שרת ההגירה של דנמרק לשעבר, אינגה סטויבר, שנודעה כמי שבימיה בתפקיד נקטה מדיניות הגירה נוקשה, נידונה היום (ב') ל-60 ימי מאסר בגין פרשת "הכלות הילדות", שבהן הורתה להפריד זוגות של מבקשי מקלט שבהם לפחות לאחד מבני הזוג טרם מלאו 18. סטויבר טענה להגנתה כי עשתה זאת מחשש שחלק מהזוגות נישאו במסגרת נישואים בכפייה, אבל בית המשפט המיוחד שדן בעניינה לא השתכנע.
סטויבר, אשת ימין, כיהנה כשרת ההגירה מטעם המפלגה הליברלית בשנים 2019-2015, והיא נחשבת לאחד המוחות הראשיים שמאחורי מדיניות ההגירה הנוקשה שאימצה דנמרק באותן שנים. במסגרת המדיניות ההיא הותר למשל לרשויות להחרים ממבקשי מקלט תכשיטים וחפצי ערך אחרים שהביאו עמם, כדי לעזור לממן את שהותם במדינה.
הפרשה שבה הורשעה סטויבר כעת החלה בשנת 2016, כאשר בני זוג מבקשי מקלט מסוריה התלוננו לנציב תלונות הציבור כי הופרדו ונשלחו לשני מרכזים נפרדים למבקשי מקלט. במסגרת אותה מדיניות הופרדו 23 זוגות של מבקשי מקלט, בעיקר מסוריה. רוב הנשים בקרב הזוגות האלה היו בנות 17-15, ואילו הגברים היו בני 32-15.
סטויבר הסבירה כי הנהיגה את המדיניות השנויה במחלוקת בשל החשש שחלק ממערכות היחסים בין הזוגות האלה הושתתו על נישואים בכפייה, אף שכל הנשים שהיו בנות פחות מ-18 טענו כי נישאו מרצון. בדנמרק, יצוין, אסורים נישואים לפני גיל 18. על כל פנים, הנציבות שאליה נעשתה הפנייה פתחה בחקירה, והיא קבעה כי אין ספק שהמדיניות שהנהיגה השרה היא הפרה של החוק. מדיניות ההפרדה הופסקה חודשים אחדים אחרי שהחלה.
בית המשפט שהכריע בעניינה של סטויבר הוא בית משפט מיוחד להדחות, זה העוסק בתיקיהם של שרי ממשלה המואשמים בהפרת החוק. הוא מתכנס רק לעתים נדירות, והפעם התכנס אחרי שהפרלמנט הדני הצביע בעד העמדתה של סטויבר לדין. הוא מורכב מ-15 שופטי עליון ומ-15 חברים שממנה הפרלמנט. כל השופטים, פרט לאחד, הסכימו שיש להרשיע את סטויבר, ולשרה לשעבר אין אפשרות לערער על ההחלטה. היא הורשעה כי הפרה ביודעין את חוקי ההגירה וכי הוליכה שולל ארבע פעמים ועדות של הפרלמנט כשהעבירה להן מידע על מדיניות ההפרדה.
"אני מאוד מאוד מופתעת", אמרה היום סטויבר, שקיבלה פרחים מתומכיה אחרי ההודעה על הפסיקה. "אני חושבת שהערכים הדניים הפסידו היום. רציתי, ואני עדיין רוצה, להגן על הילדות האלה. אני הולכת לשאת את עונשי בראש מורם". לפי שעה לא ברור אם היא תישלח לכלא או שיוצמד לה אזיק אלקטרוני ויותר לה לרצות את העונש בבית. סטויבר מכהנת כחברת פרלמנט גם כיום, וכעת יוכלו המחוקקים להחליט אם יותר לה להמשיך לכהן.
הפעם האחרונה שבה נאלץ בית המשפט להדחות של דנמרק להתכנס הייתה ב-1995, אז נידונה שרת המשפטים לארבעה חודשי מאסר על תנאי בעקבות פרשה שבה מנעה מפליטים מסרי לנקה להביא לדנמרק את משפחותיהם. מאז הקמתו ב-1849 דן הפרלמנט רק בחמישה מקרים, וזה של סטויבר הוא השישי. התיק שלה הוא השלישי שמסתיים בהרשעה.