שר המשפטים יריב לוין פרסם אמש (שבת) פוסט ארוך שבו טען כי שופטי בג"ץ לא הותירו לו ברירה - וכשחייבו אותו למנות נשיא לבית המשפט העליון תוך חודש, הם חייבו אותו לפעול כדי להשיב את סמכויות הממשלה. הוא מתייחס בכך לכוונתו לחוקק את שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים. לפני הקפאת המהפכה המשפטית עברה הצעה בקריאה ראשונה ואושרה בוועדת חוקה, כך שהיא מוכנה לקריאה שנייה ושלישית. זמן קצר אחרי שפרסם את הפוסט הארוך, הוא מסר הודעה נוספת, לפיה, לדבריו, כדי למנוע פיצוץ "הצעת הפשרה ההוגנת שהצעתי לשופטים עודנה מונחת".
לצד הקריאות בממשלה לקדם שוב את חוקי המהפכה המשפטית, שגברו בשבוע האחרון שהסתיים בהתנגשות חזיתית בין הרשויות, יש לציין כי החרדים הבהירו לנתניהו ולוין בכמה הזדמנויות לאחרונה כי לא יסכימו לחוקק חוקים שבמחלוקת לפני שיעבור חוק הגיוס. במוצאי השבת חזרו החרדים על התנאי שלהם, ואף אמרו: "לא נתמוך בשום שינוי עד שלא עובר חוק הגיוס. לוין עושה רעש וצלצולים".
2 צפייה בגלריה
ח"כ יריב לוין נואם בדוכן במליאת הכנסת
ח"כ יריב לוין נואם בדוכן במליאת הכנסת
שר המשפטים יריב לוין
(צילום: שלו שלום)
בפוסט הראשון שפרסם כתב לוין: "מייד עם פרוץ המלחמה הודיעה הקואליציה על הקפאת כל עיסוק ברפורמה המשפטית. חשבתי אז שלא נכון לעסוק בנושאים שנויים במחלוקת כשהמדינה נמצאת במלחמה מרובת זירות. כמה שבועות לאחר פרוץ המלחמה הודעתי כי בכוונתי לכנס את הוועדה לבחירת שופטים ולהביא למינוי שופטים בהסכמה רחבה, כמתחייב בשעת המלחמה. במהלך החודשים שלאחר פרוץ המלחמה הצלחנו למנות 162 שופטים בהסכמה של כל חברי הוועדה. מספר חסר תקדים".
לדבריו, ב-26 באוגוסט הוא פנה למ"מ נשיא העליון בדימוס, השופט עוזי פוגלמן, והעלה כמה הצעות, בהן פשרה שלפיה השופט אלרון ימונה לנשיא לתקופה של כשנה, ואחריו ימונה מועמד השופטים. "דקות לאחר ששלחתי לשופט פוגלמן את הצעתי - הוא דחה אותה בבוז מבלי שדן בה בכלל", כתב. "השופט פוגלמן ידע היטב שאני מוכן לדון על פרטי ההצעה. גם מ"מ הנשיא הנוכחי, השופט יצחק עמית, יודע זאת. אך הם בחרו להתחפר בסרבנותם.
"לפני כמה חודשים החליט בג"ץ, בהרכב בראשות השופטת וילנר, כי כהונתי כשר המשפטים תהיה רק בתואר. השופטת וילנר הוציאה צו שהלכה למעשה נטל ממני את הסמכות הנתונה לי בחוק לקבוע את סדר יומה של הוועדה לבחירת שופטים, וקבעה במחי יד כי דרך ההסכמות שעד כה הצליחה להביא למספר חסר תקדים של מינויים - מבוטלת. למרות שהצו בלתי חוקי על פניו, החלטתי להתחיל בתהליך. פרסמתי את שמות המועמדים ברשומות, והוועדה לבחירת שופטים החלה לדון בעניין.
"אלא שלבג"ץ אצה הדרך. ביום חמישי האחרון, במהלך חסר תקדים, החליט ההרכב שהוא עצמו יקבע את סדר יומה של הוועדה, ופסק דד-ליין - להביא הצבעה על מינוי נשיא תוך חמישה שבועות. וההליך? הוא לא חשוב. בלי זמן לדיון אמיתי בהסתייגויות הרבות שהוגשו. במקביל, מנעו השופטים ונציגי לשכת עורכי הדין את שידור דיוני הוועדה, כדי שיוכלו למנות את השופט עמית במחשכים, בהתעלם מההסתייגויות הרבות והשאלות הקשות שעולות מהן.
"הממשלה פעלה באחריות ועם פרוץ המלחמה השעתה כל עיסוק ברפורמה. בית המשפט, בחוסר אחריות שאין למעלה ממנו, החליט לנצל זאת כדי להמשיך ולהשתלט על סמכויות הכנסת והממשלה. אני עצרתי. הם המשיכו ביתר שאת. אני ביקשתי להימנע מהעיסוק בזה עכשיו. הם קבעו בצו מועד מיידי והכתיבו את לוח הזמנים. אני פעלתי להגיע להסכמות. הם הוציאו צווים חסרי תקדים ופועלים בדרך כוחנית של כפייה. אני מבקש להביא למינויים מוסכמים שיזכו לאמון הציבור כולו. הם סוגרים את שערי בית המשפט בפני כל מי שאינו חושב כמוהם. הם לא הותירו בידינו ברירה. זה לא יכול להימשך כך. גם לנו יש זכויות".
ההצעה כבר עברה בקריאה ראשונה לפני שהוקפאה וכבר אושרה בוועדת חוקה ככה שהיא מוכנה לקריאה שנייה ושלישית.
כאמור, זמן קצר לאחר מכן, מסר השר לוין הודעה נוספת, שבה הסביר כי בזמן שחלף מאז שפרסם את הפוסט הוא קיבל "מספר עצום של פניות מאזרחים שמחזקים אותי לפעול לתיקון המצב במערכת המשפט. רבים נוספים כתבו לי שהם מתקשים להבין מדוע הפשרה שהצעתי למ"מ נשיא בית המשפט העליון פוגלמן בחודש אוגוסט, לא התקבלה על ידי השופטים".
שר המשפטים ציין כי "הצעת הפשרה ההוגנת שהצעתי לשופטים עודנה מונחת על השולחן. ההגינות וטובת המדינה גם יחד מחייבים להיענות לה. אני שב ומדגיש פעם נוספת את שאמרתי לכל אורך הדרך - דרך ההסכמה וההידברות הייתה ונשארה הדרך הנכונה והעדיפה. בד בבד - לא תהיה השלמה עם צווים חד-צדדיים הדורסים את רוב העם".
יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן מתח ביקורת על ההודעות של לוין, ומסר כי "במקום לקדם נושאים שנמצאים בקונצנזוס של החברה הישראלית, במקום לטפל ביוקר המחיה, במקום לטפל בשיקום הצפון ועוטף עזה, במקום לדאוג למילואימניקים שקורסים תחת הנטל ולקדם חוק גיוס שוויוני, הממשלה מעלה את הנושאים הכי שנויים במחלוקת בחברה הישראלית בזמן מלחמה, רק במטרה אחת - לשמר את הקואליציה, גם במחיר של פגיעה אנושה באחדות העם ובביטחון המדינה".
2 צפייה בגלריה
הדרכים בהן יכולה הממשלה לפטר את גלי בהרב-מיארה
הדרכים בהן יכולה הממשלה לפטר את גלי בהרב-מיארה
הדרכים בהן יכולה הממשלה לפטר את גלי בהרב-מיארה
(צילום: חיים גולדברג פלאש90, גיל נחושתן, קובי קואנקס)
ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד עמית בכר, תקף אמש את שר המשפטים וטען כי הוא "משקר לציבור. הוא מעולם לא פעל להרגעה ולא חיפש הסכמות. כל מה שרצה לאורך כל הדרך היה מינוי נאמנים לו לעליון וסיכול הליך בחירת נשיא - 'מה שווה נשיא לעליון אם אי אפשר לשלוט בו?'".
בכר הוסיף: "לא נירתע ולא נתקפל. אם לוין יממש את איומיו להחזיר את חקיקת שינוי הרכב הוועדה נלחם מולו גם בנושא זה בכלים משפטיים וציבוריים. אין לנו ארץ אחרת ולא נפסיד אותה".
כפי שנחשף ב-ynet, לוין הציע למ"מ נשיא העליון מתווה פשרה שאמור לכאורה לפתור את המשבר בנושא תפקוד בית המשפט ומערכת המשפט בכללותה. לפי המתווה, יצחק עמית, השופט הוותיק ביותר, ייבחר לנשיא העליון; השופט נעם סולברג יהיה המשנה לנשיא; לוין ימנה את ד"ר ביטון או ד"ר בקשי לשופט השמרן; לוין יבחר את השופטת השנייה לעליון, מקרב שופטות בתי המשפט המחוזי; השופטים יבחרו מועמד ליברלי; ייבחרו בהסכמה חמישה שופטים לבית המשפט המחוזי בירושלים; ונציב תלונות על שופטים ייבחר על דעת לוין ועמית.
עמית סירב למתווה, וגורמים המקורבים לעליון אמרו כי "ממלא מקום נשיא בית המשפט העליון אינו יכול להסכים למתווה הפשרה שמציע שר המשפטים, כיוון שהוא מציב אותו במצב של ניגוד עניינים". השופט עמית סבור כי העובדה שהוא צריך להסכים, בשם שופטי העליון, ל"דיל" הכולל את בחירתו שלו כנשיא העליון - מציב אותו בעמדה בעייתית.

האינטרס המשותף

ראשי מפלגות הקואליציה ידונו היום בעימות מול היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה ובדרישה להדיח אותה מתפקידה. הם יתכנסו לפני ישיבת הממשלה כאשר על סדר היום גם החוק לשינוי הוועדה לבחירת שופטים. הפורום יתכנס על רקע החלטת העליון נגד השר לוין, וגורמים בליכוד אמרו כי הוא צריך להתעלם ממנה מאחר ש"אינה חוקית".
לקראת הדיון של ראשי הקואליציה, גורמים בכירים במערכת המשפט אמרו ל-ynet כי "לשלושת האנשים הכי חזקים בפוליטיקה הישראלית יש עכשיו אינטרס לנסות להרתיע את היועצת: ראש הממשלה בגלל המשפט; השר בן גביר בגלל שבהרב-מיארה בולמת את התערבותו פוליטית במשטרה; ומנהיג ש"ס אריה דרעי בגלל סוגיית הגיוס".
השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר מסר אתמול כי הוא "מברך על הדיון החשוב מחר בישיבת ראשי קואליציה. זה לא סוד שאני מבקש את הדיון הזה כבר כמה שבועות ודורש לפטר את היועמ"שית כבר תקופה ארוכה. זה הזמן לשלוח את היועמ"שית הביתה. כרגע יש הזדמנות נדירה ומקווה שתהיה הסכמה של כולם".
פורסם לראשונה: 22:10, 14.12.24