נשיא איראן איברהים ראיסי הגיע היום (ד') לביקור רשמי בדמשק ונפגש עם נשיא סוריה בשאר אסד – הביקור הראשון של נשיא איראני במדינה מאז פרוץ מלחמת האזרחים שם בשנת 2011. התקשורת הממלכתית בסוריה הדגישה כי הביקור נועד להדק את שיתוף הפעולה בין שתי בעלות הברית – שיתוף פעולה שמדאיג מאוד את ישראל ולפי דיווחים גורר תקיפות חוזרות ונשנות של צה"ל בעומק סוריה.
טהרן, נזכיר, המשיכה לסייע לאסד לאורך כל שנות מלחמת האזרחים, גם בשנים שבהן איבד את השליטה ברוב שטחי ארצו ונראה כמי שמשטרו מט ליפול. הרפובליקה האיסלאמית ושליחיה, בהם חיזבאללה, מילאו לצד רוסיה תפקיד מרכזי בשינוי המגמה במלחמה לטובתו של אסד, וכעת הוא נהנה שוב מריבונות על רוב שטחי סוריה. גם בידודו המדיני בעולם הערבי הולך ומתפוגג, ועוד ועוד מדינות מחדשות את קשריה עם דמשק. בקרוב היא צפויה להתקבל מחדש לפעילות בליגה הערבית, שממנה הושעתה ב-2011.
ראיסי הגיע לסוריה לביקור בן יומיים בראש משלחת של פוליטיקאים ואנשי כלכלה רמי-דרג. בנמל התעופה הבינלאומי בדמשק קיבל את פניו שר הכלכלה הסורי, סאמר אל-חליל, ומשם המשיך נשיא איראן לפגישה עם אסד בארמון. התקשורת הסורית דיווחה כי בפגישתם אמר לו ראיסי: "ממשלת סוריה ואנשיה עברו קשיים גדולים. היום אנחנו יכולים לומר שהתגברתם על הקשיים האלה וניצחתם, למרות האיומים והסנקציות שהופנו נגדכם".
הנשיא האיראני האחרון שביקר בסוריה היה מחמוד אחמדינג'אד, ב-2010, ולפיכך ראיסי הוא הראשון לעשות זאת זה 13 שנה. במהלך ביקורו במדינה הוא צפוי לפקוד אתרים הקדושים לשיעים ואת קבר החייל האלמוני, המוקדש לחיילים הסורים שנהרגו בקרבות.
השרים מדלגים בין דמשק, ריאד וקהיר
ביקור ראיסי בסוריה בא כאמור בשעה שמשטר אסד נהנה מפריחה מדינית. בין המדינות שהחלו לשקם את הקשרים איתו בחודשים האחרונים נמנות גם מצרים וסעודיה, הנחשבות באופן מסורתי ליריבותיה של איראן, ושתיהן שלחו לאחרונה את שרי החוץ שלהן לביקורים רשמיים בדמשק. נוסף על כך באפריל הגיע שר החוץ הסורי לביקור בריאד, ובכך היה לשר החוץ הראשון של אסד שמבקר בסעודיה מאז ניתוק היחסים בין השתיים ב-2012.
ההתפתחויות הללו מצטרפות להכרזה הדרמטית שמסרו לפני חודשיים איראן וסעודיה – מי שהייתה התומכת הראשית של המורדים נגד אסד – ולפיה החליטו לחדש את היחסים ביניהן אחרי שבע שנים של נתק. במסגרת חידוש היחסים התחייבו השתיים לפתוח מחדש את השגרירויות שלהן זו אצל זו. תהליך הפיוס בין טהרן לריאד עשוי להביא לרגיעה במדינות שונות במזרח התיכון, שבהן תמכו השתיים בצדדים יריבים הנלחמים זה בזה, בכלל זה בסוריה ובתימן.
מטרה מרכזית אחת בביקורו של ראיסי בדמשק היא להדק את שיתוף הפעולה הכלכלי בין סוריה לאיראן. כמו דמשק, גם טהרן נתונה לסנקציות מערביות כבדות, ואת מצוקתה מכבידות עוד יותר עשרות שנים של ניהול כושל. המטבע האיראני, הריאל, צנח השנה לשפל של כל הזמנים, ובעוד שבשנת 2015, סביב החתימה על הסכם הגרעין בין איראן למערב, נסחר דולר אחד תמורת 32 אלף ריאל, הרי שבפברואר השנה, כחמש שנים אחרי קריסת ההסכם הזה, הוא נסחר סביב 600 אלף ריאל.