לאחר חודשים של עבודה והכנת תוכנית לאומית לשיקום וחיזוק הצפון והצגת התשתית הנדרשת להשבת רבבות התושבים העקורים לבתיהם, אמרו הערב (חמישי) ראשי הרשויות מיישובי קו העימות שהם מאוכזבים וזועמים. במהלך כל היום הם המתינו לדבריהם לפגישה עם שר האוצר סמוטריץ' כדי לדון בתוכנית שהייתה אמורה לעלות על שולחן הממשלה, אך לבסוף תדחה.
ביום ראשון נחשף ב-ynet כי אנשי משרד האוצר הודיעו כבר לראשי הרשויות ולפרוייקטור הצפון אליעזר צ'ייני וצוותו כי אין בכוונת שר האוצר סמוטריץ' להכניס את התוכנית שהכינו לבקשת ראש הממשלה נתניהו אל חוק התקציב, אלא להקצות לה רק מסגרת תקציבית לא מוגדרת.
בפועל גילו לתדהמתם היום כי הכספים שאמורים היו לקבל, מיועדים לכלל יישובי הצפון. "זו בושה וחרפה, שברו את הכלים ובכל מיני שקרים שהמציאו הודיעו לנו שהתקציב מיועד לכל הצפון ויפוזר מכרמיאל וחיפה ואפילו זכרון יעקב ואור עקיבא. בשום פנים ואופן הם לא חלק מקו העימות הסמוך לגבול לבנון", הסביר גבי נעמן, ראש המועצה המפונה שלומי שבגליל המערבי.
גם הוא, כמו שאר ראשי הרשויות ובהם משה דוידוביץ, יו"ר פורום קו העימות וראש המועצה האזורית מטה אשר, גיורא זלץ מגליל עליון, מוטי בן דוד ממעלות-תרשיחא, אנואר עמאר מחורפיש, אורי קלנר מהגולן ונוספים עמדו הערב בפתח משרדו של שר האוצר וציפו לפגישה שנקראו אליה לדבריהם.
הם נתקלו בו כשהוא יוצא במהירות ממשרדו, והסביר להם כי הוא ממהר לישיבת הממשלה להציג את הצעת התקציב. "בושה וחרפה ששר אוצר לא ידע לכבד ראשי רשויות שעומדים בחזית ומייצגים את הממשלה ומדיניות הממשלה", אמר נעמן. לדבריו, "כך לא מתנהגים לראשי הרשויות ולתושבים בצפון שאנחנו הנציגים.
"כשפגשנו אותו טען שהגיע למשרדו רק כדי לפגוש את הדרוזים. משרד האוצר מבקש לפגוע בישובי קו העימות המפונים ואנחנו יוצאים למאבק נגד שר האוצר וראש הממשלה ואנחנו נשיג את המטרות שלנו בסופו של יום. אני מתקשה להאמין שגם ראש הממשלה וגם שר האוצר מבקשים להתעלם מהסבל של שנה גירוש מהיישובים שלנו. אם כך הם רוצים, שיאמרו זאת בבירור בתקשורת".
יו"ר פורום קו העימות משה דוידוביץ התקשה הערב לעצור את זעמו ואכזבתו נוכח התנהלות הממשלה ומשרד האוצר. הוא הסביר כי המתין עם חבריו מיישובי "קו הנסיגה הישראלית מאוקטובר 2023" כדי לוודא שתקציב השיקום יועבר כפי שסוכם עמם, אך "לאחר יום שלם של מטחים כבדים לצפון כולל הרוגים, יצא שר האוצר ממשרדו ולא ישב עם ראשי הרשויות שנותרו ללא מענה, והמשיך הלאה לדרכו". דוידוביץ אומר כי "מישהו כאן התבלבל והחליט לזנוח את 70 אלף התושבים העקורים מביתם והמצויים במלחמת הישרדות למעלה משנה. לא נשלים עם המצב בו לא יהיה תקציב ראוי לצפון - לאחר שנה של מלחמה שעדיין נמשכת".
גורמים בלשכתו של שר האוצר סמוטריץ' טוענים מנגד כי הצגת המציאות בידי ראשי הרשויות מקו העימות הצפוני מנותקת מהאמת. לדבריהם, כלל לא נקבעה להם ישיבה עם שר האוצר והם לא תיאמו זאת. לדברי אנשי לשכתו הודיע סמוטריץ' בשעה 17:15 כי עצר את מרתון הדיונים בממשלה ויצא למשרד האוצר לפגישות עם ראשי הרשויות בצפון וראשי הרשויות הדרוזיות לקראת התקציב, אך ראשי הרשויות מהצפון כלל לא התייצבו לפגישה וכשהגיעו, הוא נאלץ לצאת ולשוב להציג את תוכנית התקציב בפני שרי הממשלה שהמתינו לו.
הגרסה הזאת התקבלה בעלבון בקרב ראשי הרשויות שמציגים את העובדות אחרת: "קיבלנו שיחת טלפון ממנכ"ל משרד האוצר ובה ביקש מאיתנו להגיע למשרד האוצר, ושם נאמר לנו שיקבל אותנו ישראל מלאכי, יועצו הקרוב של שר האוצר ובהמשך גם סמוטריץ' יפגש איתנו", טוען נעמן. לדבריו, הם המתינו במשרדו של מלאכי כחצי שעה ומשלא הגיע נשלחה אליהם "פקידה או רפרנטית שביקשה לשוחח איתנו כי מלאכי לא מוכן להגיע. הבהרנו שאין לנו עניין לדבר איתה אלא עם הגורמים שאיתם עמדנו בקשר מזה חודשים".
מוטי בן דוד, ראש עיריית מעלות תרשיחא, הציג גם הוא את האירועים בדיוק כמו חבריו ראשי הרשויות. "אחרי חצי שעה אמרו לנו לרדת לשר האוצר אבל כשירדנו למשרדו, לא הצלחנו לפגוש אותו", מספר בן דוד.
רק אתמול איבדה עירו את אחד מתושביה שנרצח מירי חיזבאללה ו-13 נפצעו ופונו לבית חולים. הוא מסביר כי "מהבוקר עזבנו את הערים שלנו בגבול לבנון ויצאנו לירושלים והותרנו גזרה בוערת כדי לדאוג שיישובי קו העימות יקבלו את מה שמגיע להם על מנת שנוכל להחזיר את התושבים המפונים הביתה ולדאוג שהצפון יפרח מחדש ולקחת אותו למקום אחר. בפועל עד עכשיו לצערי הרב לא קיבלו אותנו".
לדבריו, ראשי הרשויות המומים מהיחס שאותו קיבלו הערב: "אנחנו מבקשים שהמדינה תקבל החלטה אסטרטגית שהצפון יהיה על המפה. מי שלא מבין שצפון חזק, זו מדינת ישראל חזקה טועה. לא נתנו לנו לפגוש את השר ולא לומר את דברינו. אפילו כבוד מינימלי כזה לא זכינו לקבל. מגוחך שבסכום המיועד הם רוצים לפזר להרבה יישובים ובמקום להביא שיקום ופיתוח, יתנו דמי כיס".
בני בן מובחר, יו"ר מועצת מבואות חרמון ויו"ר אשכול גליל מזרחי, הוסיף כי "התחושה שלי היא שאנחנו צריכים לחשב מסלול מחדש, וכנראה שהמסלולים של הידברות ושל שיחות אלגנטיות ומנומסות, זה לא מה שמבינה הממשלה הזאת. הממשלה הזאת, אם היא יכולה לזרוק את החקלאים כמו שהיא זורקת אותם, לזרוק את אנשי העסקים ואת התיירנים בגליל, ומנגד לקחת סכומי כסף מטורפים שהיא משקיעה אותם השד יודע איפה. אנחנו פתאום שומעים שרוצים להרחיב את הקשת בתוך ההחלטה הזאת של מעבר לתשע קילומטר. מה קרה לשר האוצר? איך הוא יכול להסכים עם זה? יש החלטה של אפס עד תשע, וכשהוא נצמד להחלטה זה גם מגן עליו. הרי מה יקרה אם הוא יפתח את מעבר לאפס עד תשע, יהיו עליו בג"צים. אז תצמד לחוק".