גורמים אמריקנים שעודכנו במשא ומתן על עסקת חטופים שמתנהל בקטאר, לשם הגיעה שלשום המשלחת הישראלית, הביעו אמש (שבת) סקפטיות בעניין ההתקדמות - ואמרו כי "נתקשה להגיע לעסקה עד 20 בינואר", מועד השבעתו לנשיאות של דונלד טראמפ. למרות הפסימיות, ואחרי שחמאס פרסם סרטון מהשבי של התצפיתנית לירי אלבג, הגורמים הבהירו: "המאמצים נמשכים".
הוריה של לירי אלבג אחרי הסרטון של בתם מהשבי: "שהצוות לא יחזור בלי עסקה"

לדברי האמריקנים, בדוחא מדווחים על סקפטיות ועל פערים גדולים מדי, שמקשים להגיע לעסקה בדד-ליין הנקוב. טראמפ, כזכור, שיגר איום לחמאס בחודש שעבר, וטען כי "אם החטופים לא ישוחררו לפני 20 בינואר 2025, התאריך שבו אני אושבע בגאווה, יהיו השלכות מהגיהינום במזרח התיכון ולאלה שאחראים לביצוע הזוועות האלה נגד האנושות". הסקפטיות המדווחת חריגה למדי, שכן האמריקנים תמיד העדיפו להקרין אופטימיות לאורך המשא ומתן, אך הפעם נראה שכל העוסקים במלאכה מהצד האמריקני סקפטיים.
לצד זאת, גורם אמריקני אמר שאולי הסקפטיות היא דווקא סימן טוב, שכן בכל פעם שבה הנושאים והנותנים חשבו שזה יכול לעבוד - המגעים נכשלו. בתוך כך, שליחו של ביידן למזרח התיכון ברט מקגורק אמור להצטרף לשיחות בדוחא, כנראה כדי לעשות מאמץ עילאי ובכל זאת לסגור עסקה לפני השבעת טראמפ.
בתגובה לסקפטיות האמריקנית, בכירים בישראל אמרו כי "עדיין יש אפשרות להגיע לעסקה", הגם שאין ודאות. גורם ישראלי טען כי "יש התקדמות, אבל זה ייקח עוד זמן. אין דרך לחזות את התוצאה של המו"מ". בנוסף, בישראל רואים בפרסום הסרטון של לירי, בעיתוי הנוכחי, לוחמה פסיכולוגית של חמאס ומניפולציה על דעת הקהל, שנועדה "לסחוט" מישראל עוד ויתורים.
אלמוג מאיר ג'אן בעצרת למען שחרור החטופים
(צילום: מטה המשפחות להחזרת החטופים והנעדרים)

4 צפייה בגלריה
 מחאה בדרך בגין להשבת החטופים לאחר קבלת אות חיים מלירי אלבג
 מחאה בדרך בגין להשבת החטופים לאחר קבלת אות חיים מלירי אלבג
הפגנה בשער בגין, אמש
(צילום: יאיר שגיא)
המשלחת הישראלית, שמורכבת מאנשי מוסד, שב"כ ואמ"ן, הגיעה ביום שישי בבוקר לדוחא - אך את המנדט לקיום השיחות קיבלה רק אחר הצהריים בהתייעצות הטלפונית שקיים ראש הממשלה מביתו. נתניהו "אישר את המשך מאמצי המו"מ", והעניק לצוות מנדט שמאפשר התקדמות. ואולם, יש עדיין פערים - גם אם בישראל מדברים על "התקדמות איטית".

הפערים, וקריאת הוריה של לירי: "לא לחזור בלי הסכם"

הפערים בין הצדדים נוגעים לכמה סוגיות, אך המטרידה ביותר היא מספר החטופים שישוחררו בעסקה. חמאס מוכן לשחרר מספר קטן מאוד של חטופים חיים, ובנוסף מסרב לתת מראש רשימת שמות, בעוד ישראל עומדת על כך כבסיס להתקדמות. לפי שעה, הפער בין מספר החטופים שחמאס מוכן לשחרר למספר שישראל דורשת לשחרר בפעימה ההומניטרית הינו גדול יחסית. כמו כן, קיימות מחלוקות בעניין סיום המלחמה והנוכחות הצבאית בציר פילדלפי ובמסדרון נצרים.
בתוך כך, שירה ואלי אלבג, הורי התצפיתנית החטופה לירי, הגיבו אמש על הסרטון שלה מהשבי, לאחר ששוחחו עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ועם שר הביטחון ישראל כ"ץ. "דרשנו מראש הממשלה ושר הביטחון שצוות המו"מ לא יחזור בלי הסכם", אמרו.
שירה אלבג ביקשה לפנות לציבור: "עם ישראל היקר, קיבלנו היום אות חיים מלירי. סרטון שלנו קשה לראות. זאת לא לירי שאנחנו מכירים. רה"מ דיבר איתנו, נשיא המדינה, הרמטכ"ל, שר הביטחון, ואמרנו להם שיעשו עסקה. זה הזמן. יש את לירי ועוד 99 חטופים שצריכים לחזור הביתה במהרה. דרשנו מרה"מ ושר הביטחון שצוות המו"מ לא יחזרו בלי הסכם. הבנו מדבריהם שהם מוכנים לעשות הסכם ולהחזיר את כל החטופים והחטופות הביתה".
4 צפייה בגלריה
 מחאה בדרך בגין להשבת החטופים לאחר קבלת אות חיים מלירי אלבג
 מחאה בדרך בגין להשבת החטופים לאחר קבלת אות חיים מלירי אלבג
(צילום: מאיר תורג'מן)
4 צפייה בגלריה
הפגנה בתל אביב
הפגנה בתל אביב
ההפגנה ליד הקריה
(צילום: REUTERS/Kai Pfaffenbach)
אמה של לירי פנתה לבתה: "אני רוצה להגיד ללירי, אם היא רואה את זה: אנחנו נלחמים עלייך, אנחנו לא מוותרים עלייך ואת חוזרת הביתה בחיים. נכון שקשה שם, ונכון שאת סובלת, אבל את חוזרת הביתה בחיים. אמא ואבא מבטיחים לך - ואנחנו מקיימים הבטחות. זה יקרה עוד מעט, בעזרת השם זה יקרה עוד מעט. תאמיני בזה, אנחנו לא מוותרים, אל תוותרי גם את שם, תמשיכי להילחם ולשרוד. את חזקה ומסוגלת. אנחנו פה נלחמים עלייך. אני אוהבת אותך כל כך ומתגעגעת מאוד ומחכה לחיבוק איתך".
אביה של לירי פנה גם הוא לבתו: "לירי, כשאת שומעת אותנו תמסרי לכולם שכל המשפחות הופכות עולמות ורוצות את הילדים בבית, ואנחנו נילחם עד החזרת כל החטופים - החיים לשיקום והנרצחים והחללים לקבורה ראויה. תהיו חזקים. עוד קצת ובקרוב תהיה עסקה".

סבה של התצפיתנית: "איבדתי אמון במנהיגים"

כחלק ממוקדי ההפגנות הרבים ברחבי הארץ, מאות השתתפו אמש בעצרת קהילות ניר עוז ובארי בכרמי גת. בין הדוברים היה שאול לוי, סבה של התצפיתנית נעמה לוי שנחטפה מבסיס נחל עוז יחד עם לירי אלבג. הוא תקף את הממשלה והביע אכזבה וייאוש מכך שהחטופים לא הוחזרו שנה ושלושה חודשים מפרוץ המלחמה:
"אני שואל את עצמי, איך הבאנו את עצמנו למקום הנורא הזה כשכל מוצאי שבת מתכנסים מאות אלפי אנשים בכיכרות ושומעים את אותם דברים שנוח לנו להקשיב להם: 'תוקם ועדת חקירה ממלכתית', 'להציל את החטופים והחטופות', 'להחליף את ההנהגה הפוליטית והביטחונית', 'להקדים את הבחירות'. והתשובה כבר מהדהדת בין שרי הממשלה: 'תוקם ועדת חקירה ממשלתית ולא ממלכתית', 'נקדם את חוק ההשתמטות', 'נפרק את מערכת המשפט'. וכל זה מדוע? כי נתניהו עסוק במניפולציות והישרדות.
סבה של התצפיתנית החטופה נעמה לוי נואם בעוטף
(צילום: דוברות ניר עוז)

4 צפייה בגלריה
הפגנה בתל אביב
הפגנה בתל אביב
(צילום: REUTERS/Kai Pfaffenbach)
"עד מתי? אדם אחד נוהג בנו כאילו היינו חדלי אישים. אדם אחד מחליט מתי ייסעו לקטאר או לקהיר, מי ייסע, מה מותר יהיה לומר, ולמי מדווחים. אדם אחד. איבדתי אמון במנהיגים ובעומד בראשם. אני רוצה בהחלפתכם. אני אלחם כל עוד נשמה באפי כדי שנצא מחושך לאור. ואתה ראש הממשלה, זכרך כבר נצרב לדראון עולם בהיסטוריה של עמנו, ושמך יימחה לעולמי עלמיא, אבל קודם תציל את מי שנותר מבין החטופים, החיים והמתים. זו חובתך העליונה ואין בילתה! הפקרת אותם ב-7 באוקטובר ואתה ממשיך להפקיר אותם גם עכשיו.
"אני מתעורר כל בוקר ונחרד מההכרה כי נתניהו לא רוצה לסיים את הסיפור. אני חש רגשות של אשמה נוראה כלפי נעמה נכדתי. ואני זועק: לא בגדתי בך! שנה ושלושה חודשים אני מסתובב כארי בסוגר ולא יודע את נפשי מרוב חרדה. שואל את עצמי למה אינני מצליח להגיע אלייך ולהציל אותך. זה מטריף אותי! ואת נמקה ומאבדת תקווה ומושפלת במאורות חמאס ועוברת בגופך ובנפשך מעשי זוועה. וכשלרגע יש בך את צלילות הדעת את תוהה: 'מה? עד כדי כך הפקירו אותנו?'".
בין מאות המשתתפים בעצרת משפחות החטופים בצומת שער הנגב (הקשתות) אמרה ימית אשכנזי, אחותה של דורון שטיינברכר המוחזקת בידי חמאס: "אמרנו כל כך הרבה פעמים - תחתרו כבר לעסקה - והנה אנחנו מבינים שאין אפילו רשימות של החטופים ומצבם. אמרנו כל כך הרבה פעמים שכל יום בשבי הוא סכנת חיים, והנה אנחנו רואים את המחיר הנורא של חיי אדם. לא רק החטופים, גם החיילים האמיצים. הימים עוברים, המשפחות קורסות, הם גוססים שם, וממשלת ישראל אדישה לאזרחיה הגוססים. אדישה אלינו".
עדינה בר שלום, כלת פרס ישראל ובתו של הרב עובדיה יוסף, הוסיפה: "עם ישראל כולו איתכם. אבי כתב בספריו פסק הלכה: על מדינת ישראל לפעול בכל הכלים על מנת להחזיר את בנינו ובנותינו הביתה. זהו מבחן שאסור לנו להיכשל בו. במקרים של פיקוח נפש מותר וצריך לשלם כל מחיר. חיי אדם דוחים את כל המצוות שבתורה. אסור לנו להסס ולחכות כשמדובר בפדיון שבויים. תצילו את מי שעוד נותר להציל".
מיצג חטופים בהפגנה ליד הקריה
(צילום: ליאור שרון)

במקביל, בכיכר החטופים בתל אביב התקיימה העצרת השבועית. יונתן דקל חן, אביו של שגיא דקל חן החטוף, פנה לראש הממשלה: "בנימין נתניהו, הגענו לנקודת אל-חזור היסטורית. אנחנו יכולים מצד אחד להשאיר את כל החטופים למות בעזה ואולי יום אחד להחזיר אותם בארונות. ואפשרות שנייה, ואני מאמין שאתה מסוגל, שתעלה לרגע הזה ותשריין את מקומך כמנהיג דגול שהציל לא רק את 100 החטופים והחטופות אלא את כל עם ישראל מסף פילוג בלתי הפיך ויגון בלתי נגמר".
מישל אילוז, אביו של גיא אילוז, אמר כי הוא "משוכנע שבשבועות הקרובים תיסגר עסקה חלקית, שתחזיר חלק קטן מהחטופים. שלא תבינו לא נכון, כל חטוף שחוזר הוא עולם ומלואו. יותר מזה, אני מוכן שגיאצ'וק שלי יחזור אחרון, אבל רק שיבטיחו לי שהוא יחזור ויתחילו להוציא אותם משם! יש לנו הזדמנות, אולי אחרונה, להחזיר את כולם הביתה. יש לנו את האולטימטום של טראמפ, אסור לאבד את ההזדמנות הזאת שתחזיר את כולם הביתה".
יעל אלכסנדר, אימו של עידן אלכסנדר, סיפרה כי לפני חודש נפגשה עם נתניהו: "הוא אמר לי אז ש'בשלו התנאים לעסקה'. אבל אם הם אכן בשלו, מדוע היא לא מתממשת? היא צריכה להתממש מחר! עכשיו! החטופים שמוחזקים כבר 456 ימים במנהרות חשוכות הומניטריים כולם, ולא יכולים להמתין עוד. אומרים לנו שיש חלון הזדמנויות עכשיו, ואסור לנו להחמיץ אותו". דני מירן, אביו של עמרי מירן, התייחס ליציאת המשלחת הישראלית לקטאר: "במידה שלא ניתן לה המנדט שעליו אני מדבר זה זמן רב, השלוחים יחזרו פעם נוספת עם הזנב בין הרגליים. המנדט הנדרש פשוט מאוד. על ראש הממשלה לומר לחברי המשלחת צאו בשלום לדרככם, הכול פתיר, קחו את הזמן, אתם לא חוזרים עד שלא עולה עשן לבן".
פורסם לראשונה: 21:28, 04.01.25