אביעד פריג'ה, חייל המילואים שירה למוות בעו"ד יובל קסטלמן בזירת הפיגוע בירושלים לפני שבוע, שחזר הבוקר (חמישי) את מעשיו לעיני חוקרי מצ"ח.
עורכי דינו של פריג'ה, שלומי צפורי ורן כהן רוכברגר, מסרו כי מרשם "שחזר לעיני חוקריו את פעולותיו באירוע שנמשך ארבע שניות. הוא חזר במדויק על גרסתו בחקירותיו". בית הדין הצבאי ידון אחר הצהריים בשאלה האם להמשיך את מעצר הבית שאליו נשלח פריג'ה.
אחרי הפיגוע שבו נרצחו הרב אלימלך וסרמן (73), חנה איפרגן (67) וליביה דיקמן (24) מירי של שני פלסטינים, התברר כי קסטלמן (38), תושב מבשרת ציון שנקלע לזירה, חתר למגע מול המחבלים. לאחר מכן הוא רכן על ברכיו, הרים את ידיו, ופשט את הז'קט שלו כדי להראות כנראה שאינו נושא מטען חבלה. סמל-ראשון במיל' פריג'ה, שנקלע גם הוא לזירה עם חייל אחר, זיהה לטענתו את קסטלמן כמחבל - ופתח לעברו באש.
בית הדין הצבאי בבית ליד שחרר ביום שני למעצר בית את פריג'ה, שלו מיוחס חשד להמתה בקלות דעת של קסטלמן. בדומה לתיק אלאור אזריה ובשל מורכבות התיק המעלה שאלות סבוכות, התובעת הצבאית הראשית לשעבר, ז'אנה מודזגברישוילי, גויסה למילואים לצוות התביעה.
אחרי הפיגוע, המשטרה שחררה את גופתו של קסטלמן מבלי להעבירה לבדיקה במכון לרפואה משפטית באבו כביר. בדיון שהתקיים ביום שני רמז סגן נשיא בית הדין, סגן-אלוף טובי הארט, על הקושי המשפטי שיצרה החלטה זו: "ספק רב אם ניתן יהיה לקבוע מעבר לכל ספק סביר באיזה שלב נפגע המנוח פגיעות שהיו מובילות למותו בסופו של דבר".
התובע הצבאי טען מנגד כי "לא היה טעם ראייתי בביצוע הנתיחה", ואמר כי הוא אינו סבור "שהדבר משפיע על שאלת האפשרות להוכחת קשר סיבתי". השופט תהה כיצד ללא נתיחה ייקבעו ממצאים פליליים: "מכירים תיקים שבהם אפשר לקבוע ממצאים פליליים ללא נתיחה?". התובע הצבאי השיב: "אני לא מכיר הרבה תיקים שבהם ירו לעבר אנשים שהרימו ידיים".
בהחלטתו כתב סא"ל הארט כי ספק אם פנייה כעת לקבלת חוות דעת מהמכון לרפואה משפטית תשפוך אור על הפרשה: "אין זה ברור מדוע סוגיית הפנייה לחוות דעת רפואית משפטית עלתה לראשונה רק בשלהי הדיון. איני מכיר מקרים שבהם בוססה הכרעה משפטית ברמת הוודאות הנדרשת על חוות דעת דומה, וספק אם מקרה זה יהיה המקרה הראשון שבו יהיה ניסיון לעשות כן".
"החלטה לנקוט הליכים פליליים בכלל, ומעצר סגור בפרט, בעקבות מוות שנגרם במהלך פעילות מבצעית אינה נפוצה מטעמים מובנים", הבהיר השופט. "במקרה זה עיקר החשד, בוודאי לעבירה פלילית, בוודאי כזו שעשויה להקים עילות מעצר, אינו נוגע לשלב הראשון של האירוע שבו ירה החשוד מתוך טעות כנה כי מדובר במחבל נושא נשק שנשקפת ממנו סכנה רבתי לסובבים - כי אם לשלב השני, לאחר שהמנוח הרים את ידיו".
בית הדין הבחין למעשה בין הירי הראשון שביצע פריג'ה לעבר קסטלמן, כאשר סבר שמדובר במחבל, לבין ירי שייתכן וביצע אחרי שקסטלמן הרים את ידיו. על כך כתב השופט הצבאי: "הרמת ידיים בפני עצמה אינה מאיינת את הסכנה, וכבר היו מקרים מעולם שבהם מי שהרים ידיו חזר לאחר מכן וניסה לבצע פעולות שסיכנו אחרים. על כן לא ניתן לומר באופן כוללני כי לאחר הרמת ידיים בשום נסיבות לא יידרש ירי נוסף להסרת סכנה".
"כל שניתן לומר הוא, שבמקרה מעין זה נדרשת הפעלת שיקול דעת וזהירות רבתי בטרם ביצוע ירי", הוסיף השופט. "מטעם זה קבעתי גם בהחלטתי הקודמת כי קיים יסוד סביר לחשד לביצוע עבירה בשלב זה, דהיינו כי הירי בשלב זה בוצע מתוך 'קלות דעת' ביחס לאפשרות שירי אינו נדרש, שכן לא נשקפת סכנה מהמנוח".
בריאיון לערוץ 14 לאחר הפיגוע, ולפני שידע כי ירה למוות לא במחבל אלא בקסטלמן, אמר פריג'ה שמתגורר במאחז אחיה בבנימין: "מישהו צעק 'מחבל'. אני והחייל שהיה לידי נשכבנו על הרצפה ואז הסתובבנו מאחורי התחנה. לאט-לאט חיפשנו אותם, ואז כשעברנו את התחנה פתאום ראינו אותם ואז ירינו בהם. אולי זה האיקס שלו בכלל. כל חיילי צה"ל מתים לעשות איקס". בתשובה לשאלה אם עשה וידוא הריגה, ענה: "כן, ירינו עד שהם נפלו".
חוקרי מצ"ח תפסו כראיה את הריאיון של פריג'ה כחלק מחקירתו. הם הטיחו בהם את הדברים שאמר, אך חייל המילואים טען בפניהם כי דבריו עומדים דווקא לטובתו, מאחר שלא הודה כי וידא הריגה אלא אמר שירה "עליהם" (לכאורה לעבר המחבלים) ולא "עליו" עד שנפלו לקרקע.
פריג'ה לא היה ביחידתו בסוף השבוע ונחקר בתחילת השבוע תחת אזהרה במצ"ח, וכך גם הלוחם השני שנכח בזירה וירה לעבר המחבלים. נשקיהם נלקחו לבדיקה בליסטית. בחקירתו של פריג'ה במצ"ח עלה כי קסטלמן נפגע משבעה קליעים, רובם בפלג גופו העליון. מי שצילמה את תיעוד הירי בקסטלמן, דיירת שגרה בבניין מול הטרמפיאדה שבה אירע הפיגוע, מסרה עדות מפורטת במשטרה. מקורביה אמרו כי היא "לא מפסיקה לחשוב על האירוע".
ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס בתחילת השבוע למקרה הטרגי ואמר על-רקע החלוקה הנרחבת של כלי נשק לאזרחים בצל המלחמה: "אנו יודעים שבגלי הטרור בעשור האחרון הימצאותם של אזרחים חמושים הרבה פעמים הצילה את המצב ומנעה אסון גדול. זה קרה עשרות פעמים. במצב הקיים צריך להמשיך במדיניות. אני בהחלט תומך בה. יכול להיות שנשלם מחירים. אלה החיים. במציאות הנוכחית - יכול להיות שנשנה אותה בהמשך - אבל עכשיו היא מצילה חיים".
דבריו של נתניהו הכעיסו את חבר קבינט ניהול המלחמה בני גנץ שמתח עליו ביקורת: "המקרה של יובל הגיבור, הוא לא 'החיים', אלא תמרור אזהרה שמחייב הפקת לקחים שיצילו חיים בעתיד. יובל שנטרל את המחבלים ונורה למוות הוא גיבור לאומי. הוא לא היסס, והסתער כדי להציל חיי אדם. החברה הישראלית כולה חייבת לו תודה עמוקה. כולנו מחבקים את המשפחה".
למחרת שוחח נתניהו עם אביו של קסטלמן, הביע את תנחומיו והבטיח לאב משה שיבהיר את הדברים שאמר בהתייחס לבנו. "יובל דורון קסטלמן הוא גיבור ישראל", אמר נתניהו בסרטון שפרסם. "יובל במעשה גבורה עילאי הציל חיים רבים, אבל לצערנו קרתה שם טרגדיה איומה - האיש שהציל בעצמו נקטל. הדבר הזה חייב להיבדק עד תום", מסר נתניהו אחרי השיחה".
בכתבה זו שולבו תמונות שהופצו ברשתות החברתיות. אם צילמתם או ידוע לכם מי צילם, אנא צרו קשר במייל האדום