בצל דברי הגורמים הבכירים בישראל על "התקדמות איטית" במגעים לעסקת חטופים, יקיים היום (שישי) ראש הממשלה בנימין נתניהו דיון מיוחד בנושא השבויים והנעדרים. הדיון, כך נודע ל-ynet, נועד בעיקר כדי לקבוע מנדט וגבולות גזרה לצוות שיצא לקטאר.
3 צפייה בגלריה
נאומו רה"מ בנימין נתניהו במליאת הכנסת, דיון 40 החתימות
נאומו רה"מ בנימין נתניהו במליאת הכנסת, דיון 40 החתימות
לפני השיחות: נתניהו יקבע את מנדט המשלחת הישראלית לקטאר
(צילום: אלכס קולומויסקי)
מלשכתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו נמסר אמש כי הוא אישר לשלוח לקטאר "משלחת דרגי מקצוע של המוסד, שב"כ וצה"ל כדי להמשיך את שיחות המשא ומתן". המשלחת, שתצא היום, תשהה בקטאר במקביל למשלחת ששולח גם חמאס לטובת המשך המו"מ.
בכיר פלסטיני אמר אמש לרשת אל-מיאדין הלבנונית כי השיחות שייערכו היום בדוחא יהיו "חשובות ומכריעות", וכי ישנה "התקדמות אמיתית" שמביאה לאופטימיות בנוגע להשגת הסכם. עם זאת, ראוי לציין שעד כה כל הדיווחים הקודמים על אופטימיות עלו בתוהו. "ישנן סוגיות מרכזיות שעדיין צריך לטפל בהן", הוסיף הבכיר, ומנה בין היתר את זהות החטופים והמחבלים שישוחררו בעסקה, ציר פילדלפי והשבת העקורים העזתים לבתיהם.
בכירים בישראל ציינו אתמול כי למרות ההתקדמות, "אין עדיין פריצת דרך - ונותרו פערים". לדבריהם, המתווכות מגבירות לחץ על הצדדים, ורוצות שהמשלחת הישראלית תגיע לשיחות, למרות שחמאס עדיין מסרב להעביר רשימות חטופים. אל מול זאת, מוקדם יותר אתמול דווח ב"ניו יורק טיימס" כי המו"מ לעסקה "נמצא במבוי סתום". לפי הדיווח, שהתבסס על גורמים שבקיאים בפרטי המגעים, השיחות נתקעו דווקא כשדווח על התקדמות, ושני הצדדים החלו "להאשים האחד את השני בהערמת מכשולים חדשים".
ב"טיימס" ציינו כי המכשולים העיקריים שנותרו במגעים הם סוגיית שמות החטופים החיים שישוחררו והדרישה של חמאס לסיום המלחמה. בשבוע שעבר, נזכיר, האשים חמאס את ישראל ב"הכנסת תנאים חדשים למו"מ", ונתניהו השיב כי "ארגון הטרור שוב משקר, חוזר בו מהבנות שכבר הושגו, וממשיך להערים קשיים על המשא ומתן".

"חלון הזדמנויות"

מתאם השבויים והנעדרים גל הירש התייחס לדיווחים על "מבוי סתום" לכאורה במגעים, ואמר למשפחות חטופים שנפגשו איתו כי הם אינם נכונים, וכי המשא ומתן נמשך תחת איפול כבד ומאמצים כבירים. לדברי המשפחות, הירש ציין גם שישראל "פועלת להחזרת כל החטופים", וכי ההסכם שעליו עובדים כעת הוא "מבוא לתהליך השבתם של כל החטופים".
3 צפייה בגלריה
עצרת בכיכר החטופים
עצרת בכיכר החטופים
מטה המשפחות לנתניהו: הענק למשלחת מנדט מלא להשגת הסכם
(צילום: טל שחר)
לצד זאת, אמר, קיים עיסוק אינטנסיבי בשלב הראשון וההומניטרי, שם יש "התקדמות איטית ורצופה וגם קשיים". לדברי הירש - שבמהלך השיחה יצא מהחדר לצורך שיחת טלפון דחופה שקיבל בנושא המשא ומתן - ישנם פרטים שלגביהם כבר הושגו הסכמות.
הפערים, יש לציין, נוגעים קודם כל למספרי החטופים שישוחררו. חמאס מוכן לשחרר מספר דו-ספרתי של חטופים חיים, וישראל לוחצת להגדיל את המספר. ארגון הטרור מוכן לסגור את הפער בהחזרת חטופים שנקבע מותם כבר בשלב הראשון. גורמים שמעורים בפרטים מעריכים שאם תהיה עסקה, יוחזרו חללים ונרצחים ישראלים בשלב מוקדם.
כמו כן, יש מחלוקת טריטוריאלית שנוגעת לישיבת צה"ל בציר פילדלפי ובמסדרון נצרים. חמאס מתעקש על נסיגה משמעותית יותר של צה"ל בשלב הראשון, וישראל מוכנה לבחון נסיגה רק בשלבים הבאים של המשא ומתן. פערים נוספים נוגעים לתקוות של חמאס לסיום המלחמה מול ההצהרות המנוגדות של ראש הממשלה בנימין נתניהו.
מטה המשפחות בירך אתמול על הוצאת המשלחת, ואמר כי אסור לישראל "לפספס עוד חלון הזדמנויות". במטה קראו לראש הממשלה להעניק למשלחת שתצא לקטאר מנדט מלא להשגת הסכם "שיבטיח את השבת כל החטופים, עד האחרון שבהם - החיים לשיקום והנרצחים והחללים לקבורה ראויה".
3 צפייה בגלריה
שר הביטחון ישראל כ"ץ קיים דיון ראשון של צוות המשנה של הקבינט בנושא השמדת היכולות השלטוניות של חמאס
שר הביטחון ישראל כ"ץ קיים דיון ראשון של צוות המשנה של הקבינט בנושא השמדת היכולות השלטוניות של חמאס
כינוס צוות המשנה של הקבינט המדיני-ביטחוני
(צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
העיתון הקטארי "אל-ערבי אל-ג'דיד" דיווח אתמול כי משלחת מטעם חמאס הגיעה שלשום לקהיר, נפגשה עם בכיר המודיעין המצרי האלוף אחמד עבד אל-חאלק ודנה עימו במשא ומתן לשחרור החטופים וב"תנאים החדשים שממשלת ישראל הציבה", לשון הדיווח. אותם תנאים, נטען, "כוללים שינוי שמות של 12 מהחטופים האזרחים המבוגרים החולים ב-12 חיילים". בישראל, נציין, טוענים באופן עקבי כי הדיווחים הערביים הנוגעים למשא ומתן מסולפים.
גורמים מצרים טענו בפני "אל-ערבי אל-ג'דיד" כי לחמאס לא אכפת לסגור הסכם של פעימה אחת, כלומר "כולם תמורת כולם", בתנאי שישראל תיסוג מרצועת עזה ותסיים את המלחמה בפרק הזמן שיוסכם עליו. לדברי הגורמים, המתווכים המצרים מנסים שהשלב הראשון של ההסכם ייכנס לתוקף מתוך אמונה כי "מכת הפתיחה" היא הקשה ביותר, ואחר כך "יופלו" המכשולים שנותרו והמלחמה תסתיים.
בתוך כך, שר הביטחון ישראל כ"ץ קיים אתמול דיון ראשון של צוות המשנה של הקבינט המדיני-ביטחוני, שהוקם במטרה לעסוק בסוגיית השמדת היכולות השלטוניות של חמאס ברצועת עזה. בדיון הוצגו כלל הפעולות שבוצעו עד כה לפגיעה בשלטון חמאס ברצועת עזה, ונבחנו מגוון צעדים שמטרתם להשמיד את השליטה של חמאס, לפגוע בתשתיות הארגון ולמנוע את יכולתו להמשיך לנהל את פעילותו הצבאית והאזרחית.
בדיון השתתפו שר המשפטים יריב לוין, שר האוצר בצלאל סמוטריץ', השרה למשימות לאומיות אורית סטרוק, השר במשרד האוצר זאב אלקין, הרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי ובכירים נוספים במערכת הביטחון.
הדיון, כפי שדווח ביום שלישי, אמור היה לעסוק בין היתר גם ביום שאחרי וביצירת חלופה שלטונית לחמאס. הכותרת הרשמית של הדיון הייתה "סוגיית הסיוע ההומניטרי", אך בישראל העריכו כי הוא יעסוק בחלופה שלטונית ברצועת עזה ביום שאחרי, אולי כדי לקדם עסקה.
פורסם לראשונה: 23:02, 02.01.25