כשברקע ההתקדמות שנרשמה במשא ומתן להסדרה בין ישראל לחיזבאללה, ארגון הטרור השיעי המשיך גם הבוקר (יום ב') לשגר מטחים לעבר ישראל. ב-08:35, אחרי 12 שעות של שקט, שוגרו 20 רקטות לנהריה והגליל המערבי – ונהג מונית כבן 75 נפצע קל בעיר מרסיס שפגע בראשו. כשעתיים לאחר מכן הופעלו אזעקות נוספות בגליל המערבי בעקבות חדירת כטב"ם שיורט. גם צה"ל המשיך בתקיפות בלבנון, ואחרי גל הפצצות אמש ברובע הדאחייה – הבוקר דווח על תקיפה נוספת במעוז חיזבאללה בביירות.
מוקדם יותר דיווח העיתון הלבנוני "אל-אחבאר", שופרו של חיזבאללה, כי בלבנון מטילים ספק בפרסומים שהסכם הפסקת אש עשוי להיחתם כבר בקרוב. "הדלפות אמריקניות וישראליות לגבי הסכם קרוב – לבנון דוחה ספקולציות ומחכה לתשובה הרשמית", נכתב בשער העיתון, מעל כותרת גדולה יותר שבה נכתב: "4 מיליון ישראלים תחת אש" – התייחסות לירי הנרחב אתמול של 255 רקטות ליישובי הצפון, חיפה, השרון וגוש דן, עם כמעט 550 אזעקות.
אמש, נזכיר, כינס ראש הממשלה בנימין נתניהו דיון בנוגע למגעי ההסדרה ומעט לפני חצות דיווחו גורמים בלבנון, בארה"ב ובירושלים כי ישראל נתנה אור ירוק – בכפוף להחלטה סופית של הקבינט – לחתימה על ההסדר בלבנון. מנגד, גורם ישראלי טען כי על אף שיש "נכונות וכוונה עקרונית להתקדם", יש גם עדיין "דברים שעומדים על הפרק". לדבריו, "זה לא סגור, אבל הכיוון חיובי". ל-ynet נודע כי השליח האמריקני שמתווך בשיחות, עמוס הוכשטיין, הודיע אמש ללבנון על ההסכמה הישראלית להסדר.
ההסכם המתגבש, והשאלה הפוליטית
על-פי גורמים המעורים בפרטים, הוכשטיין הודיע לשני הצדדים כי אם לא יקבלו את ההסכם בימים הקרובים – הוא יסיר את ידיו מהמגעים. בפנייתו לישראל הוא הבהיר כי השיג כבר סיכומים עם לבנון, וכעת הכדור במגרש הישראלי. בממשל האמריקני חשדו כי ישראל מעכבת את ההסדרה הזו בגלל סיבות לא-ענייניות, פוליטיות, ולכן הוצב הדד-ליין. בירושלים חששו שהמשמעות היא שיוזמה להפסקת אש עלולה להגיע למועצת הביטחון, וממשל ביידן יימנע מלהטיל עליה וטו – בדומה להחלטה ביקורתית שאושרה שם בשלהי ימי ממשל אובמה.
ההסדר המתגבש מתבסס על-פי הדיווחים על החלטה 1701 של מועצת הביטחון, זו שהביאה לסיום מלחמת לבנון השנייה ב-2006, ובמסגרתו יידרש חיזבאללה לסגת אל מצפון לנהר הליטני כפי שקובעת אותה החלטה שהופרה בבוטות לאורך השנים. על-פי הדיווחים, ההסכם המתגבש קובע תקופה בת 60 יום שבה חיזבאללה ייסוג – ובמקביל גם כוחות צה"ל יידרשו לסגת מהכפרים שנכבשו בדרום לבנון.
בתקופה זו, צבא לבנון וכוח השלום של האו"ם, יוניפי"ל, אמורים להגביר את נוכחותם בדרום לבנון. מנגנון אכיפה חדש בהובלת ארה"ב יוקם כדי לוודא שההסכם אכן מיושם, אך שאלה מרכזית נסובה סביב דרישת ישראל לאכוף בעצמה הפרות עתידיות – דרישה שבלבנון דחו בתוקף. לפי הדיווחים, ישראל דרשה "מסמך צד" אמריקני שבו תקבל אישור לאכוף בעצמה הפרות מצד חיזבאללה.
שאלה נוספת סביב המגעים היא האם איראן תאשר לחיזבאללה להסכים להפסקת אש – כזו שמופרדת מהחזית בעזה – אם כי בטהרן הצהירו כי לא יעמדו מנגד. מנהיגה העליון של איראן עלי חמינאי התייחס לכך הבוקר במרומז, ולא שלל את האפשרות של הפסקת אש כעת: "הפשעים של ישראל בלבנון ופלסטין יחזקו את יכולות ההתנגדות. על העם הלבנוני והפלסטיני להבין כי הדרך היחידה להתעמת עם ישראל היא בלחימה. אם חזית ההתנגדות לא תתרחב היום, היא תתרחב מחר", מסר. חמינאי, אגב, קרא גם להטיל עונש מוות על מנהיגי ישראל, ולא להסתפק בצווי המעצר שהוציא בית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג נגד ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט.
גם ההשלכות הפוליטיות של ההסכם עשויות להשפיע על ההחלטה הסופית של נתניהו, וביקורת על המגעים השמיע הבוקר שותפו הפוליטי השר איתמר בן גביר – אם כי הוא לא הציב אולטימטום כלשהו, ולא איים בפירוק הממשלה. "ההסכם עם לבנון הוא טעות גדולה. החמצה היסטורית של הזדמנות למגר את החיזבאללה. אני מבין את כל האילוצים והנימוקים, ועדיין מדובר בטעות חמורה", מסר בן גביר.
בן גביר הוסיף: "צריך להקשיב למפקדים הלוחמים בשטח, להקשיב לראשי הרשויות. דווקא כעת, כשחיזבאללה מוכה ומשתוקק להפסקת אש, אסור לעצור. כפי שהזהרתי בעבר בעזה אני מזהיר גם עכשיו: אדוני ראש הממשלה – עדיין לא מאוחר לעצור את ההסכם הזה! חייבים להמשיך עד לניצחון המוחלט!".
על רקע מגעי ההסדרה המתקדמים, ואולי על רקע העובדה שחיזבאללה נחלש משמעותית בהפצצות הנרחבות של ישראל שבהן חוסלה צמרת הארגון, בלבנון ניתן לשמוע בימים האחרונים יותר ויותר קולות ביקורתיים כלפי חיזבאללה. ארגון הטרור, נזכיר, הוא שפתח בלחימה בחזית הצפונית והחל לתקוף את ישראל ב-8 באוקטובר אשתקד, יום אחרי מתקפת הפתע של חמאס, במה שכינה "קמפיין תמיכה בעזה" – חרף הבטחתו בעבר להשתמש בנשקו רק כדי להגן על לבנון.
הביקורת בלבנון: "לבנות מחדש, בלי חסות זרה"
מסיבה זו, כך דווח הבוקר בסוכנות הידיעות AP, לא מעט לבנונים מאשימים את חיזבאללה בהרס הכבד שפקד מאז את ארץ הארזים – עם לפחות 3,500 הרוגים (רובם מחבלי חיזבאללה, אך לפי הדיווחים כ-900 הרוגים הם נשים וילדים), מיליון פליטים שנעקרו מבתיהם והרס אדיר שנאמד בשמונה מיליארד דולר לפחות. חלק ממבקרי חיזבאללה תוהים כעת מדוע לא הסכים הארגון להפסקת אש כבר לפני חודשיים, ולטענתם ניתן היה להגיע אז להסכם באותם תנאים כמו אלו שמדוברים כעת. המחוקק הלבנוני הסוני וודאח סאדק טען למשל בציוץ ברשת X כי ניתן היה לחסוך בצורה זו "הרס, שהידים ואובדן של מיליארדי דולרים".
ביקורת חריפה השמיע בסוף השבוע האחרון גם בהאא אל-חרירי, מיליארדר סוני-לבנוני ובנו של ראש ממשלת לבנון לשעבר רפיק אל-חרירי, שנרצח בשנת 2005 על-ידי חיזבאללה. בציוץ חריף שפרסם לרגל יום העצמאות ה-81 של לבנון, שצוין ביום שישי האחרון, הוא כתב: "יום העצמאות של לבנון נופל השנה על רגע היסטורי וקריטי שבו המדינה ניצבת בפני צומת שיקבע את עתידה. האתגר הקשה ביותר הוא המחלוקות הפנימיות, וניסיונותיהן של דמויות מסוימות לתפוס את מקום המדינה ואת מוסדותיה, ובעיקר את מקומו של צבא לבנון".
חרירי, שכבר שנים תוקף בחריפות את איראן ואת השלוחה המרכזית שלה במזרח התיכון – חיזבאללה – הוסיף: "זה כבר לא סוד שיום העצמאות בלבנון איבד ממשמעותו מאז ההתנקשות בראש הממשלה לשעבר רפיק חרירי, שקיווה לראות את שלטון המדינה הלבנונית והצבא הלבנוני, ושילם על כך בחייו. היה ברור שאחרי ההתנקשות פרויקט העצמאות ייעצר והבריתות המפוקפקות שבין שחיתות לבין נשק יגברו על האינטרסים של לבנון ותושביה, עד להגעתנו למקום הנוכחי".
לדבריו, "עצמאות אמיתית משמעותה עבודה רצינית שמטרתה היא להיפטר מאפוטרופסות זרה, בכל צורותיה, ומהמיליציות הקשורות. כמו כן, על בני העם הלבנוני, מכל הסקטורים, להצטרף לפרויקט הבנייה המחודשת של לבנון". הציוץ שלו מצטרף לציוצים נוספים שפרסם נגד חיזבאללה, ולפני שבועות אחדים הוא בירך על חיסולו בתקיפה בסוריה של סלים עיאש, מפקד בכיר בחיזבאללה ומי שעמד מאחורי ההתנקשות באביו: "הצדק הושלם באמצעות הענשת הרוצח ושולחיו. האמונה שלנו באל מוצקה, והאמונה שלנו בחוכמת האל ובעשיית צדק רק התגברה". גם לאחר חיסולו של מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה, קרא בהאא אל-חרירי לארגון הטרור להתפרק מנשקו.
עוד מבקר של חיזבאללה בלבנון, שכבר קרא לו בעבר להתפרק מנשקו ומתח ביקורת על כך שקיבל "לבד" את ההחלטה לפתוח במערכה נגד ישראל, הוא איש הדת השיעי עלי אל-אמין. אל-אמין קרא אתמול למנהיגי השיעים במדינה להודיע על "אימוץ מדינת לבנון כרשות בלעדית ולנטוש את כל מה שסותר את ריבונותה ומונע ממנה למלא את תפקידה".
על-פי דיווח ברשת "אל-ערביה" הסעודית, אל-אמין קרא לשיעים בלבנון "לשאול את מנהיגיהם שאלות לגבי הסיבות להתמוטטות אליה הביאו את לבנון". לדבריו, "חזית התמיכה" שפתח חיזבאללה מלבנון לא הועילה לרצועת עזה ורק פגעה בלבנון. "האחריות לבניית האומה מוטלת על כל הלבנונים", הוסיף – ודחק בלבנונים "להתרחק מכתות ומפילוג ולהתקדם לדו-קיום".
דברים אלו מתקשרים לאותו דיווח הבוקר בסוכנות AP, שמתמקד במצבם של השיעים בלבנון בצל ההפצצות הישראליות – ולפיו יש גם קולות ביקורתיים בעדה הזו כלפי חיזבאללה. בדיווח לא הובאו ציטוטים ישירים של קולות ביקורתיים מצד תושבים שיעים, אלא רק כלפי ישראל, אולי על רקע החשש הרב מנקמה מצד חיזבאללה.
כך או כך, על-פי AP חלק מהשיעים במדינה חוששים שהיחלשות חיזבאללה עלולה לפגוע בעדה כולה בלבנון – ולהביא למידורם הפוליטי אחרי המלחמה. מנגד, שיעים אחרים דווקא מקווים שהיחלשות ארגון הטרור תאפשר "פתיחות פוליטית" גדולה יותר ותעניק מקום לקולות מגוונים יותר בקרב העדה השיעית.
הדרוזים, הסונים והנוצרים "חושבים פעמיים" לפני קבלת פליטים שיעים
הכתבה עצמה מתמקדת בעיקר בזעם של השיעים בלבנון על ההפצצות הישראליות, כשלטענתם צה"ל לא מבחין לכאורה בין האזרחים בעדה השיעית לבין יעדי חיזבאללה – אף שישראל הציגה שלל הוכחות לכך שהארגון נטמע בכפרים השיעיים בדרום לבנון והפך אותם למעשה לבסיסי טרור עם תשתיות צבאיות רבות מעל ומתחת לקרקע.
"מענישים את השיעים הלבנונים בצורה קולקטיבית. האזורים האורבניים שלהם מושמדים, וכך גם הנכסים התרבותיים שלהם", האשים מוחמד חאג' עלי, חוקר ממכון קרנגי למרכז התיכון שמושבו בביירות. "הישראלים פוגעים בכל לבנון", הוסיף וואסף חראקה, עורך דין מרובע הדאחייה, שלפי AP אינו איש חיזבאללה ואף התמודד נגד נציגו בבחירות לפרלמנט ב-2022.
חראקה, שלפי AP משרדו בדאחייה נחרב בתקיפות של צה"ל, טוען כי ישראל מעוניינת לכאורה להגביר באמצעות התקיפות שלה את המתיחות בין העדות השונות בלבנון, מדינה שכבר ידעה מלחמת אזרחים עקובה מדם. לטענה הזו, שבצה"ל מכחישים, מצטרפים הדיווחים על מתיחות פנימית שגוברת על רקע עקירתם של מאות אלפי שיעים מדרום לבנון – שרבים מהם מצאו מחסה ביישובים שבהם רוב סוני, נוצרי או דרוזי. על-פי AP, כעת גם יישובים אלו מוצאים עצמם תחת אש ההפצצות, ותושבים רבים בהם "חושבים פעמיים" לפני שהם מסכימים להעניק מקלט לאותם פליטים שיעים.
כדוגמה לכך הביאו בסוכנות הידיעות את סיפורו של וואל מורתדא, צעיר שיעי שברח עם בני משפחתו מביתם בדאחייה בסוף ספטמבר. הם עברו לביתו של אחד מדודיו בכפר דרוזי, אך ב-12 בנובמבר גם הבית הזה הותקף – לטענת מורתדא ללא אזהרה מוקדמת. בתקיפה נהרגו עשרה בני אדם ובהם תשעה מבני משפחתו של מורתדא – כולל סבתו ודודתו. ב-AP מציינים כי לפי צה"ל הבית שימש את חיזבאללה, בעוד שמורתדא טען כי "אף אחד" בבית לא היה קשור לארגון הטרור.