בית המשפט העליון של ארה"ב פסק היום (חמישי) שהחוקה האמריקנית מגנה על זכותם של האזרחים לשאת נשק בפומבי לצורך הגנה עצמית. ההחלטה הדרמטית היא ניצחון חשוב למתנגדי הגבלות הנשק בארה"ב, על רקע שורת מעשי טבח מחרידים שהיו בשבועות האחרונים - בהם הטבח בבית הספר היסודי בעיירה יובלדי בטקסס, ומסע ההרג במרכול בעיר באפלו במדינת ניו יורק.
העליון פסל חוק של מדינת ניו יורק מ-1913. החוק קובע שתושבים שמעוניינים לשאת נשק בפומבי צריכים לשכנע את הרשויות שנשקפת להם סכנה, ושיש להם "סיבה הולמת" לקבלת ההיתר. שופטי העליון החליטו לבטל החלטה שקיבל בית משפט בניו יורק בנוגע לחוק הנשק. ההחלטה הייתה בעקבות עתירה שהגישו שני בעלי נשק ושלוחה מקומית של איגוד הרובאים הלאומי - ה-NRA.
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן אמר שהוא "מאוכזב מאוד" מהחלטת בית המשפט העליון לפסול את החוק שנקבע בניו יורק לפני יותר מ-100 שנים ולהרחיב למעשה את חוקי הנשק. ביידן אמר שההחלטה "סותרת את השכל הישר ואת החוקה, וצריכה להטריד מאוד את כולנו. אני קורא לאמריקנים ברחבי המדינה להשמיע את קולם בנושא בטיחות הנשק. החיים נמצאים על כף המאזניים".
מושלת ניו יורק קת'י הוקול, שכמו ביידן מגיעה גם היא מהמפלגה הדמוקרטית, אמרה על הפסיקה: "ההחלטה הזאת לא רק פזיזה, אלא כזו שיש לגנותה". בראיון לתקשורת האמריקנית הוסיפה: "אני מצטערת שהיום השחור הזה הגיע. זה פשוט מזעזע שלקחו לנו את הזכות להגבלות הגיוניות".
החלטת העליון התקבלה בשעה שהקונגרס מנסה לאשר שינויים מינוריים בחוקי הנשק בארה"ב. מאזן הכוחות בין הרפובליקנים לדמוקרטים בסנאט מונע למעשה אפשרות לשינוי של ממש.
ששת השופטים השמרנים בעליון החליטו לפסול את החוק של מדינת ניו יורק, ושלושת השופטים הליברלים התנגדו להחלטה הזו. הפסיקה מדגישה את חשיבות הרוב השמרני בבית המשפט העליון בנוגע לפסיקות שנוגעות לתיקון השני לחוקה – מהסוגיות הנפיצות באמריקה. החלטת העליון עשויה לפגוע בהגבלות נשק דומות שקיימות במדינות אחרות בארה"ב. AP העריכה שבעקבות ההחלטה יעלה בסופו של דבר מספר האמריקנים שרשאים לצאת חמושים לרחובות הערים הגדולות.
קלרנס תומאס, שופט שמרן בעליון, הצהיר הערב שהחוקה האמריקנית "שומרת על זכותו של אדם פרטי לשאת אקדח למטרות הגנה עצמית מחוץ לבית". בית המשפט קבע שהחוק של מדינת ניו יורק מפר את זכותם של אזרחים שומרי חוק "להחזיק ולשאת נשק" במסגרת התיקון השני לחוקה.
ה-NRA בירך הערב על החלטת בית המשפט העליון ומסר שמדובר ב"ניצחון" שמהווה נקודת מפנה. לפי איגוד הרובאים הלאומי הניצחון הושג בעקבות מאבק של עשרות שנים שהוביל ה-NRA.