בצל המשא ומתן המתקדם לעסקת חטופים, ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש אמש (שני) עם אדם בוהלר, שליחו המיועד לענייני בני ערובה של נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ. בתוך כך, משלחת ישראלית מקצועית בהשתתפות נציגי המוסד, שב"כ ואמ"ן הגיעה לקטאר כדי לדון בעסקה.
המשלחת הישראלית בדרג מקצועי, כך לפי גורם רשמי ששוחח עם סוכנות הידיעות רויטרס, נמצאת בדוחא לטובת שיחות עם המתווכים הקטארים על "הסוגיות שנותרו" במגעים להסכם. לפי הגורם, השיחות מתמקדות כעת בגישור על הפערים בין ישראל לחמאס בעניין העסקה שהציע נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ב-31 במאי.
מוקדם יותר אתמול, גורם מדיני בכיר חשף בשיחה עם ynet כי "המטרה היא להגיע להסכם על שחרור חטופים עד סוף החודש". לדבריו, "כל הפרטים בהסכם כבר ברורים, כאשר המחלוקת העיקרית היא על מספר החטופים שישוחררו בשלב הראשון של העסקה". הפערים מבחינת מספר החטופים שישוחררו, כך לפי הגורם, הם משמעותיים מאוד, ונחשפו לראשונה ב-ynet: חמאס מסכים לשחרור של מעט חטופים, בעוד ישראל דורשת מספר כמעט כפול של חטופים שישוחררו. "כרגע המו"מ מתרכז על עניין מספר החטופים וזהותם", הוא מסכם.
המסר מטראמפ - והלחץ של צה"ל על חמאס
על רקע המגעים המתקדמים, נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ התייחס אמש לעסקת חטופים אפשרית, ואמר: "אנחנו עובדים קשה מאוד כדי להחזיר את החטופים, לעזור לישראל ולמזרח התיכון". טראמפ הוסיף כי שוחח עם בנימין נתניהו, וציין: "הייתה לנו שיחה טובה מאוד. דיברנו על מה שהולך לקרות, ואני אהיה זמין מאוד ב-20 בינואר, ואנחנו נראה. כידוע, נתתי אזהרה שאם עד אז החטופים לא יחזרו הביתה, שערי הגיהינום ייפתחו - ובצורה חזקה מאוד".
טראמפ אמר עוד כי היועץ לביטחון לאומי שבו בחר, מייקל וולץ, מעורב במגעים: "שאלתי איפה הדברים (עומדים), מייק וולץ עושב עבודה נהדרת, הוא היה מעורב מאוד". הנשיא הנבחר נשאל גם על כוונתו ב"השלכות מהגיהינום", והשיב בקצרה: "הם יצטרכו לקבוע את זה. זה לא יהיה נעים".
במקביל, נראה כי כחלק מאסטרטגיית הפעלת הלחץ על חמאס, בצה"ל נערכים להחזרת אוגדה 98 המובחרת לפעילות ברצועת עזה, לאחר שזו פעלה בדרום לבנון בשלושת החודשים האחרונים. דובר צה"ל הודיע כי הכוחות "השלימו את משימתם בגזרה הצפונית ביום רביעי האחרון, לאחר כשלושה חודשים של לחימה ממושכת במעוזי הטרור של חיזבאללה ומשימת ההגנה לאחר הסכם הפסקת האש".
כוחות האוגדה נערכים למשימה הבאה בגזרת עזה - שאותה עזבו לטובת הלחימה בצפון. תחת אוגדה 98, נציין, התבצעו רוב מבצעי צה"ל לחילוץ חטופים, חיים ומתים, ועל כן ניתן לראות במהלך איתות לארגון הטרור.
ישראל "קרובה מאי-פעם" לעסקה
גם שר החוץ גדעון סער ושר הביטחון ישראל כ"ץ נפגשו ביחידות עם שליחו של טראמפ לעניין השבויים והנעדרים. פגישותיהם עם בוהלר התקיימו בנוכחות גל הירש, מתאם השבויים והנעדרים. היועץ האמריקני ביקש לשמור על דיסקרטיות מוחלטת במהלך הפגישות עם השרים.
אתמול בבוקר, שר הביטחון ישראל כ"ץ השתתף בדיון של ועדת החוץ והביטחון, ואמר בדיון סגור כי להבנתו ישראל "קרובה מאי-פעם" לעסקת חטופים נוספת, וכי "עדיף לדבר כמה שפחות בנושא". כשנשאל על-ידי ח"כ גדי איזנקוט מהמחנה הממלכתי אם זו תהיה עסקה כוללת או בשלבים, השיב כ"ץ כי העסקה תהיה בשלבים - ובכך אישר זאת לראשונה.
לדבריו, "ציר פילדלפי וטריטוריית נצרים לא יהוו מכשול לביצוע העסקה, יש התגמשות אצל חמאס בעניין הזה. יהיה רוב גורף בקבינט ובממשלה להסכם". במהלך הישיבה, יו"ר הוועדה יולי אדלשטיין החליט לקטוע את השיח על עסקת חטופים - מאחר שחברי הוועדה החלו להפנות שאלות לשר הביטחון כ"ץ, והוא שיתף פעולה והשיב להם. זה נמשך עד שח"כ אדלשטיין עצר הכול ואמר להם: "תפסיקו לדבר על הנושא הזה. זה רק גורם נזק".
מוקדם יותר, בכיר בחמאס אמר לערוץ הסעודי "א-שרק" בעילום שם כי "אנחנו קרובים מתמיד לעסקה ולהפסקת אש, אם ראש ממשלת ישראל נתניהו לא ישבש את ההסכם". לדבריו, חמאס וסיעות נוספות גילו "גמישות רבה" בהסכמה להפסקה הדרגתית של המלחמה ולנסיגה על-פי לוח זמנים מוסכם. הוא קרא לממשל האמריקני להפעיל לחץ על נתניהו כדי להשלים את המהלך. הבכיר הדגיש כי הפלגים לא יוותרו על הדרישות המרכזיות: "ההסכם חייב להוביל להפסקת המלחמה לצמיתות, לנסיגה מוחלטת מרצועת עזה, להחזרת העקורים ולסיום עסקת חילופי שבויים מכובדת". לדבריו, מתווכים בינלאומיים פועלים להגברת המגעים כדי להגיע להסכם, אך המליצו להימנע מחשיפת פרטי העסקה בשלב זה כדי "לא לתת לנתניהו תירוצים להתחמק".
פורסם לראשונה: 23:05, 16.12.24