, על הממשלה להבטיח בנייה מלאה ומיטבית של הקיבוץ, תוך גילוי נדיבות, רוחב לב, ורצון כן ואמיתי להביא לתקומת ניר עוז. לצד ההקמה מחדש, חובתנו לשמר את הזיכרון והמורשת, ולהנציח את סיפורי הגבורה בקיבוץ ניר עוז למען הבטחת זיכרון המקום ואנשיו לדורי דורות".
הם ציינו כי "לצד הגבורה שגילו כל תושבי ניר עוז בעת הטבח, יהיו מי שלא יוכלו וירצו לשוב ולהתגורר בניר עוז בצל הטראומה והאובדנים האישיים שחוו. אנשים אלו הם בשר מבשרנו, ומהווים חלק מהותי מהקהילה. אנו תובעים מהמדינה לקדם פתרונות עבור מי שלא יוכל לשוב, בד בבד וכחלק בלתי נפרד מתהליך הקמת הקיבוץ והקהילה מחדש. דלתנו תישאר פתוחה עבורם לשוב לניר עוז בעתיד אם רק יוכלו לעשות זאת. אנחנו מחויבים למאבק לשחרור חברינו, יחד עם החובה לשוב הביתה ולהתחיל מחדש".
בשבוע שעבר התקיימה אסיפה של כלל חברי הקהילה, עם שורה של יועצים ובעלי תפקידים, והציגו לתושבים טיוטה של הצהרת כוונות שבימים הקרובים תובא להצבעה של חברי המשק. המסמך כלל שורה של שאלות לחברים: האם בכוונתם לשוב לקיבוץ או לא? האם היו רוצים להעתיק את מקום הקיבוץ למקום אחר או לשקם את הקיים שבו התרחש הנורא מכל? כיצד הם רואים את עצמם חיים בניר עוז בצל האירועים שהיו? ושאלות נוספות שנוגעות לעתיד הקיבוץ.
רוב חברי ניר עוז מתגוררים כיום בשכונת כרמי גת שבקריית גת, ורבים מהם כבר הודיעו כי אין בכוונתם לשוב לקיבוץ, לפחות כשמדובר במשפחות שכולות, משפחות חטופים, וזוגות צעירים עם ילדים קטנים שחוו טראומה קשה. ניר עוז הוא אחד מסמלי ההפקרה של 7 באוקטובר - אז נכבש הקיבוץ על ידי מאות מחבלים, שטבחו בתושבים באין מפריע.
כשכוחות צה"ל הגיעו לקיבוץ בשעות הצהריים, כבר לא היה את מי להציל. אף לא כדור אחד של צה"ל נורה בניר עוז שהופקר לחלוטין. התוצאות טרגיות ובלתי נתפסות: 57 נרצחים, מתוכם 7 לפחות שנחטפו מביתם בחיים ונרצחו בשבי. 20 חטופים חיים ו-9 חללים שגופותיהם עדיין מוחזקות בידי חמאס. 76 נחטפו באותו בוקר, ומתוכם 40 נשים וילדים חזרו בעסקה לפני כמעט שנה. שבע גופות חללים הוחזרו לארץ במסגרת מבצעי חילוץ צבאיים.
כחלק מניצני השיקום של ניר עוז, בשבוע שעבר הגיע לסיור בקיבוץ מ"מ יו"ר מינהלת תקומה ומנכ"ל משרד רה"מ, יוסי שלי, שנפגש עם התושבים, ההנהגה המקומית והאזורית. "התקיים שיח ביחד עם מנהלי הקהילה, נציגי המועצה ונציגי התושבים אשר העלו את צרכיהם הנוכחיים ושיתפו בתהליך תכנון תכנית השיקום שלהם, אותה הם עתידים להביא בקרוב לאישור מנהלת תקומה", נמסר ממינהלת תקומה.
בתוך כך, מחר צפוי להתקיים ביקור מעניין בקיבוץ ניר עוז. אחרי שנה וחודש מיום הטבח, שר האוצר בצלאל סמוטריץ', שנעתר לבקשת הקיבוץ ואישר כי יגיע לביקור במקום היום. בניגוד לשר האוצר ויו"ר הציונות הדתית, עד היום, 402 ימים לטבח, ראש הממשלה בנימין נתניהו לא הגיע לקיבוץ שהופקר במשמרתו.