אם קמלה האריס תנצח בבחירות, ותהפוך לאישה הראשונה אי-פעם בבית הלבן, סביר מאוד להניח שחלק נכבד מהניצחון ייזקף לזכותן של הנשים שתומכות בה בפער גדול. אם דונלד טראמפ ינצח, ייתכן שיתברר כי ההימור שלו על גברים צעירים, שלרוב נוטים פחות להצביע בבחירות – השתלם ובגדול.
ארה"ב בוחרת 2024 – עוד בעמוד המיוחד של ynet:
• שיטת האלקטורים: כך בוחרים נשיא
• מה זה מדינה מתנדנדת? מונחי הבחירות
• קונגרס ומריחואנה: על מה עוד יצביעו?
• 151 קילו, IQ 169: הנשיאים במספרים
כבכול מערכת בחירות בארה"ב, גם הפעם הסקרים מעידים על פער מגדרי: נשים נוטות לתמוך בדמוקרטים הרבה יותר מאשר גברים. אולם בבחירות 2024, שנערכות בצל פסיקת העליון הדרמטית מלפני שנתיים שביטלה את הזכות להפלות ברחבי אמריקה, ניכר שהפער המגדרי מהווה גורם משמעותי מאוד בכל הנוגע לדפוסי ההצבעה.
האריס הזהירה לאורך כל הקמפיין שאם טראמפ ייבחר הוא לא יסתפק באותה פסיקה, שהתאפשרה בזכות הרוב השמרני המוצק שיצר בבית המשפט העליון בכהונתו הראשונה – פסיקה שביטלה את פסק הדין "רו נגד ווייד" שבמשך 50 שנה חייב את כל מדינות ארה"ב לאפשר הפלות – אלא גם יקדם, חרף הכחשותיו הנמרצות, איסור כלל ארצי על הפלות. על רקע ההגבלות הנוקשות שהטילו מדינות רבות בארה"ב על הפלות בשנתיים האחרונות, לעתים אפילו בלי מתן החרגות למקרי אונס או גילוי עריות, נשים רבות אכן מביעות חשש לפגיעה בזכותן לקבל החלטה על גופן – ונוהרות לעבר האריס.
לפי סקר הבחירות האחרון של רשת NBC, התמיכה בהאריס בקרב נשים עמדה על 57%, בעוד 41% מהן תמכו בטראמפ – פער של 16%. מנגד, 58% מהגברים תמכו בנשיא לשעבר ורק 40% תמכו בהאריס – פער גדול אף יותר של 18%. בסקר אחר של רויטרס ומכון איפסוס הפער לטובת האריס אצל נשים עמד על 12%, בעוד הפער לטובת טראמפ אצל גברים היה קטן יותר ועמד על 7%. פער מגדרי עצום ניתן למצוא גם בקרב צעירים מדור ה-Z: לפי סקר מהחודש שעבר של ניו יורק טיימס ומכון סיינה קולג', נשים צעירות תומכות בהאריס בפער של 42%, בעוד גברים צעירים מעדיפים את טראמפ בפער של 12%.
בימים האחרונים, בטקטיקה שהרגיזה למדי את טראמפ, קראו הדמוקרטים לנשים מהאזורים השמרניים יותר של אמריקה – באזורים הכפריים והפרבריים – להצביע כראות עיניהן, והזכירו שהן לא צריכות לספר לבעליהן למי הצביעו מאחורי הפרגוד. הקמפיין של האריס אף הפיץ פרסומת ויראלית עם קריאה שכזו, בקריינות של כוכבת הקולנוע ג'וליה רוברטס, וגם ליז צ'ייני – הרפובליקנית שהפכה למבקרת חריפה של טראמפ ובקמפיין הנוכחי התגייסה לקמפיין הדמוקרטי – הביעה תקווה שנשים "יצילו" את אמריקה בהצבעה "סודית" להאריס. טראמפ עצמו הביע פליאה על הקריאה הזו, ואמר לרשת פוקס ניוז שנשים צריכות לספר לבעליהן למי הצביעו גם אם הן במערכת יחסית "נוראית".
סוגיית ההפלות, יצוין, מהווה מכשול עבור הרפובליקנים גם במדינות שנחשבות ל"אדומות" – כלומר כאלו שבהן התמיכה בשמרנים גדולה, ושטראמפ צפוי לנצח בהן בקלות. במשאלי עם שנערכו מאז פסק הדין מ-2022 הייתה תמיכה בזכות להפלות גם במדינות כמו קנזס, ובאייווה – מדינה נוספת שבה טראמפ ניצח בקלות בשתי הבחירות הקודמות לנשיאות – התפרסם בסוף השבוע סקר דרמטי שהראה על הובלה קטנה של האריס, שנובעת מזינוק בתמיכה בקרב נשים מבוגרות ונשים שמזדהות כעצמאיות מבחינה פוליטית. אף שלא ברור הקשר לכך, וסביר להניח שטראמפ ינצח בכל זאת באייווה, במדינה הזו נכנס רק לאחרונה חוק חדש שאוסר הפלות החל מהשבוע השישי להיריון.
דברה וויגל, בת 46 מפרנקלין שבפנסילבניה, אמרה לסוכנות רויטרס כי סוגיית ההפלות היא הגורם המרכזי ששכנע אותה לצאת לקלפי ולתת את קולה להאריס – וכי בעבר לא הייתה מעורבת מבחינה פוליטית. "עבורי, זו היכולת לקבל החלטה על מה שאני רוצה לעשות עם גופי שלי", אמרה וויגל כשנשאלה על המניע מאחורי הצבעתה. "אם אישה רוצה לעשות הפלה או לא – צריכה להיות לה הזכות לקבל את ההחלטה הזו בעצמה".
את הדמוקרטים מעודדים נתוני ההצבעה המוקדמת – שבה השתתפו יותר מ-78 מיליון אמריקנים – ולפיהם 53% מבין אלו שהצביעו מוקדם, בין אם בקלפיות מיוחדות או בדואר, הם נשים. גורם בקמפיין של טראמפ אמר מנגד ל-NBC כי הם שומרים על "אופטימיות זהירה", על בסיס הסקרים שמצביעים על כך ששני שלישים מהאמריקנים סבורים שארה"ב נעה בכיוון הלא נכון, ועל יתרון משמעותי של טראמפ בכל הנוגע לשאלה מי יטפל טוב יותר בכלכלה וביוקר המחיה.
המועמד הרפובליקני ניסה אמנם לחזר אחרי הקול הנשי, אבל פרשנים שונים מעריכים כי הקשה על עצמו עם אמירות שנתפסו כפוגעניות – מהכינוי "אישה טיפשה עם IQ נמוך" שהדביק להאריס ועד הכרזתו "להגן על נשים, בין אם ירצו בכך או לא". ברקע לקושי שלו עומדות גם ההאשמות שהוטחו כלפיו בנוגע להטרדות מיניות מצד שלל נשים – אותן הכחיש נמרצות – כשהוא אף נמצא אחראי בתקיפה מינית בתביעת דיבה שהגישה נגדו העיתונאית אי. ג'ין קרול.
טראמפ ספג ביקורת מגורמים שונים במחנה הרפובליקני על שלא פעל מספיק לשכנע נשים להצביע לו, ובין היתר נמנע להופיע לאורך הקמפיין עם השגרירה לשעבר באו"ם ניקי היילי – שהתמודדה מולו בפריימריז אך מאז שהובסה הביעה את תמיכתה בו. היא עצמה פרסמה אתמול מאמר דעה ב"וול סטריט ג'ורנל", שבו ניסתה להסביר את תמיכתה באיש שאותו הרבתה לתקוף בפריימריז. בין היתר קראה לאנשים כמוה, שלא מסכימים עם טראמפ "100%", להצביע לו בכל זאת – ולא להאריס, שעמה, כך כתבה, היא לא מסכימה "אף פעם".
בחודשים האחרונים טראמפ כן חיזר משמעותית אחרי קולות של קבוצה אחרת – גברים צעירים – ועל כך מעידות ההופעות התכופות שלו בפודקאסטים פופולריים בקרבם, כשהשיא היה השיחה בפודקאסט של ג'ו רוגן, שממש הלילה הכריז רשמית על תמיכתו בנשיא לשעבר. ביוני האחרון טראמפ הופיע גם בפודקאסט של לוגאן פול, מתאבק וכוכב רשת שאהוד במיוחד על דור ה-Z. פיון מרפי, סטודנט בן 20 מקרוליינה ביץ' שבצפון קרוליינה, סיפר ל"ניו יורק טיימס" כי אהב מאוד את מה ששמע באותו פודקאסט. בריאיון, שנערך עמו בשבוע שעבר בתור לעמדת הצבעה מוקדמת, וכששערו עוד רטוב מגלישה בים, הוא אמר שיצביע לטראמפ: "הוא חזק, הוא גבר. אני כאן כדי להבטיח שינצח".
טראמפ בריאיון ללוגאן פול, שבו צפו 6.7 מיליון איש:
ב"טיימס" מציינים כי מאמציו של טראמפ לגייס את תמיכת הגברים הצעירים מהווה הימור מסוים, כיוון שהיסטורית מדובר בקבוצה שקשה להוציאה אל הקלפי ולהסתמך עליה עבור "קואליציית מצביעים" מנצחת.
טראמפ ואנשיו, כך נראה, מקווים ששיעור ההצבעה בקרב גברים יהיה גדול מעט יותר ביחס למערכות בחירות קודמות – וכך לזכות ביתרון אף שנשים מהוות פלח אוכלוסייה גדול יותר. השינוי עשוי להיות כמובן דווקא לטובת האריס, אם נשים רבות יותר ייצאו להצביע ביחס לבחירות קודמות.
במרוץ הצמוד הנוכחי, במיוחד במדינות המפתח שבהן כל קול יכול להכריע, שינוי קטן בשיעורי ההצבעה בקרב גברים או נשים עשוי להשפיע דרמטית. "זה פער מגדרי כפול", אמרה על כך הסוקרת הרפובליקנית והיועצת לשעבר של טראמפ, קליאן קונוויי.