המגעים להסדרה מתקדמים, וישראל וארה"ב כבר החליפו טיוטות של הסכם הפסקת האש בלבנון. במקביל, עמוס הוכשטיין, שליחו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן לאזור, החליף טיוטות עם ראש ממשלת לבנון נג'יב מיקאתי ועם יו"ר הפרלמנט נביה ברי. בצל ההתקדמות המשמעותית לעבר הסדרה בלבנון: הקבינט המדיני-ביטחוני מתכנס הערב (ראשון) לדיון ראשון לאחר פיטוריו של יואב גלנט ועם שר הביטחון החדש ישראל כ"ץ.
3 צפייה בגלריה
(צילום: ABIR SULTAN/AFP, Alex Brandon/AP, Susan Walsh/AP, Alexander Scherbak, Reuters, דובר צה"ל)
הקבינט צפוי לדון בכל הנושאים שעומדים על הפרק ולקבל עדכונים על המגעים להסדרה בלבנון, סוגיית השו"ן (שבויים ונעדרים) והסוגיה ההומניטרית, על רקע דרישת ממשל ביידן לשיפור משמעותי בהכנסת הסיוע ההומניטרי לעזה תוך 30 יום – אחרת ארה"ב עלולה להטיל אמברגו נשק על ישראל.
באשר למאמצי ההסדרה, גורמים שמעורבים בנושא אומרים שיש התקדמות משמעותית בשיחות, וקיים סיכוי לא רע שמתקרבים להסכם. לדבריהם, ניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות ארה"ב עוזר – כי כל הצדדים מבינים שהאינטרס של ממשל ביידן ושל טראמפ הוא שהמלחמה תיגמר לפני השבעתו של טראמפ ב-20 בינואר, ועוד לפני החורף.
השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר המריא אמש לארה"ב כדי להיפגש עם בכירים בבית הלבן, אחרי שביקר בשבוע שעבר גם ברוסיה במטרה לקדם בתיווכה הפסקת אש במזרח התיכון, בדגש על הזירה הצפונית של ישראל מול חיזבאללה.
3 צפייה בגלריה
רון דרמר בביקור בארה"ב
רון דרמר בביקור בארה"ב
השר דרמר. ביקר בחשאי במוסקבה, ונפגש עם בכירים בבית הלבן
( ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP)
כחלק מהמאמץ הישראלי לסגור את כל החזיתות, ביקר השר דרמר לפני כמה ימים בחשאי במוסקבה. בישראל מבינים שלרוסיה יש השפעה על חיזבאללה, סוריה ואיראן - ומוסקבה רוצה בהפסקת אש. ישראל מבקשת לקבל ערבויות גם מרוסיה שלא תאפשר הברחות של נשק מסוריה ללבנון - כדי למנוע את התחמשות החיזבאללה.
ההסכם המתגבש כולל שורה של עקרונות, שלפיהם חיזבאללה ייסוג מצפון לליטאני. צה"ל יישאר ב-60 הימים הראשונים בקו הכפרים הראשון וימתין שצבא לבנון ישמיד את כל תשתיות חיזבאללה במרחב שנותר בין הגבול לליטאני - ואחרי 60 ימים ייסוג לקו הכחול.
ההסכם כולל פירוט של מנגנון האכיפה של הפסקת האש. ישראל עומדת על כך שיישמר לה חופש פעולה צבאי אם המנגנון ייכשל, והיא זו שתזהה הפרות. חופש הפעולה הזה מופיע במכתב צד שנלווה להסכם.
מקורות המקורבים לחיזבאללה אמרו היום ל"אל-חדת'" הסעודי כי ארגון הטרור מסכים לסגת צפונית לליטאני, אך דוחה תנאי אחד – חופש התנועה הישראלי בלבנון. "חיזבאללה מסכים לרוב התנאים שהוצהרו ומסכים לא להתחמש שוב", הוסיפו המקורות.
גורמים ישראלים שמעורים בנושא אמרו כי "חייבים לסגור את הפרצה של הברחות הנשק. אם לא, אז לא עשינו שום דבר, וחיזבאללה יתעצם מחדש". הם הבהירו כי "אין לנו מטרה להשמיד את חיזבאללה כמו שחיסלנו את החמאס. אנחנו עם הישגים מדהימים מול חיזבאללה, וטוב מאוד שלא הייתה הסדרה לפני שהשגנו את המטרות שלנו".
מתחם טרור בתוך בית קברות: תיעוד מלבנון
(צילום: דובר צה"ל )

3 צפייה בגלריה
תיעוד סורי מתקיפה ישראלית באזור א-סידה זינב שבאזור הכפרי של דמשק
תיעוד סורי מתקיפה ישראלית באזור א-סידה זינב שבאזור הכפרי של דמשק
תיעוד מתקיפה באזור דמשק, היום. "חייבים לסגור את הפרצה של הברחות הנשק"
לדבריהם, "ההסדרה תאפשר לתושבים לחזור בבטחה. ברור לנו שהם יחזרו רק אם באמת יראו ביטחון ולא יהיה חיזבאללה שיכול לצלוף בהם. אפשר להגיע לזה בהסדרה. בינתיים אנחנו מכים בהם, כמו שהיה גם היום בסוריה". הם הוסיפו כי "יש לנו מטרה להשמיד את היכולות הצבאיות של חמאס בעזה. על זה לא נתפשר, כי זה מקרין על כל הזירות. מי שמציע שנוותר באופן זמני - זה מופרך. ניסינו בעבר והמציאות יותר חזקה".
לגבי מנגנון האכיפה - מתקיים דין ודברים בין ישראל לארה"ב לוודא את מידת יעילותו, ואת חופש הפעולה של ישראל. "זה לא אומר שאנחנו צריכים להיות בתוך לבנון, אבל בסוף צריך שתהיה לנו יכולת אכיפה ויכולת פעולה, ואני סמוך שיהיה לנו", אמר אחד מהגורמים.
בישראל אומרים כי "נתניהו וטראמפ רואים עין בעין ורוצים את אותו הדבר: סיום של המלחמה בכל החזיתות, אך סיום שייגמר בניצחון מוחלט". במקביל, השר דרמר אמור להיפגש עם הנשיא הנבחר ואנשיו ולדון איתן בשני נושאים: איך מבטיחים שאיראן לא תהיה גרעינית, ואיך מממשים את תוכנית הנורמליזציה עם סעודיה. דרמר יציג לטראמפ מידע מודיעיני עדכני על התקדמות תוכנית הגרעין האיראנית. "טראמפ נחוש לעצור את איראן בשלב הראשון בסנקציות, אך המסר הישראלי הוא שחייבים להציב אופציה צבאית אמינה, שרק היא תזיז את האיראנים", אמרו גורמים ישראלים.
גורם ישראלי הדגיש את העובדה שנתניהו שוחח שלוש פעמים עם טראמפ בימים האחרונים, והוסיף כי "אנחנו מתואמים עם טראמפ ורואים איתו עין בעין".