גרמניה ופולין הצטרפו היום (ה') באופן רשמי לרשימת המדינות האירופיות המתמודדות עם גל קורונה קשה, כשברקע נתונים מדאיגים מאוד על התפשטות הנגיף ביבשת. אחרי שכבר אתמול נמסר כי אירופה השלימה שבוע חמישי ברציפות של עלייה במספר הנדבקים, הבוקר הודיעה גרמניה כי ביממה האחרונה גילתה עוד 33,949 נדבקים חדשים – המספר היומי הגבוה ביותר שלה מאז תחילת המגפה. אתמול הזהירו הרשויות בברלין כי גרמניה מתמודדת כעת עם "מגפה של לא-מחוסנים".
כמעט שנתיים מפרוץ המגפה, מספר הנדבקים נמצא כעת בעלייה ברבות ממדינות אירופה. תחילה ניכרה העלייה במדינות הקומוניסטיות-לשעבר במזרח היבשת, כמו רומניה ובולגריה, שבהן שיעור המתחסנים נמוך ביותר, אבל בימים האחרונים היא מורגשת היטב גם במדינות במרכז אירופה ובמערבה. פולין הודיעה לפני הצהריים כי ביממה האחרונה התגלו בה 15,515 נדבקים חדשים – המספר היומי הגבוה ביותר מאז אפריל. עלייה חדה בנדבקים נרשמה בימים האחרונים גם בצ'כיה, הונגריה, הולנד ובלגיה. שיא נדבקים יומי חדש (6,713) נרשם הבוקר בסלובקיה.
בגרמניה, שכאמור דיווחה הבוקר על שיא חדש של נדבקים בתחומיה, יתכנסו היום מנהיגי 16 מדינות המחוז שמהן מורכבת המדינה כדי לדון בדרכים להאט את התפשטות הנגיף, על רקע התקרבות החורף. מדאיגה אותם במיוחד העובדה ששיעור ההדבקה בקרב ילדים מרקיע שחקים. בכירי מערכת הבריאות הגרמנית קראו בימים האחרונים שוב ושוב לגרמנים שטרם התחסנו לגשת ולקבל את הזריקה, אך מתקשים מאוד לשכנע את הגרעין הקשה של הסרבנים. מבין 83 מיליון תושבי גרמניה, כשני שלישים קיבלו עד כה לפחות זריקת חיסון אחת. כ-16.2 מיליון בני אדם שגילם 12 ויותר טרם חוסנו, בהם 3.2 מיליון בני 60 ומעלה. גם ההיענות לזריקת הדחף (בוסטר) איננה גבוהה.
אתמול הצהיר שר הבריאות של גרמניה ינס שפאן כי ארצו חווה כעת "מגפה אדירה" של לא-מחוסנים, וקרא להחריף את ההגבלות על מי שמסרבים לקבל את הזריקה. "הגל הרביעי משתולל בעוצמה יוצאת דופן", אמר שר הבריאות. "אנחנו חווים כעת בעיקר מגפה של לא-מחוסנים, והיא אדירה. בחלק מאזורי גרמניה אוזל המקום במחלקות לטיפול נמרץ". גם הקנצלרית היוצאת אנגלה מרקל, שתסיים את תפקידה בעוד שבועות אחדים, הביעה דאגה, ואמרה שהיא תומכת בהטלת הגבלות חדשות, כאלה שיתמקדו בלא-מחוסנים.
אתמול מסר ארגון הבריאות העולמי כי אירופה, שבה כאמור חלה עלייה בנדבקים זה השבוע החמישי ברציפות, היא האזור היחיד בעולם כעת שבו הנגיף הולך ומתפשט. לפי הארגון, בשבוע החולף חלה עלייה של 6% במספר הנדבקים באירופה. בשבוע שלפני כן עמדה העלייה על 18%. בשאר האזורים בעולם מספר הנדבקים לא השתנה בפרק הזמן הזה – או שחלה בו ירידה. הירידה החדה ביותר נרשמה במזרח התיכון, שבו מספר הנדבקים החדשים פחת ב-12%. בדרום-מזרח אסיה ובאפריקה פחת המספר ב-9%.
הבוקר מסרה השלוחה האירופית של ארגון הבריאות העולמי כי התפשטות הנגיף ב-53 המדינות המשויכות לאירופה "מדאיגה ביותר", וכי עד 1 בפברואר 2022 עלולים למות עוד חצי מיליון בני אדם מקורונה באזור הזה. לדבריה, לא רק שיעור ההתחסנות הלא מספיק עומד מאחורי הגידול, אלא גם הקלה מוקדמת מדי של הגבלות הקורונה. השלוחה האירופית של הארגון מסרה כי אירופה היא כעת שוב המוקד העולמי של המגפה, "ואנחנו נמצאים במקום שבו היינו לפני שנה. ההבדל הוא שאנחנו יודעים יותר משידענו אז ומסוגלים לעשות יותר משעשינו אז".
בריטניה: עשרות אלפי נדבקים, מספר מתים נמוך
ברוסיה, המתמודדת עם גל קורונה קשה ביותר כבר שבועות ארוכים, שוב נרשם היום שיא חדש במספר המתים היומי – 1,195. זה ימים ארוכים שרוסיה מדווחת על יותר מ-1,000 מתים ביום, כשברקע שיעור ההתחסנות הנמוך בקרב אזרחיה. ביממה האחרונה התגלו בה 40,217 נדבקים חדשים. רבים מהרוסים אינם בוטחים בחיסונים מתוצרת רוסיה, ויש הנוסעים מערבה כדי להתחסן שם בחיסונים של פייזר ומודרנה. בניסיון להאט את התפשטות הנגיף הוכרז בשבוע שעבר סגר במוסקבה, והגבלות חריפות הוטלו באזורים אחרים במדינה.
באוקראינה השכנה נקבע היום שיא חדש במספר הנדבקים היומי – 27,377. עוד 699 בני אדם מתו שם מהנגיף בפרק הזמן הזה. בכך חצתה אוקראינה את רף שלושה מיליון הנדבקים מאז תחילת המגפה. יותר מ-70 אלף בני אדם מתו עד כה מקורונה באוקראינה. בעקבות העלייה החדה בתחלואה בשבועות האחרונים הטילה הממשלה האוקראינית הגבלות נוקשות חדשות, ואלה עוררו זעם בקרב חלק מהתושבים. במרכז הבירה קייב חסמו אתמול את התנועה אלפי בני אדם שביקשו למחות עליהן ועל כך שעל חלק מעובדי המדינה הוטלה חובה להתחסן.
הקורונה, נזכיר, גורמת כעת לנדבקים רבים מאוד גם בבריטניה, עם יותר מ-30 אלף נדבקים ביום מאז ספטמבר, אולם הרשויות שם נמנעות מהטלת הגבלות נוקשות חדשות. למרות העלייה במספר הנדבקים, הודות לחיסונים מספר המתים מקורונה בגל הנוכחי נמוך בכ-90% ממספרם בינואר השנה. ממשלת בריטניה, האחראית על ניהול המגפה בשטח אנגליה, שבה מתגוררים יותר מ-80% מתושבי הממלכה, מתמקדת כעת בחיסונם של ילדים בני 12 עד 15, ומקווה שתוכל להמשיך להימנע מהטלת הגבלות.
אף שבאנגליה מתבקשים כעת התושבים להמשיך לעטות מסכות במקומות מסוימים, בכלל זה בתחבורה הציבורית, בפועל אין חובה חוקית לעשות זאת, ומספרם של עוטי המסכות פחת משמעותית בשבועות האחרונים. על כל פנים, העומס על בתי החולים באנגליה הולך וגדל בהדרגה, והחשש הוא שהחורף יביא עמו התפרצות קשה הרבה יותר.
בינתיים סין, המדינה שבה התגלה נגיף הקורונה לראשונה, מתמודדת עם ההתפרצות החמורה ביותר שלו בתחומיה מאז ההתפרצות המפורסמת בווהאן בסוף 2019 ובתחילת 2020. יותר מ-700 מקרים של הדבקה מקומית זוהו בסין מאז אמצע אוקטובר, והם אותרו ב-19 מ-31 המחוזות של המדינה. עדיין מדובר בהתפרצות קטנה בהרבה מזו שמתחוללת באירופה ומזו שפקדה את המדינה הקומוניסטית בראשית המגפה, אך היא מעוררת דאגה ברשויות המקומיות.
ההתפרצות בסין באה בשעה שהמדינה מתכוננת לארח את אולימפיאדת החורף בבייג'ינג בפברואר, והיא מסרה כי תגביר את הפיקוח בנמלים הבינלאומיים שלה כדי למנוע האצה של ההתפשטות. סוכנות ההגירה הסינית מסרה כי תמשיך להורות לאזרחים שלא לנסוע לחו"ל, למעט במקרים חיוניים.