אלו חמשת הנרצחים בטבח ביפיע שליד נצרת: ראמי מרג'יה (15), ששיחק כדורגל במועצה המקומית, ובן דודו נעים מרג'יה - בעל העסק לשטיפת מכוניות שבו התרחש מסע הירי, איבראהים שחאדה, לואי אבו רג'ב ומוחמד כנאנה (19), שהגיע למקום כדי לשטוף את רכבו. אירוע הירי הפלילי הקטלני ביותר מאז 2009 הזניק את מניין הנרצחים בחברה הערבית ל-97 מתחילת השנה, ו-12 מתחילת החודש - בשמונה ימים בלבד.
במשטרה חושדים כי הרקע לירי הקטלני הוא סכסוך הדמים בין משפחות חרירי ובכרי - שגבה כבר יותר מ-20 קורבנות תוך פחות משנתיים. שיבושים נרשמו בתנועת הרכבות במרכז לאחר שתושבים מלוד יצאו להפגנה וחסמו את המסילה - במחאה על האלימות שרק גוברת. כשעתיים לאחר הטבח, ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל הכריזה על שביתה כללית החל ממחר.
נשיא המדינה יצחק הרצוג התייחס לטבח וכתב כי "זה מצב חירום". לדברי הרצוג, "מדינת ישראל מתמודדת עם גל אלימות ופשיעה קיצוני. הטרור האזרחי מכה בראש ובראשונה בחברה הערבית, אך הוא לא נעצר שם. כדרכו של טרור - אין לו גבולות. רצח ועוד רצח, נשים וגברים, בכל גיל, וגם היום - מה שנראה ממש כמו טבח ביפיע. אסור לעמוד מנגד - עולמות נחרבים, משפחות שלמות מתרסקות".
הוא המשיך: "זה אחד האתגרים הכי מרכזיים של מדינת ישראל ויש לפעול בדחיפות כנגד הטרור האזרחי בכל דרך ותוך שילוב זרועות של כלל הגורמים. בנפשנו הדבר".
לתושבים נמאס מדיבורי הפוליטיקאים, והם רוצים לראות מעשים בשטח. סלים מוראד, תושב יפיע, כינה את האירוע "מרחץ דמים" ואמר כי "כל אחד חושש לחייו, כדור תועה יכול לפגוע בכל אחד". "זה לא אסון, זה מרחץ דמים. אנחנו אומרים לממשלה ולמשטרה תאספו את הנשק, הנשק שאתם הפצתם אותו בחברה הערבית. זה אחריות של המדינה, זה אחריות של המשטרה, לא של האזרחים".
לדבריו, השכונה בה התרחש הירי היא "שכונה שקטה". "יש כאן את האנשים הטובים ביותר אף פעם הייתה כאן אפילו קטטה קטנה", אמר. הוא התייחס לביקורו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר בזירה - וטען: "הוא רצה לבוא לרקוד על הדם שלנו, לא נתנו לו ולא ניתן לו לרקוד על הדם שלנו".
יוסף כנעאנה, מורה בבית ספר מהאזור, אמר כי הטבח היה מאורגן, והפנה גם הוא את האצבע המאשימה למדינה: "היא האחראית. איפה המשילות? עוד מעט אנחנו כבר ב-100 נרצחים". גם הוא חושש לחייו, כמו מרבית ערביי ישראל: "אני לא יכול ללכת לסופרמרקט, לבית הספר, לאף מקום".
הביקור של בן גביר בזירה, כמו גם של המפכ"ל יעקב שבתאי, לא עבר חלק. הם צעקו לעבר השר "רוצח" ו"מחבל", וקראו לשניים ללכת הביתה. בהצהרה בזירה חזר השר לביטחון לאומי על רצונו להקים משמר לאומי, ואמר כי האירוע המחריד מגיע כעת, אחרי "עשרות שנים של הזנחה וחוסר משילות, שמתפוצצות לנו בפנים". לדבריו, "יש כאן מערב פרוע במגזר הערבי בכל השנים האחרונות".
על המשמר הלאומי טען: "זה צו השעה. אני מקווה שתוך כמה חודשים הוא יתחיל לפעול ויתחיל לעבוד". הוא התייחס לדבריו של נתניהו, שאמר כי הוא "נחוש להכניס את השב"כ לפעולה", וגיבה אותו: "חייבים להכניס את השב"כ, זה הפתרון לטווח המיידי, הטווח הקצר. אני מודה לנתניהו שקיבל את עמדתי. אני דורש שבישיבת הממשלה הקרובה אנחנו נעביר הצעת מחליטים שהשב"כ נכנס לטפל בפשיעה".
ראש הממשלה בנימין נתניהו ציין כי קיים השבוע שורה של ישיבות בנושא עם גורמי הביטחון, המשפט והמשטרה בנושא והבטיח: "אני מתכוון להמשיך בכך בשבוע הבא, ולהגיע לתוצאה מהירה". עם זאת, היועמ"שית וגם השב"כ הביעו התנגדות לכך עד כה, וגורמים משפטיים אמרו ל-ynet כי כדי "להכניס את שב"כ לפעולה", כמו שאמר נתניהו, צריך קודם לתקן את החוק.
והטבח ביפיע אינו הירי היחיד שהתרחש היום ביישובי החברה הערבית, מעט לפני כן התקבל במוקד מד"א דיווח על ירי בכפר כנא, שבו נפצעו קשה ילדה בת 3 וגבר בשנות ה-30 לחייו. צוותי מד"א פינו את השניים לבית החולים פוריה בטבריה, והם סובלים מפציעות חודרות. שוטרים שהוזעקו למקום פתחו בסריקות לאיתור החשודים בירי ובחקירת נסיבות המקרה. נמסר כי "הרקע לאירוע הינו סכסוך בין עבריינים".