מזכ"ל הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), רפאל גרוסי, חשף בצהריים (חמישי) כי איראן הודיעה לסוכנות שהיא מתכוונת לנתק עוד היום 27 מצלמות מעקב של סבא"א המופעלות במתקני הגרעין שלה, בין השאר במתקן התת-קרקעי בנתנז ובאיספהאן. לדבריו היא הודיעה גם על כוונתה לסלק ציוד מעקב אחר של הסוכנות.
גרוסי ציין כי אף שכ-40 מצלמות מעקב של סבא"א ימשיכו לפעול באיראן, הסרת המצלמות שעליה הודיעה טהרן היא "אתגר רציני", ומשמעות המהלך שלה הוא שהיא מסלקת למעשה את כל ציוד המעקב הנוסף שסבא"א התקינה במדינה במסגרת הסכם הגרעין שנחתם ב-2015.
גרוסי אמר שבעקבות ההתפתחויות האחרונות, חלון ההזדמנויות שנשאר כדי לחדש את "רציפות הידע" על פעולותיה הגרעיניות של איראן – כלומר להחזיק בתיעוד על מעשיה בלי שיישארו בו פערי זמן שאיש אינו יודע מה עשתה בהם – הוא "חלון קטן מאוד מאוד", של שלושה עד ארבעה שבועות. הוא אמר כי אם לא תישמר רציפות הידע – זו תהיה "מכת מוות" למשא ומתן על חזרה להסכם הגרעין.
ההודעה האיראנית על ניתוק המצלמות ועל סילוק ציוד המעקב באה אחרי שאתמול מסרה איראן כי כבר כיבתה שתי מצלמות מעקב של הסוכנות באתר גרעין כלשהו, מבלי לחשוף איזה. המהלכים האיראניים נעשו בתגובה לגינוי שספגה אתמול טהרן במועצת הנגידים של סבא"א על כך שהיא אינה משתפת פעולה עם החקירה שהסוכנות מנהלת בנוגע לשרידי אורניום שנמצאו בשנים האחרונות בשלושה אתרים בלתי מוכרזים באיראן.
מועצת הנגידים של סבא"א כוללת נציגים מ-35 מדינות, ובהצבעה שם אתמול התנגדו לגינוי שתי מדינות בלבד: רוסיה וסין. 30 הצביעו בעדו, ועוד שלוש (הודו, לוב ופקיסטן) נמנעו. בהחלטה נכתב כי המועצה "מביעה דאגה עמוקה" מכך שאיראן לא שיתפה פעולה עם חקירת סבא"א ולא סיפקה הסברים מניחי דעת לשרידי האורניום שנמצאו באתרים הלא מוכרזים. מציאת האורניום שם נחשבת חמורה, אף שמדובר באתרים שכנראה אינם פעילים כבר כשני עשורים. בהודעת הגינוי אתמול קראה סבא"א לאיראן לשתף פעולה עם החקירה "ללא דיחוי".
מאחורי ההחלטה לגנות את איראן על חוסר שיתוף הפעולה עומדות ארה"ב, בריטניה, גרמניה וצרפת. מדובר בגינוי הראשון שסבא"א מאשרת נגד איראן מאז יוני 2020, והוא בא כשברקע המבוי הסתום בשיחות להצלת הסכם הגרעין בין טהרן למעצמות. ההסכם, נזכיר, החל לקרוס בשנת 2018 כשנשיא ארה"ב דאז דונלד טראמפ החליט באופן חד-צדדי שוושינגטון פורשת ממנו, בטענה שזהו הסכם גרוע, ובתגובה החלה איראן להפר עוד ועוד התחייבויות שהיא עצמה נתנה במסגרתו.
בנט באבו דאבי: "איראן ממשיכה לשחק משחקים"
מאז הפרישה האמריקנית, ובצל שורת החיסולים של בכירים איראנים ומתקפות הסייבר שסופגת הרפובליקה האיסלאמית, החלה טהרן להעשיר אורניום לרמה של 60%, כזו המקרבת אותה מאוד לרמה הדרושה לפיתוח פצצה גרעינית. לפי הדו"ח הרבעוני שפרסמה סבא"א בסוף החודש שעבר, טהרן אגרה כבר 3,809 ק"ג של אורניום מועשר, פי 18 משהותר לה בהסכם מ-2015, וכ-43 ק"ג מתוכם הועשרו ל-60%.
לפי סבא"א, די בכ-42 ק"ג של אורניום מועשר לרמה של 60% כדי להחזיק במה שבסוכנות מגדירים "כמות משמעותית", מונח שפירושו "הכמות המשוערת של חומר גרעיני שמרגע שנאגר אי אפשר לשלול את האפשרות של פיתוח מטען נפץ גרעיני". כדי לפתח מטען כזה צריך החומר לעבור העשרה נוספת, ל-90%, אבל העשרה כזו היא מהירה יחסית.
דיפלומט בכיר אמר בשבוע שעבר לסוכנות הידיעות רויטרס כי אף שתיאורטית 42 ק"ג אכן עשויים להספיק, בפועל כדי לפתח פצצה גרעינית אחת נדרשים יותר מ-55 ק"ג שהועשרו לרמה של 60%, בשל החומר שמתבזבז תוך כדי תהליך ההעשרה. כך או כך, פירוש הנתונים החדשים הוא שאיראן הולכת ומתקרבת לכמות הזו.
ראש הממשלה נפתלי בנט, המבקר היום באבו דאבי בצל ההסלמה עם איראן, אמר בצהריים בעקבות החלטת מועצת הנגידים לגנות את טהרן: "איראן ממשיכה לשחק משחקים, להסתתר ולהחביא. אנחנו רואים בהחלטה הזאת מצד אחד את השקרים ואת הצביעות של איראן בהקשר הגרעין ובכלל, ומצד שני עמידה נכונה של מדינות העולם בהבחנה בין טוב לרע, כשהן אומרות בצורה ברורה: איראן מסתירה את הדברים. אנחנו לא נרפה בעניין הזה".