מפלגת השלטון של דרום אפריקה, "הקונגרס הלאומי האפריקני" (ANC), נמצאת בדרך לאובדן הרוב המוחלט שלה בפרלמנט – כך עולה מתוצאות חלקיות וממדגמים שפורסמו היום (ה'), יממה אחרי ההצבעה בבחירות, שכבר עכשיו נחשבות לדרמטיות ביותר שנערכו במדינה מאז תום האפרטהייד. מספירת 27.2% מהקלפיות עולה כי לעת עתה השיגה "הקונגרס הלאומי", ששולטת בדרום אפריקה מאז 1994, רק 42.5% מהקולות – ולא תצליח לחצות את רף 50 האחוזים.
פירוש התוצאות אמנם איננו שה-ANC מאבדת את השלטון, משום שכעת היא תוכל להקים ממשלת קואליציה עם כמה מפלגות קטנות יותר, אבל הוא משקף את המיאוס ההולך וגדל כלפיה בציבור. מאז עלייתה לשלטון לפני 30 שנה, בהובלת גיבור המלחמה באפרטהייד נלסון מנדלה, השיגה המפלגה באופן עקבי רוב מוחלט בפרלמנט, ובבחירות הקודמות, ב-2019, עמד שיעור התמיכה בה על 57.5%. סקרים לקראת הבחירות שנערכו אתמול אותתו כי היא בדרך לאבד את הרוב המוחלט ואת שלטון היחיד, וההתממשות המסתמנת שלהם היא רעידת אדמה בפוליטיקה המקומית.
מספירת יותר מרבע מהקלפיות עולה כי למקום השני מגיעה מפלגת האופוזיציה הראשית, "הברית הדמוקרטית" (DA), עם 25.4% מהקולות, ולמקום השלישי מפלגת השמאל הקיצוני "לוחמי החופש הכלכלי המרקסיסטים" (EFF), עם 8.8%. המפלגה החדשה MK שהקים הנשיא לשעבר ג'ייקוב זומה, שעזב את "הקונגרס הלאומי האפריקני" ב-2018 אחרי שהסתבך בשלל שערוריות, נושפת בעורפה עם 8.4%. הקולות הראשונים להיספר היו ברובם מאזורי פריפריה, שבהם ה-ANC חזקה יחסית, ובהמשך צפויות להגיע תוצאות רבות יותר מהמרכזים האורבניים, שבהם היא נחשבת חלשה יותר.
בהנחה שמפלגת השלטון אכן תפסיד את הרוב המוחלט שלה, הדבר עשוי להוביל לשבועות וחודשים של חוסר יציבות פוליטית, ובתוך "הקונגרס הלאומי" היא עשויה להביא לקריאת תיגר על הנהגתו של הנשיא סיריל רמפוזה.
השאלה הגדולה היא עם מי תנסה כעת ה-ANC להקים את הקואליציה. אפשרות אחת היא לחבור ל-DA, שנחשבת ידידותית לשווקים ולכן ללא ספק תתקבל על-ידיהם באהדה, ואפשרות אחרת היא לשלב כוחות עם ה-EFF וה-MK, שנחשבות פופוליסטיות יותר ותומכות בהלאמה של בנקים ומכרות. בין "הקונגרס הלאומי" לשתי המפלגות הללו יש דמיון מסוים בהיבטי מדיניות, אבל שתיהן מובלות על-ידי מנהיגים שהסתכסכו עם הנהגת ה-ANC. גם משא ומתן עם "הברית הדמוקרטית" צפוי להיות מאתגר, משום שהמפלגות חלוקות מאוד בעמדותיהן בסוגיות שונות, ויש ביניהן דם רע.
התוצאות הסופיות צפויות להתפרסם לכל המאוחר ביום ראשון, אבל עשויות להיחשף עוד לפני כן. בינתיים עוקבים אזרחי דרום אפריקה בנשימה עצורה אחר הספירה, בידיעה שייתכן כי ארצם ניצבת בפני שינוי היסטורי. על העניין העצום בבחירות מעיד שיעור ההצבעה, שהגיע ל-70% לעומת 66% לפני חמש שנים. המונים יצאו להצביע ועמדו זמן רב בתור גם בקור ובגשם.
בעצרת הנעילה: דגל פלסטין גדול
ה-ANC עלתה לשלטון בדרום אפריקה ב-1994 כשהיא נושאת את דגל השחרור מהאפרטהייד, המשטר הגזעני שבמסגרתו שליטיה הלבנים של המדינה גזלו את אדמותיהם של שחורים, השאירו אותם עניים וחסרי השכלה והטילו עליהם הגבלות תנועה קשות. בשנותיה הראשונות בשלטון פעלה הממשלה לתיקון העוולות והביאה חשמל, מים ושיכון הגון יותר למיליונים, אבל בעשור האחרון ניכר כי התנופה שלה הולכת ודועכת.
אף שדרום אפריקה נחשבת למדינה המפותחת ביותר ביבשת ולכלכלה הגדולה ביותר בה היא סובלת מבעיות קשות: שיעור האבטלה עומד על 32%, יותר מחצי מתושביה חיים בעוני, והיא סובלת מהפסקות חשמל תכופות ומליקויים קשים בתשתיות כמו כבישים, מערכות ביוב ובתי ספר. היא מתמודדת גם עם שיעורים גבוהים של פשיעה אלימה ועם שחיתות פושה, שהובילה לחקירות נגד אישים רבי-עוצמה כמו הנשיא לשעבר זומה ויו"ר הפרלמנט לשעבר נוסיווייה מפיסה-נקקולה.
ה-ANC, יצוין, היא אותה מפלגה שממשלתה הובילה בחודשים האחרונים את התביעה נגד ישראל בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג בדרישה לעצור את המלחמה בעזה, לכאורה משום שישראל מבצעת בפלסטינים רצח עם. ביטוי לתמיכה העיקשת של ה-ANC בפלסטינים ניתן גם השבוע בעצרת בחירות ענקית שלה ביוהנסבורג, שבה נשאו המשתתפים דגל פלסטין גדול. מבקרי המפלגה, גם בישראל, טוענים כי עיסוקה בסכסוך הישראלי-פלסטיני הוא דרך להסיח את דעת הקהל ממחדליה בבית.
אף שה-ANC חווה ירידה מתמשכת בפופולריות שלה, תרחיש שבו היא לא תהיה המפלגה הגדולה ביותר בפרלמנט ולא תשב בממשלה נחשב בלתי-סביר לחלוטין, משום שעד כה שום כוח פוליטי אחר לא הצליח לבסס עצמו כתחליף מובהק לה, ומאוכזביה מפצלים את קולותיהם בין שלל מפלגות אופוזיציה. אמנם 80% מאוכלוסיית דרום אפריקה הם שחורים, אך יחד עם זאת המדינה מורכבת גם מקבוצות אתניות רבות, ועובדה זו משתקפת יותר ויותר במפה הפוליטית, שהולכת ונעשית מגוונת. בבחירות הנוכחיות התמודדו כבר יותר מ-50 מפלגות, המספר הגדול אי פעם, ורובן צפויות לזכות לשיעור תמיכה נמוך ביותר, שאינו מותיר מפלגה שתוכל לקרוא תיגר על "הקונגרס הלאומי האפריקני".
הערב הודיעה "הברית הדמוקרטית" (DA), ששוב הגיעה למקום השני בבחירות, כי תעשה כל שביכולתה כדי למנוע הקמה של ממשלת קואליציה של ה-ANC עם ה-EFF או ה-MK. בכירה במפלגה, הלן זילה, אמרה כי קואליציה כזו תהיה "אסון לדרום אפריקה" ותפגע קשות בכלכלה. זילה אמרה כי ה-DA אינה מנהלת כרגע משא ומתן עם שום גורם, וכשנשאלה איזו קואליציה עשויה מפלגתה לקדם השיבה: "הציפייה שלי היא שהמפלגה שלי תבחר באפשרות הכי פחות גרועה". יצוין כי מנהיג המפלגה, ג'ון סטינהייזן בן ה-48, לא שלל לאחרונה את האפשרות של הקמת קואליציה עם ה-ANC.
ה-DA ניסתה בשנים האחרונות להתנער מתדמיתה כמפלגה המייצגת את המיעוט הלבן הפריבילגי, אבל גם ההבטחות של סטינהייזן שיפעל למען אזרחי דרום אפריקה בלי יוצא מן הכלל לא הצליחו למשוך אליה די מצביעים שחורים. סטינהייזן הזהיר בחודשים האחרונים שוב ושוב כי ה-ANC ומפלגת השמאל הקיצוני EFF מתכננות להקים יחד קואליציה אחרי הבחירות, אפשרות המעוררת דאגה רבה בצמרת הכלכלית של דרום אפריקה ובקרב המיעוט הלבן, משום שה-EFF מבטיחה בין השאר להלאים תעשיות ולהחרים אדמות של לבנים.